Hemgjord yoghurt

Hemgjord yoghurt av mjölk och yoghurtkultur blir jättegod. Här med naturell yoghurt eller frystorkad yoghurtkultur som du startar kulturen med. När du väl ha en färdig yoghurt använder du en sparad del (2 msk räcker - förvara i kylen) som start för nästa omgång yoghurt. Kan upprepas 10-15 gånger.
Vad händer i yoghurt när den surnar: yoghurtkulturen eller mjölksyrebakterierna lever av laktosen i mjölken eller grädden. Syren sänker ph-värdet och proteinet koagulerar och tjocknar.
Du behöver en termometer att hålla koll på temperaturen med. Hemligheten med yoghurt är att hålla 43 grader i 4-8 timmar. Detta är svårt på spisen istället kan man köpa en yoghurtmaskin som håller temperaturen om du lagar yoghurt ofta. Ett annat sätt är att sätta på lock på kastrullen och slå in kastrullen i en filet och ett täcke och sätta på sängen så att den håller värmen så länge som möjligt.
Yoghurtkultur samt yoghurtmaskin kan du bla beställa från ostlabbet.se.
Du kan få upp fetthalt om du tillsätter grädde eller proteinhalt om du tillsätter extra mjölkpulver.
Det är mycket viktigt att man håller temperaturen - för varmt och mjölken ystar sig - för kallt och det blir ingen fart på yoghurtbakterierna.
Yoghurten håller minst 5 dagar i kylen.

1 liter hemgjord yoghurt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 tim
  • Klart på: 20 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 liter standard mjölk 3%
  • 2 msk naturell yoghurt eller 5 gram yoghurtkultur, rumsvarm

Tillagning

  1. Värm upp mjölken till 82 grader och ta av från värmen.
  2. Låt svalna till 43 grader.
  3. Blanda i yoghurt eller yoghurtkulturen i en dl av mjölken och blanda sedan denna i resten av mjölken. Rör om väl.
  4. Häll över och kör 8 timmar på 40-43 grader i en yoghurtmaskin. Eller låt stå i 24 timmar och håll temperaturen så nära 40-43 grader du kan under de första 8 timmarna. Detta är svårt att göra på spisen så ett tips är att sätta på lock, slå in kastrullen i en filt och ett täcke och sätta den på sängen så håller nog värme för att yoghurtjäsningen ska komma en bra bit på väg.
  5. Häll upp i en burk eller kanna och låt stå kallt och orörd i kylen över natten.
  6. Rör om yoghurten innan servering.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer