Hemgjord yoghurt

Hemgjord yoghurt av mjölk och yoghurtkultur blir jättegod. Här med naturell yoghurt eller frystorkad yoghurtkultur som du startar kulturen med.

När du väl ha en färdig yoghurt använder du en sparad del (2 msk räcker - förvara i kylen) som start för nästa omgång yoghurt. Kan upprepas 10-15 gånger.

Vad händer i yoghurt när den surnar? Yoghurtkulturen eller mjölksyrebakterierna lever av laktosen i mjölken eller grädden. Syren sänker ph-värdet och proteinet koagulerar och tjocknar.

Du behöver en termometer att hålla koll på temperaturen med. Hemligheten med yoghurt är att hålla 43 grader i 4-8 timmar. Detta är svårt på spisen istället kan man köpa en yoghurtmaskin som håller temperaturen om du lagar yoghurt ofta.

Ett annat sätt är att sätta på lock på kastrullen och slå in kastrullen i en filet och ett täcke och sätta på sängen så att den håller värmen så länge som möjligt.

Yoghurtkultur samt yoghurtmaskin finns att beställa från Danmark Hjemmeproduktions sida.

Du kan få upp fetthalt om du tillsätter grädde eller proteinhalt om du tillsätter extra mjölkpulver.

Det är mycket viktigt att man håller temperaturen - för varmt och mjölken ystar sig - för kallt och det blir ingen fart på yoghurtbakterierna.

Yoghurten håller minst 5 dagar i kylen.

1 liter hemgjord yoghurt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 tim
  • Klart på: 20 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 liter standard mjölk 3%
  • 2 msk naturell yoghurt eller 5 gram yoghurtkultur, rumsvarm

Tillagning

  1. Värm upp mjölken till 82 grader och ta av från värmen.
  2. Låt svalna till 43 grader.
  3. Blanda i yoghurt eller yoghurtkulturen i en dl av mjölken och blanda sedan denna i resten av mjölken. Rör om väl.
  4. Häll över och kör 8 timmar på 40-43 grader i en yoghurtmaskin. Eller låt stå i 24 timmar och håll temperaturen så nära 40-43 grader du kan under de första 8 timmarna. Detta är svårt att göra på spisen så ett tips är att sätta på lock, slå in kastrullen i en filt och ett täcke och sätta den på sängen så håller nog värme för att yoghurtjäsningen ska komma en bra bit på väg.
  5. Häll upp i en burk eller kanna och låt stå kallt och orörd i kylen över natten.
  6. Rör om yoghurten innan servering.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept