Muffins eller scones med kvarg
Introduktion och förberedelse
Muffins eller scones med kvarg, fiberhavregryn, dinkelmjöl, solroskärnor och sesamfrön. Lätta och snabba att baka i muffinsformar eller som runda scones.
En slags nyttiga muffins eller scones, fibermuffins eller fiberscones.
Servera som matmuffins på utflykt, på träning, sportlov eller fika. Eller med pålägg som smör, ost och marmelad likt vanliga scones till kvällsfika, eftermiddagsfika eller frukost.
Man kan också ha en halv dl pumpafrön. Dinkelmjölet kan bytas mot vanligt vetemjöl och fiberhavregryn mot vanliga havregryn. Vill man pimpa upp muffinsen så kan man ha i en dl riven lagrad ost också.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Blanda mjölk, solroskärnor, sesamfrön, havregryn, salt och bakpulver i en stor bunke.
- Rör i kvarg, ägg och mjölk till en smet.
- Baka som muffins: Placera ut 16 muffinsformar och dela upp smeten i dem. Ställ på en bakplåt.
- Baka som scones: Forma smeten till runda kakor på två plåtar med bakplåtspapper. Förslagsvis ca 12 stycken 10-15 cm i diameter.
- Grädda i ca 15-20 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är genombakta.
Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal