Filbunke

Hemgjord filbunke är gott och nyttigt.

Gör egen filbunke eller filmjölk och servera kyld. Håller sig i några dagar minst i kylen.

4 portioner filbunke

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 2 tim

Ingredienser

  • 1 liter mjölk, 3% standardmjölk
  • 2 dl filmjölk
  • 1 dl grädde (valfritt)

Tillagning

  1. Värm mjölken till 85 grader. Den ska inte koka.
  2. Låt mjölken svalna i kastrullen.
  3. Rör i filmjölken i mjölken. Tillsätt grädde om du vill ha sk gräddskikt.
  4. Häll upp i portionsskålar eller en stor skål, täck över och ställ i rumstemperatur i ca ett dygn tills mjölken stelnat till filbunke.
  5. Filbunken håller sig i några dagar i kylen. Servera filbunken kall.
  6. Nästa gång du gör filbunke kan du ta lite av den filbunke du gjort att syra nästa omgång filbunke med istället för filmjölk.
E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept