Hemgjord yoghurt

Introduktion och förberedelse

Hemgjord yoghurt av mjölk och yoghurtkultur blir jättegod. Jag gjorde med frystorkad yoghurtkultur men det går även med naturell yoghurt.

Vad händer i yoghurt när den surnar?

Yoghurtkulturen eller mjölksyrebakterierna lever av laktosen i mjölken eller grädden. Syren sänker ph-värdet och proteinet koagulerar och tjocknar.

Hållbarhet

Yoghurten håller minst 5 dagar i kylen.

Tips

 • Du behöver en termometer att hålla koll på temperaturen med. Hemligheten med yoghurt är att hålla 43 grader i 4-8 timmar. Detta är svårt på spisen istället kan man köpa en yoghurtmaskin som håller temperaturen om du lagar yoghurt ofta.
 • Ett annat sätt är att sätta på lock på kastrullen och slå in kastrullen i en filet och ett täcke och sätta på sängen så att den håller värmen så länge som möjligt.
 • Det är mycket viktigt att man håller temperaturen - för varmt och mjölken ystar sig - för kallt och det blir ingen fart på yoghurtbakterierna.

Yoghurtkultur

 • Jag använde yoghurtkultur som finns att beställa på nätet bla från Danmark Hjemmeproduktion. De har även yoghurtmaskin som är smidigt om du gör yoghurt ofta.
 • När du väl ha en färdig yoghurt använder du en sparad del - några msk räcker. Spara lite yoghurt i kylen som start för nästa omgång yoghurt. Kan upprepas 10-15 gånger.

Varianter

Du kan få upp fetthalt om du tillsätter grädde eller proteinhalt om du tillsätter extra mjölkpulver.

Smaksättning

 • Jag har bara provat att smaksätta den färdiga yoghurten. Rör i bär som förslagsvis hallon, blåbär eller jordgubbar; tärnad frukt som äpple, banan, apelsin, päron, plommon eller mango. Kryddor som kanel, kardemumma och/eller ingefära. Valfri sylt eller äppelmos för sötare variant.
 • Tips är att smaksätta portionsvis vid servering - bra om man vill prova sig fram till en god smakkombination.

1 liter hemgjord yoghurt

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 20 tim
 • Klart på: 20 tim 10 min

Ingredienser

 • 1 liter mjölk 3%
 • 5 gram yoghurtkultur eller 2 msk naturell yoghurt

Tillagning

 1. Värm upp mjölken till 82 grader och ta av från värmen.
 2. Låt svalna till 43 grader.
 3. Blanda yoghurtkulturen eller naturell yoghurt i en dl av mjölken och blanda sedan med resten av mjölken. Rör om väl.
 4. I YOGHURTMASKIN: Häll över och kör 8 timmar på 40-43 grader i en yoghurtmaskin med lock. Eller följ instruktionerna för maskinen.
 5. UTAN YOGHURTMASKIN: Låt mjölkblandningen stå i 24 timmar och håll temperaturen så nära 40-43 grader du kan - minst under de första 8 timmarna. Detta är svårt att göra på spisen så ett tips är att sätta på lock, slå in kastrullen i en filt och ett täcke samt sätta den på sängen så håller nog värme för att yoghurtjäsningen ska komma en bra bit på väg och bli fin yoghurt så småningom efter något dygn.
 6. Häll upp i en burk eller kanna och låt stå kallt och orörd i kylen över natten.
 7. Rör om yoghurten innan servering. Förvara i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (37 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 140 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-06