Muffins eller scones med kvarg

Introduktion och förberedelse

Muffins eller scones med kvarg, fiberhavregryn, dinkelmjöl, solroskärnor och sesamfrön. Lätta och snabba att baka i muffinsformar eller som runda scones.

En slags nyttiga muffins eller scones, fibermuffins eller fiberscones.

Servera som matmuffins på utflykt, på träning, sportlov eller fika. Eller med pålägg som smör, ost och marmelad likt vanliga scones till kvällsfika, eftermiddagsfika eller frukost.

Man kan också ha en halv dl pumpafrön. Dinkelmjölet kan bytas mot vanligt vetemjöl och fiberhavregryn mot vanliga havregryn. Vill man pimpa upp muffinsen så kan man ha i en dl riven lagrad ost också.

16 muffins eller 12 scones

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 dl dinkelmjöl eller vanligt vetemjöl
  • 1 dl solroskärnor
  • 1/2 dl vita sesamfrön
  • 3 dl fiberhavregryn eller vanliga havregryn
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 250 gram kvarg eller kesella
  • 25 gram smör
  • 0,25 dl olivolja eller rapsolja
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 16 muffinsformar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Blanda mjölk, solroskärnor, sesamfrön, havregryn, salt och bakpulver i en stor bunke.
  3. Rör i kvarg, ägg och mjölk till en smet.
  4. Baka som muffins: Placera ut 16 muffinsformar och dela upp smeten i dem. Ställ på en bakplåt.
  5. Baka som scones: Forma smeten till runda kakor på två plåtar med bakplåtspapper. Förslagsvis ca 12 stycken 10-15 cm i diameter.
  6. Grädda i ca 15-20 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är genombakta.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept