Grillad entrecote med sallad

Grillad entrecote med blandad sallad samt jordnötsröra. En matig, god och nyttig blandad sallad med vita bönor, paprika och avokado. En rätt med inspiration från Pad thai-sallad som är en Thailändsk sallad med jordnötter.

Räkna 4 bitar entrecote på runt 140-160 gram eller valfritt. Toppa gärna salladen med rostad lök. Blir också gott med annat grillat eller stekt kött som oxfilé, fläskkarré, kycklingfilé eller lax. Eller gör vegetariska spett med champinjoner eller quorn i samma marinad. Du kan såklart byta vita bönor mot andra bönor ex. svarta bönor.

Välj fin olivolja och vinäger samt gärna flingsalt och nyriven svartpeppar. Du kan också ha i en röd finhackad chili i salladen om du gillar hetta. Samt grovhackad färsk koriander om du gillar det.

Ekologiska produkter är också mycket godare och utan besprutning (dock tyvärr dyrare).

Överbliven jordnötsröra håller i kylen. Den är god att värma lite och marinera kycklingkött i bitar och trä på spett som du grillar.

Koka helst egna stora vita bönor. Tips är att koka många på en gång och spara resten till senare rätter i kyl eller frys. Köper du färdigkokta bönor så sköljer du dem noga innan.

4 portioner grillad entrecote

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram entrecote
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 krm salt
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 krm timjan
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk vinäger
  • Sallad: 500 gram blandad sallad av maché, ruccola, babyspenat eller liknade
  • 1 röd paprika
  • 200 gram stora vita bönor, kokta
  • 1 rödlök
  • 1 avokado
  • 2 tomater
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk vinäger
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 halv citron eller lime (valfritt)
  • 4 msk rostad lök (valfritt)
  • 1 dl grovhackad färsk koriander (valfritt)
  • 1 röd spansk chili (valfritt)
  • Jordnötsröra: 2 dl jordnötssmör
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2 tsk röd currypasta, färsk hackad röd chili eller sambal oelek
  • 1 msk socker
  • 1 msk limesaft
  • 1 msk fisksås (valfritt)

Tillagning

  1. Marinera entrecoten: Blanda olivolja, svartpeppar, salt, soja, timjan, vitlök och vinäger i en stor skål.
  2. Lägg köttet och vänd runt köttet. Täck över och ställ åt sidan medan du tänder grillen och förbereder jordnötsröra samt sallad.
  3. Gör jordnötsröran: Koka upp jordnötssmör, kokosmjölk, socker, lime, fisksås och chili eller currypasta. Låt gärna sjuda i 5 minuter. Ställ åt sidan att svalna.
  4. Förbered salladen: Skölj salladsbladen och lägg i en stor salladsskål. Skölj och skär paprika i bitar. Blanda i vita bönor. Skala och strimla rödlöken. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon i små bitar. Skölj och tärna tomater. Vänd ihop allt i salladsskålen.
  5. Tillsätt och blanda runt olivolja, vinäger, svartpeppar samt salt.
  6. Grilla eller stek entrecote-bitarna några minuter på varje sida. Skär ett litet snitt i en entrecote och se efter om du vill steka lite till. Akta så du inte bränner dem bara.
  7. Servera salladen med köttet (skär det ev. i två delar) samt servera jordnötsröran till samt ev. citron- eller limeklyfta, strö över rostad lök, grovhackad färsk koriander och ev. finhackad chili till.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer