Pasta med Portabello

Introduktion och förberedelse

En vegetarisk och vegan pasta med Portabello-svamp, vitlök, chili, persilja samt sås av Oatly Imat havregrädde.

Med jättechampinjoner

Portabello är en champinjon som fått växa sig stor och full med smak. Kallas även trädgårdschampinjon eller kastanjechampinjon.

Äter du mycket portabello så tänk på att det ej är rekommenderat att äta mer än två kg per år. Källa.

Val av pasta

Du kan välja valfri sort pasta - på bilden tagliatelle - men spagetti, skruvar, fjärilar osv blir också gott.

Garnering

På bilden är pastan garnerad med lite vitlöksolja med persilja.

Om du äter parmesan så kan du strö över riven parmesan vid servering. Dock är parmesan ej vegetarisk då det innehåller löpe. Det finns vegan ost som Violife prosociano att riva över.

Istället för Oatly Imat kan du använda sojagrädde eller vanlig matlagningsgrädde.

Välj en äggfri pasta om du serverar pastan för veganer.

4 portioner pasta med Portabello

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 pasta ex. tagliatelle
  • 4 msk olivolja
  • 4 portabellosvampar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 5 dl Oatly Imat (som matlagningsgrädde)
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 4 msk hackad persilja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan. Tillsätt 1 tsk salt och någon msk olja.
  2. Rensa svampen och skär i skivor.
  3. Fräs den i olivoljan så att den får färg. Gärna i en bred panna med höga kanter.
  4. Börja koka pastan enligt paket.
  5. Skala och pressa vitlök samt tillsätt chili till svampen.
  6. Fräs någon minut. Plocka undan en tredjedel av svampen till garnering om du vill.
  7. Tillsätt Imat, 1 dl vatten, hackad persilja samt buljongtärning. Låt småkoka under tiden pastan kokar klart. Smaka av med salt och peppar.
  8. Blanda svampsåsen med pastan och garnera med några skivor stekt portabello på toppen.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 346 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.