4 portioner griljerad lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600-700 gram lax, laxsida; med eller utan skinn
  • 1 msk smör
  • 1 äggula
  • 0,75 dl ströbröd eller panko
  • 4 msk grov senap, skånsk
  • 2 msk Dijonsenap
  • 1,5 tsk honung
  • 1 tsk torkad ingefära
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 klyfta vitlök
  • KALL SÅS: 3 dl gräddfil
  • 1 lime
  • 1 citron
  • 4 portioner kokt potatis
  • 60 gram blandad grönsallad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Blanda ströbröd, ägg, senap, honung, ingefära, chiliflakes och pressad vitlök till en smulig röra/griljering i en skål.
  3. Skölj lime noga. Riv skalet av hela limefrukten och tillsätt hälften av skalet till griljeringen. Pressa ur saften ur limefrukten och tillsätt till griljerningen. Resten av limeskalet sparar du till såsen.
  4. Smörj en ugnsfast form med smör.
  5. Lägg i laxen med skinnsidan nedåt.
  6. Bred över griljeringen och platta ut till ett täcke.
  7. Baka laxen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Sätt i en termometer och ta ut laxen när den visar 47 grader.
  8. Koka potatis eller annat tillbehör under tiden.
  9. Skölj citronen noga. Finriv skalet av halva citronen samt pressa ur saften och spara till såsen. Gör klyftor av resten av citronen att servera till.
  10. Gör såsen genom att blanda gräddfil i en skål med finrivet skal av 1/2 lime och 1/2 citron samt citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  11. Servera laxen med valfria tillbehör som gräddfilsåsen, citronklyftor, kokt potatis och grönsallad.
Griljeringen är en slags smulig panering av ströbröd, ägg, lime, chili, vitlök, ingefära och senap.
Griljeringen är en slags smulig panering av ströbröd, ägg, lime, chili, vitlök, ingefära och senap.
Griljerad laxsida i form
Griljerad laxsida är lax som lagas i ugnen toppad med en smulig griljering, täcke eller panering.

Serveringsförslag

Varianter

  • Till julbord kan du kan du ha i 1 krm malen kryddpeppar.
  • För fransk variant kan du i 2 krm torkade franska örter.
  • För italiensk variant kan du ha i 1 krm oregano, 10 blad hackad färsk basilika och 5 soltorkade tomater som du hackat.
  • I griljeringen kan man även ha i hackad persilja eller dill.
  • Istället för lime i griljeringen kan du ta citron.
  • Istället för att laga en bit laxsida går det utmärkt att laga lax styckad portionsvis. Lägg dem ihop och lägg på griljeringen.
  • Du kan ta enbart lime eller citron till såsen.

Laxen toppas med en slags smulig och knaprig panering, täcke eller griljering av ströbröd blandad med senap, äggula, ingefära, vitlök, honung och chili.
Laxen toppas med en slags smulig och knaprig panering, täcke eller griljering av ströbröd blandad med senap, äggula, ingefära, vitlök, honung och chili.

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 534 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-14