Färsk gnocchi med portabello

Färsk gnocchi med portabello, parmesan, salvia, spenat, salladslök och grädde samt en touch av tryffelolja. Vegetariskt när det är som bäst. Passar till fest eller vardagslyx. Funkar även i små portioner som vegetarisk förrätt eller tapas.

Portabello är bruna kastanjechampinjoner som fått växa sig stora. De går att ersätta med vanliga champinjoner, skogschampinjoner eller valfri matsvamp. Gnocchi är en sorts pasta kuddar som är gjorda med kokt potatis, ägg och lite mjöl. Du kan laga egna gnocchis eller köpa färska i butiken. Blir vegan om du har Oatly Imat samt vegan parmesan.

4 portioner färsk gnochi med portionerabello

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 200 gram portabellosvamp
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 6 blad färsk salvia
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 3 tsk vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 65 gram babyspenat
  • 3 salladslökar
  • 8 droppar tryffelolja
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt på vatten till gnocchin. Ca 4 liter, salta vattnet med tre tsk salt och häll i någon msk olivolja.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Skölj och strimla salladslöken. Ta undan den gröna delen till senare.
  4. Fräs lök, den ljusa strimlade salladslöken och vitlök i olivolja någon minut under omrörning.
  5. Rensa och skiva svampen.
  6. Strimla salvian grovt.
  7. Fräs svamp och salvia med löken några minuter. Ta ev. undan en tredjedel av svampen om du vill ha att garnera med på slutet.
  8. Tillsätt salt, peppar, citronsaft, soja och vetemjöl samt rör om.
  9. Tillsätt grädde och mjölk. Rör om och låt puttra på låg värme.
  10. Riv parmesanost.
  11. Koka gnocchin två minuter enligt paket. Lägg dem i kokande vatten. De ska flyta upp till ytan då är de klara.
  12. Skölj spenat samt vänd runt den tillsammans med resten av salladslöken med svampen. Smaka av med salt, peppar och några droppar tryffelolja (valfritt).
  13. Häll av gnocchin och blanda med svampen samt riven parmesan i en stor bunke eller skål. Eller blanda i pasta kastrullen.
  14. Servera gärna garnerad med fräst svamp (om du lagt undan lite tidigare), lite extra parmesan, nymalt svartpeppar samt flingsalt. Gott med en grönsallad eller tomatsallad till samt bröd som ex. baguette att suga upp såsen med på slutet.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer