Färsk gnocchi med portabello

Färsk gnocchi med portabello, parmesan, salvia, spenat, salladslök och grädde samt en touch av tryffelolja. Vegetariskt när det är som bäst. Passar till fest eller vardagslyx. Funkar även i små portioner som vegetarisk förrätt eller tapas.

Kolla in min film på Youtube hur man lagar svamp-portabello-gnocchin. 

Portabello är bruna kastanjechampinjoner som fått växa sig stora. De går att ersätta med vanliga champinjoner, skogschampinjoner eller valfri matsvamp. Gnocchi är en sorts pasta kuddar som är gjorda med kokt potatis, ägg och lite mjöl.

Du kan laga egna gnocchis eller köpa färska i butiken. Rätten blir vegan om du har Oatly Imat samt vegan parmesan i. 

4 portioner färsk gnochi med portionerabello

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 200 gram portabellosvamp
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 6 blad färsk salvia
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 3 tsk vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 65 gram babyspenat
  • 3 salladslökar
  • 8 droppar tryffelolja
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 800 gram gnocchi, 2 pkt

Tillagning

  1. Sätt på vatten till gnocchin. Ca 4 liter, salta vattnet med tre tsk salt och häll i någon msk olivolja.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Skölj och strimla salladslöken. Ta undan den gröna delen till senare.
  4. Fräs lök, den ljusa strimlade salladslöken och vitlök i olivolja någon minut under omrörning.
  5. Rensa och skiva svampen.
  6. Strimla salvian grovt.
  7. Fräs svamp och salvia med löken några minuter. Ta ev. undan en tredjedel av svampen om du vill ha att garnera med på slutet.
  8. Tillsätt salt, peppar, citronsaft, soja och vetemjöl samt rör om.
  9. Tillsätt grädde och mjölk. Rör om och låt puttra på låg värme.
  10. Riv parmesanost.
  11. Koka gnocchin två minuter enligt paket. Lägg dem i kokande vatten. De ska flyta upp till ytan då är de klara.
  12. Skölj spenat samt vänd runt den tillsammans med resten av salladslöken med svampen. Smaka av med salt, peppar och några droppar tryffelolja (valfritt).
  13. Häll av gnocchin och blanda med svampen samt riven parmesan i en stor bunke eller skål. Eller blanda i pasta kastrullen.
  14. Servera gärna garnerad med fräst svamp (om du lagt undan lite tidigare), lite extra parmesan, nymalt svartpeppar samt flingsalt. Gott med en grönsallad eller tomatsallad till samt bröd som ex. baguette att suga upp såsen med på slutet.
E-mail
Medel: 3.2 (6 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer