Griljerad laxsida
Griljerad laxsida är lax som täcks med ett smuligt täcke griljerning - panering med smak av senap, ingefära, honung, chili, lime och vitlök.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Blanda ströbröd, ägg, senap, honung, ingefära, chiliflakes och pressad vitlök till en smulig röra/griljering i en skål.
- Skölj lime noga. Riv skalet av hela limefrukten och tillsätt hälften av skalet till griljeringen. Pressa ur saften ur limefrukten och tillsätt till griljerningen. Resten av limeskalet sparar du till såsen.
- Smörj en ugnsfast form med smör.
- Lägg i laxen med skinnsidan nedåt.
- Bred över griljeringen och platta ut till ett täcke.
- Baka laxen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Sätt i en termometer och ta ut laxen när den visar 47 grader.
- Koka potatis eller annat tillbehör under tiden.
- Skölj citronen noga. Finriv skalet av halva citronen samt pressa ur saften och spara till såsen. Gör klyftor av resten av citronen att servera till.
- Gör såsen genom att blanda gräddfil i en skål med finrivet skal av 1/2 lime och 1/2 citron samt citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
- Servera laxen med valfria tillbehör som gräddfilsåsen, citronklyftor, kokt potatis och grönsallad.
Serveringsförslag
- Laxen är god som huvudrätt till vardags eller fest.
- Till laxen hade jag en kall gräddfilsås med rivet skal av lime och citron, grönsallad, citronklyfta och kokt potatis.
- Laxen passar även att servera på buffé, smörgåsbord, påskbord eller speciellt julbord som ett alternativ eller komplement till griljerad julskinka.
- Andra kalla såser som passar är romsås, dillcrème, gräddfilsås eller örtagårdssås.
- På sommaren kan du servera med kokt färskpotatis.
- Fler förslag är med potatis i örter, bulgursallad, grönkålssallad eller liknande.
Varianter
- Till julbord kan du kan du ha i 1 krm malen kryddpeppar.
- För fransk variant kan du i 2 krm torkade franska örter.
- För italiensk variant kan du ha i 1 krm oregano, 10 blad hackad färsk basilika och 5 soltorkade tomater som du hackat.
- I griljeringen kan man även ha i hackad persilja eller dill.
- Istället för lime i griljeringen kan du ta citron.
- Istället för att laga en bit laxsida går det utmärkt att laga lax styckad portionsvis. Lägg dem ihop och lägg på griljeringen.
- Du kan ta enbart lime eller citron till såsen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 534 kcal