Filbunke

Hemgjord filbunke är gott och nyttigt.

Gör egen filbunke eller filmjölk och servera kyld. Håller sig i några dagar minst i kylen.

4 portioner filbunke

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 2 tim

Ingredienser

  • 1 liter mjölk, 3% standardmjölk
  • 2 dl filmjölk
  • 1 dl grädde (valfritt)

Tillagning

  1. Värm mjölken till 85 grader. Den ska inte koka.
  2. Låt mjölken svalna i kastrullen.
  3. Rör i filmjölken i mjölken. Tillsätt grädde om du vill ha sk gräddskikt.
  4. Häll upp i portionsskålar eller en stor skål, täck över och ställ i rumstemperatur i ca ett dygn tills mjölken stelnat till filbunke.
  5. Filbunken håller sig i några dagar i kylen. Servera filbunken kall.
  6. Nästa gång du gör filbunke kan du ta lite av den filbunke du gjort att syra nästa omgång filbunke med istället för filmjölk.
E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.