Filbunke
Hemgjord filbunke är gott och nyttigt.
Gör egen filbunke eller filmjölk och servera kyld. Håller sig i några dagar minst i kylen.
Tillagning
- Värm mjölken till 85 grader. Den ska inte koka.
- Låt mjölken svalna i kastrullen.
- Rör i filmjölken i mjölken. Tillsätt grädde om du vill ha sk gräddskikt.
- Häll upp i portionsskålar eller en stor skål, täck över och ställ i rumstemperatur i ca ett dygn tills mjölken stelnat till filbunke.
- Filbunken håller sig i några dagar i kylen. Servera filbunken kall.
- Nästa gång du gör filbunke kan du ta 1-2 dl av den filbunke du gjort till att syra nästa omgång filbunke med istället för filmjölk.
Serveringsförslag
Toppa filbunken med det du gillar - blanda müsli, bär, frukt, nötter, frön med mera. När jag var liten bröt vi i knäckebröd i filbunken - billigt och nyttigt. Några andra förslag är:
- Med kanel och socker.
- Med valfri musli eller granola.
- Med skivad banan och frukt som päron, äpple, mandarin, apelsin, nektarin osv.
- Med bär som hallon, jordgubbar och/eller blåbär.
- Torkad frukt som russin, tärnade dadlar, fikon, tranbär, mullbär, äpple, hallon, blåbär, torkad aprikos med mera.
- Med frön som pumpafrön och solrosfrön.
- Nötter som mandlar, hasselnötter, pekannötter eller valnötter. Kokosflakes eller kokosflingor passar också på.
- Med sylt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 114 kcal