Granola med dadlar

Introduktion och förberedelse

Granola med dadlar. Ett grundrecept på en stor omgång granola med dadlar, aprikoser och russin.

Gott, sött och nyttigt.

En slags rostad müsli med billiga havregryn och rågflingor som bas. Sedan är frön, nötter och torkad frukt dyrare men det räcker till en eller flera stora omgångar fin rostad knaprig granola.

Vill du ha lite billigare granola kan du ta mer av billiga och nyttiga havregryn, rågflingor och solroskärnor.

Lite dyrare men nyttigt och gott är pumpakärnor, sesamfrön, linfrön samt nötter som hasselnötter och mandlar.

För lite sötma har jag i honung. En touch kanel är också gott. Allt blandas och rostas i en långpanna.

Serveringsförslag

Granolan är god till frukost, lunch, utflykt, vandring, mellanmål eller som liten vardagsmiddag med med filmjölk, kvarg, soygurt, yoghurt osv.

Frukt är gott till ex. färska bär eller frysta bär du blandat med socker och rört ihop.

Annat som passar är tärnad kiwi, äpple, apelsin, banan, päron, färsk ananas, vindruvor eller granatäpple.

Varianter

Du kan ta det du gillar och har hemma i granolan.

  • Byta rågflingor mot kokosflingor.
  • Mer fibrer med vetekli.
  • Tillsätta 2 msk kakao.
  • Tillsätta 2 msk nyponskalspulver eller krossade nyponskal.
  • Tillsätta 1-2 dl tärnat torkat äpple eller hackad torkade äppelringar.
  • Tillsätta 1 tsk mald eller stött kardemumma.
  • Ha i torkade bär som blåbär, gojibär, mullbär, tranbär, hallon eller lingon.
  • Byta en burk kokosmjölk eller ett paket koncentrerad äppeljuice mot vattnet som vätska. Man kan även ha i sojamjölk, rismjölk, mandelmjölk, havremjölk eller annan vätska.
  • 1 dl chiafrön är också gott att rosta med.
  • Tillsätta 1/2 dl olja som solrosolja, nötolja eller rapsolja.
  • Tillsätt nötsmör eller jordnötssmör.

Förvaring

Förvaras några veckor i lufttät burk eller plastpåsar.

ca 3 liter granola med dadlar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 10 dl havregryn
  • 6 dl rågflingor
  • 2 dl pumpakärnor
  • 4 dl solroskärnor solrosfrön
  • 1 dl oskalade linfrön
  • 2 dl sesamfrön, vita eller svarta
  • 2 dl hasselnötter
  • 2 dl mandlar
  • 2 dl russin
  • 2 dl hackade dadlar ca 200 gram
  • 2 dl hackad aprikoser, ca 200 gram
  • Vätska: 3,5 dl vatten
  • 0,5 - 1 dl flytande honung eller agavesirap för vegan variant
  • 2 tsk kanel (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft eller 175 grader vanlig ugn.
  2. Blanda vatten och flytande honung. Koka upp.
  3. Mät upp och blanda havregryn, rågflingor, solroskärnor, sesamfrön, linfrön och ev. kanel i en stor bunke.
  4. Hacka hasselnötter och mandlar grovt och blanda i dem.
  5. Tillsätt den det heta vattnet och honungen samt knåda ihop granolan till en smulig deg. Smaka ev. av med honung så att den blir så söt du vill ha den.
  6. Bred ut granolasmulorna i en djup långpanna. Man kan ha bakplåtspapper under om man vill.
  7. Rosta granolan helt torr - det tar från 60 minuter till 1 timme och 30 minuter - beror lite på ugnen. Vänd runt, bryt sönder klumpar och rör om var 20:e minut. Passa så den inte bränns - det går olika fort i olika ugnar. När du tycker granolan har fått så mycket färg du vill ha och är torr samt smulig - förslagsvis ljust brunt rostad - så tar du ut den, vänd runt och låter den svalna helt i pannan. Bryt sönder större klumpar - är den ännu fuktig i mitten så rosta lite till - allt måste vara torkat.
  8. Hacka och skär dadlar och torkade aprikoser i bitar. Tillsätt tillsammans med russin och blanda runt.
  9. Förvara granolan i lufttät burk. Håller 2-3 veckor. Utan nötter håller den längre.
E-mail
Medel: 4.5 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 178 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-07