Grillad entrecote med potatissallad

Grillad eller stekt entrecote i grillpanna serverad med en potatissallad med rädisor, morötter och sparris i creme fraiche och majonnäs samt smaksatt med senap. En variant på potatissallad med mer grönsaker och smaker. En grönsallad eller tomatsallad passar också att servera till.

Räkna 4 skivor entrecote på 130-150 gram styck eller efter tycke.

Du kan ta andra primörer eller grönsaker i salladen också ex. strimlad salladslök, purjolök, tärnad äpple, grillad paprika, grillad skivad zucchini eller halverade cocktailtomater. Hackad persilja eller basilika är också gott i. Riven färsk pepparrot kan man också strö över vid servering. 

Vintips: 

Till entrecoten och potatissalladen passar ett lätt rött vin som Pinot Noir från Bourgogne, USA eller Nya Zeeland eller ett rosévin bra.

4 portioner grillad entrecote med potatissallad

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 600 gram entrecote
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 krm salt
  • Potatissallad: 500 gram potatis, fast sort
  • 200 gram morötter, gärna knippmorötter
  • 200 gram grön sparris
  • 100 gram rädisor
  • 1,5 dl creme fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 1 msk dijonsenap eller grov senap
  • 1,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Potatissallad: Skala ev. potatis med fult skal eller skrubba och skölj rent den. Har potatisen fint skal kan du koka den med skal.
  2. Koka potatisen mjuk i ca 25 minuter. Häll av och låt sedan potatisen svalna.
  3. Tänd under tiden grillen.
  4. Skrubba eller skala under tiden morötter. Slanta dem i sneda skivor. Koka dem mjuka i fem minuter i lite vatten. Häll av och låt svalna.
  5. Skölj och skär sparrisen i ca 3 cm bitar. Koka den mjuk i ca 4 minuter i saltat vatten. Häll av och låt svalna.
  6. Skölj, rensa och skär rädisor i skivor.
  7. Tärna den kokta potatisen.
  8. Blanda ihop potatis, rädisor, morötter och sparris med creme fraiche, majonnäs samt senap, salt och peppar.
  9. Grillad entrecote: vänd köttet i olivolja, salt och peppar.
  10. Grilla eller stek i grillpanna ca 3 minuter på varje sida.
  11. Låt gärna köttet vila någon minut på en tallrik.
  12. Servera entrecoten med potatissalladen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Jag heter Henrik och skapat Receptfavoriter sedan start 2003. Jag är kock sedan 25 år och mat- och vinskribent samt fotograf sedan 2001. Jag har en Fil.kand Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, en WSET dryckesutbildning och är medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Sveriges Matskribenters Förening. Läs mer.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer