Fisk med täcke av soltorkad tomat

Fisk med täcke av soltorkad tomat, ströbröd, vitlök, persilja och smör bakad i ugnen.
Fisk med soltorkad tomattäcke passar med kokt potatis eller potatismos samt grönsaker som kokt kålrot, sockerärtor, vaxbönor, broccoli, brytbönor, gröna ärtor eller finrivna morötter.
Du kan byta ut smör mot vegetabiliskt margarin, rapsolja eller olivolja för lite nyttigare variant.
En variant och alternativ till fisk med mandeltäcke där mandeln är utbytt mot soltorkad tomat. Passar då speciellt nötallergiker.
Vintips till är ett rosé vin eller vitt smakfullt vin ex. en Rioja eller vitt från norra Italien.

4 portioner fisk med täcke av soltorkad tomat

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk eller fryst vit fisk som sej, kolja eller torsk
  • 2 krm salt
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1,5 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 0,5 dl av oljan från de soltorkade tomaterna
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 klyfta finhackad vitlök eller 0,5 tsk vitlökspulver
  • 75 gram smör eller margarin
  • Tillbehör: 12 medelstora potatisar att koka
  • 1 kålrot att koka med potatisen, skalad och i grova bitar
  • 400 gram gröna ärtor att koka
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Tina fisken om den är fryst.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Börja koka tillbehör som potatis och kålrot.
  3. Dela fisken i filéer.
  4. Smörj en ugnsform med lite smör, margarin eller olivolja.
  5. Sprid ut fisken i formen.
  6. Smält smör eller margarin i en kastrull eller i en övertäckt bunke i mikron.
  7. Rör i lite av oljan från de soltorkade tomaterna, ströbröd, vitlök, hackade soltorkade tomater samt persilja. Blanda till en röra.
  8. Fördela röran över fisken och platta till här och där till ett täcke.
  9. Sätt in fisken i ugnen och baka den i ca 25 minuter tills fisken är genomstekt och täcket fått lite färg.
  10. Förbered grönsaker som ex. kokta gröna ärtor och känn om potatis samt kålrot är färdigkokt.
  11. Ta ut fisken och servera med kokt potatis och grönsaker samt gärna en klyfta citron.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer