Grillad entrecote med potatissallad

Grillad eller stekt entrecote i grillpanna serverad med en potatissallad med rädisor, morötter och sparris i creme fraiche och majonnäs samt smaksatt med senap. En variant på potatissallad med mer grönsaker och smaker. En grönsallad eller tomatsallad passar också att servera till.

Räkna 4 skivor entrecote på 130-150 gram styck eller efter tycke.

Varianter:

Du kan ta andra primörer eller grönsaker i salladen också ex. strimlad salladslök, purjolök, tärnad äpple, grillad paprika, grillad skivad zucchini eller halverade cocktailtomater. Hackad persilja eller basilika är också gott i. Riven färsk pepparrot kan man också strö över vid servering.

Vintips:

Till entrecoten och potatissalladen passar ett lätt rött vin som Pinot Noir från Bourgogne, USA eller Nya Zeeland eller ett rosévin bra.

4 portioner grillad entrecote med potatissallad

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 600 gram entrecote
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 krm salt
  • Potatissallad: 500 gram potatis, fast sort
  • 200 gram morötter, gärna knippmorötter
  • 200 gram grön sparris
  • 100 gram rädisor
  • 1,5 dl creme fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 1 msk dijonsenap eller grov senap
  • 1,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Potatissallad: Skala ev. potatis med fult skal eller skrubba och skölj rent den. Har potatisen fint skal kan du koka den med skal.
  2. Koka potatisen mjuk i ca 25 minuter. Häll av och låt sedan potatisen svalna.
  3. Tänd under tiden grillen.
  4. Skrubba eller skala under tiden morötter. Slanta dem i sneda skivor. Koka dem mjuka i fem minuter i lite vatten. Häll av och låt svalna.
  5. Skölj och skär sparrisen i ca 3 cm bitar. Koka den mjuk i ca 4 minuter i saltat vatten. Häll av och låt svalna.
  6. Skölj, rensa och skär rädisor i skivor.
  7. Tärna den kokta potatisen.
  8. Blanda ihop potatis, rädisor, morötter och sparris med creme fraiche, majonnäs samt senap, salt och peppar.
  9. Grillad entrecote: vänd köttet i olivolja, salt och peppar.
  10. Grilla eller stek i grillpanna ca 3 minuter på varje sida.
  11. Låt gärna köttet vila någon minut på en tallrik.
  12. Servera entrecoten med potatissalladen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer