Färsk gnocchi med portabello
Färsk gnocchi med portabello, parmesan, salvia, spenat, salladslök och grädde samt en touch av tryffelolja.
Gnocchi är en sorts pasta kuddar som är gjorda med kokt potatis, ägg och lite mjöl.
Portabello är bruna kastanjechampinjoner som fått växa sig stora.
Tillagning
- Sätt på vatten till gnocchin. Ca 4 liter, salta vattnet med tre tsk salt och häll i någon msk olivolja.
- Skala och finhacka lök och vitlök.
- Skölj och strimla salladslöken. Ta undan den gröna delen till senare.
- Fräs lök, den ljusa strimlade salladslöken och vitlök i olivolja någon minut under omrörning.
- Rensa och skiva svampen.
- Strimla salvian grovt.
- Fräs svamp och salvia med löken några minuter. Ta ev. undan en tredjedel av svampen om du vill ha att garnera med på slutet.
- Tillsätt salt, peppar, citronsaft, soja och vetemjöl samt rör om.
- Tillsätt grädde och mjölk. Rör om och låt puttra på låg värme.
- Riv parmesanost.
- Koka gnocchin två minuter enligt paket. Lägg dem i kokande vatten. De ska flyta upp till ytan då är de klara.
- Skölj spenat samt vänd runt den tillsammans med resten av salladslöken med svampen. Smaka av med salt, peppar och några droppar tryffelolja (valfritt).
- Häll av gnocchin och blanda med svampen samt riven parmesan i en stor bunke eller skål. Eller blanda i pasta kastrullen.
- Servera gärna garnerad med fräst svamp (om du lagt undan lite tidigare), lite extra parmesan, nymalt svartpeppar samt flingsalt. Gott med en grönsallad eller tomatsallad till samt bröd som ex. baguette att suga upp såsen med på slutet.
Serveringsförslag
- Passar till fest eller vardagslyx.
- Funkar även i små portioner som vegetarisk förrätt eller tapas.
Tips
Kolla in min film på Youtube hur man lagar svamp-portabello-gnocchin.
Varianter
- Istället för portabello-svamp kan du ta annan matsvamp som Karljohan, kantareller, vanliga champinjoner, skogschampinjoner eller valfri matsvamp.
- Du kan laga egna gnocchis eller köpa färska i butiken.
- Rätten blir vegetarian och vegan om du har Oatly Imat samt vegan parmesan i. Parmesan är ej vegetariskt då den ystas med löpe så välj då en vegan parmesan.
Tänk på
Äter du mycket portabello så tänk på att det ej är rekommenderat att äta mer än två kg per år. Källa.
Uppskattat näringsvärde per portion: 583 kcal