Granola med dadlar

Granola med dadlar. Ett grundrecept på en stor omgång granola med dadlar, aprikoser och russin. Torkad frukt är valfritt om man kan ha annat i med som torkade katrinplommon, äpple eller liknande. Gott, sött och nyttigt.

Basen är billiga och nyttiga havregryn, rågflingor och solroskärnor - så om du vill ha en billigare variant på granola ta bara dessa; kokosflingor är också billigt och det kan man ha i.

Vidare lite dyrare men nyttiga och goda pumpakärnor, sesamfrön, linfrön samt nötter som hasselnötter och mandlar. För lite sötma har jag i honung. En touch kanel är också gott. Allt blandas och rostas i en långpanna.

Kolla in min film på Youtube hur du lagar och rostar granola.

Granolan är god till frukost, lunch, utflykt, vandring, mellanmål eller som liten vardagsmiddag med med filmjölk, kvarg, soygurt, yoghurt osv. Frukt är gott till ex. färska bär eller frysta bär du blandat med socker och rört ihop. Annat som passar är tärnad kiwi, äpple, apelsin, banan, päron, färsk ananas, vindruvor eller granatäpple.

Förvaras några veckor i lufttät burk eller plastpåsar. Denna granolan är vegan och såklart vegetarisk. En slags rostad müsli från USA. Billiga havregryn och rågflingor är basen i granolan. Sedan är frön, nötter och torkad frukt dyrare men det räcker till en eller flera stora omgångar fin rostad knaprig granola. Bättre och godare än någon granola som går att köpa tycker jag.

Varianter och smaksättningar av granola:

Du kan ta det du gillar och har hemma i granolan.

  • Byta rågflingor mot kokosflingor.
  • Mer fibrer med vetekli
  • Tillsätta 2 msk kakao
  • Tillsätta 2 msk nyponpulver eller krossade nyponskal.
  • Tillsätta 1-2 dl tärnat torkat äpple eller hackad torkade äppelringar.
  • Tillsätta 1 tsk grovmald kardemumma.
  • Tillsätta 2 krm salt.
  • Ha i torkade bär som blåbär, gojibär, tranbär eller lingon.
  • Byta en burk kokosmjölk mot vattnet som vätska. Man kan även ha i sojamjölk, rismjölk, mandelmjölk, havremjölk eller annan vätska.
  • 1 dl chiafrön är också gott att rosta med.
  • Tillsätta 1/2 dl olja som solrosolja, nötolja eller rapsolja.

ca 3 liter granola med dadlar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 10 dl havregryn
  • 6 dl rågflingor
  • 2 dl pumpakärnor
  • 4 dl solroskärnor solrosfrön
  • 1 dl oskalade linfrön
  • 2 dl sesamfrön, vita eller svarta
  • 2 dl hasselnötter
  • 2 dl mandlar
  • 2 dl russin
  • 2 dl hackade dadlar ca 200 gram
  • 2 dl hackad aprikoser, ca 200 gram
  • Vätska: 3,5 dl vatten
  • 1 dl flytande honung eller så söt du vill ha granolan
  • 2 tsk kanel (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft eller 175 grader vanlig ugn.
  2. Blanda vatten och flytande honung. Koka upp.
  3. Mät upp och blanda havregryn, rågflingor, solroskärnor, sesamfrön, linfrön och ev. kanel i en stor bunke.
  4. Hacka hasselnötter och mandlar grovt och blanda i dem.
  5. Tillsätt den det heta vattnet och honungen samt knåda ihop granolan till en smulig deg. Smaka ev. av med honung så att den blir så söt du vill ha den.
  6. Bred ut granolasmulorna i en djup långpanna. Man kan ha bakplåtspapper under om man vill.
  7. Rosta granolan helt torr - det tar från 60 minuter till 1 timme och 30 minuter - beror lite på ugnen. Vänd runt, bryt sönder klumpar och rör om var 20:e minut. Passa så den inte bränns - det går olika fort i olika ugnar. När du tycker granolan har fått så mycket färg du vill ha och är torr samt smulig - förslagsvis ljust brunt rostad - så tar du ut den, vänd runt och låter den svalna helt i pannan. Bryt sönder större klumpar - är den ännu fuktig i mitten så rosta lite till - allt måste vara torkat.
  8. Hacka och skär dadlar och torkade aprikoser i bitar. Tillsätt tillsammans med russin och blanda runt.
  9. Förvara granolan i lufttät burk. Håller 2-3 veckor. Utan nötter håller den längre.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer