Pasta med Portabello

En vegetarisk och vegan pasta med Portabello-svamp, vitlök, chili, persilja samt sås av Oatly Imat (som matlagningsgrädde).

Portabello är en champinjon som fått växa sig stor och full med smak. Kallas även trädgårdschampinjon eller kastanjechampinjon. Äter du mycket portabello så tänk på att det ej är rekommenderat att äta mer än två kg per år.

På bilden är pastan garnerad med lite vitlöksolja med persilja

Om du äter parmesan så kan du strö över riven parmesan vid servering. Dock är parmesan ej vegetarisk då det innehåller löpe. Istället för Oatly Imat kan du använda sojagrädde eller vanlig matlagningsgrädde. Välj en äggfri pasta om du serverar pastan för veganer.

Du kan välja valfri sort pasta - på bilden tagliatelle - men spagetti, skruvar, fjärilar osv blir också gott.

 

4 portioner pasta med Portabello

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 pasta ex. tagliatelle
  • 4 msk olivolja
  • 4 portabellosvampar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 5 dl Oatly Imat (som matlagningsgrädde)
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 4 msk hackad persilja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan. Tillsätt 1 tsk salt och någon msk olja.
  2. Rensa svampen och skär i skivor.
  3. Fräs den i olivoljan så att den får färg. Gärna i en bred panna med höga kanter.
  4. Börja koka pastan enligt paket.
  5. Skala och pressa vitlök samt tillsätt chili till svampen.
  6. Fräs någon minut. Plocka undan en tredjedel av svampen till garnering om du vill.
  7. Tillsätt Imat, 1 dl vatten, hackad persilja samt buljongtärning. Låt småkoka under tiden pastan kokar klart. Smaka av med salt och peppar.
  8. Blanda svampsåsen med pastan och garnera med några skivor stekt portabello på toppen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer