Pasta med Portabello

Introduktion och förberedelse

En vegetarisk och vegan pasta med Portabello-svamp, vitlök, chili, persilja samt sås av Oatly Imat (som matlagningsgrädde).

Portabello är en champinjon som fått växa sig stor och full med smak. Kallas även trädgårdschampinjon eller kastanjechampinjon. Äter du mycket portabello så tänk på att det ej är rekommenderat att äta mer än två kg per år.

På bilden är pastan garnerad med lite vitlöksolja med persilja.

Om du äter parmesan så kan du strö över riven parmesan vid servering. Dock är parmesan ej vegetarisk då det innehåller löpe. Istället för Oatly Imat kan du använda sojagrädde eller vanlig matlagningsgrädde. Välj en äggfri pasta om du serverar pastan för veganer.

Du kan välja valfri sort pasta - på bilden tagliatelle - men spagetti, skruvar, fjärilar osv blir också gott.

4 portioner pasta med Portabello

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 pasta ex. tagliatelle
  • 4 msk olivolja
  • 4 portabellosvampar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 5 dl Oatly Imat (som matlagningsgrädde)
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 4 msk hackad persilja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan. Tillsätt 1 tsk salt och någon msk olja.
  2. Rensa svampen och skär i skivor.
  3. Fräs den i olivoljan så att den får färg. Gärna i en bred panna med höga kanter.
  4. Börja koka pastan enligt paket.
  5. Skala och pressa vitlök samt tillsätt chili till svampen.
  6. Fräs någon minut. Plocka undan en tredjedel av svampen till garnering om du vill.
  7. Tillsätt Imat, 1 dl vatten, hackad persilja samt buljongtärning. Låt småkoka under tiden pastan kokar klart. Smaka av med salt och peppar.
  8. Blanda svampsåsen med pastan och garnera med några skivor stekt portabello på toppen.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer