Muffins eller scones med kvarg

Introduktion och förberedelse

Muffins eller scones med kvarg, fiberhavregryn, dinkelmjöl, solroskärnor och sesamfrön.

Lätta och snabba att baka i muffinsformar eller som runda scones.

En något nyttigare och fiberrikare variant på scones.

Serveringsförslag

  • Servera som matmuffins på utflykt, på träning, sportlov eller fika.
  • Eller med pålägg som smör, ost och marmelad likt vanliga scones till kvällsfika, eftermiddagsfika eller frukost.

Varianter

  • Man kan också ha en halv dl pumpafrön.
  • Dinkelmjölet kan bytas mot vanligt vetemjöl och fiberhavregryn mot vanliga havregryn.

16 muffins eller 12 scones

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 dl dinkelmjöl eller vanligt vetemjöl
  • 1 dl solroskärnor
  • 1/2 dl vita sesamfrön
  • 3 dl fiberhavregryn eller vanliga havregryn
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 250 gram kvarg eller kesella
  • 25 gram smör
  • 0,25 dl olivolja eller rapsolja
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 16 muffinsformar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Blanda mjölk, solroskärnor, sesamfrön, havregryn, salt och bakpulver i en stor bunke.
  3. Rör i kvarg, ägg och mjölk till en smet.
  4. Baka som muffins: Placera ut 16 muffinsformar och dela upp smeten i dem. Ställ på en bakplåt.
  5. Baka som scones: Forma smeten till runda kakor på två plåtar med bakplåtspapper. Förslagsvis ca 12 stycken 10-15 cm i diameter.
  6. Grädda i ca 15-20 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är genombakta.
E-mail
Medel: 4.3 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-24