Hemgjord Müsli

Introduktion och förberedelse

Lyxa till vardagsfrukosten med hemgjord müsli. Kan varieras på massor av vis.

Nyttigt blir det också och billigare i längden än köpt müsli - även om du väljer ekologiska ingredienser - vilket jag tycker är värt det till müslin.

Müslin kan förvaras i en lufttät burk någon månad.

Se upp med nötter som hasselnötter och valnötter då de kan oxidera efter ett tag och tappa i smak. Säkrast är det med mandlar och pekannötter.

Serveringsförslag:

Müsli är gott med fil eller yoghurt men också med soyghurt, mandelmjölk, havremjölk, vanlig mjölk eller kvarg.

Vidare kan man ha färsk frukt som skivad banan, kiwi, mango, äpple, päron, aprikos eller bär som jordgubbar, hallon och/eller blåbär till. Några av mina vänner gillar jordnötssmör på müslin...

Fler förslag är servera müslin som en frukostbowl eller toppa en smoothiebowl.

Varianter

Förslag på ingredienser som passar i müsli:

  • Flingor som havregryn, rågflingor samt kli för fibrer; frön som solrosfrön, pumpafrön och sesamfrön; nötter som mandlar, hasselnötter, pekannötter samt valnötter. Torkade groddar är också gott i müsli.
  • Russin och torkade hackade frukter som aprikos, plommon, banan och äpplen ger sötma.
  • Kokosflingor eller kokosflakes - skivad flagad kokos - kan man också ha i.

Hemgjord müsli i burk
Hemgjord müsli kan du förvara i en burk - gärna lufttätt så håller den sig god längre. Ovan med aprikoser, dadlar, solrosfrön, mandlar, havregryn, rågflingor samt russin med mera.

1,2 liter müsli

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 dl havregryn
  • 4 dl flingor av råg
  • 1 dl solrosfrö
  • 1 dl vetekli
  • 1 dl vetegroddar
  • 1 dl pumpafrön
  • 2 dl krossade nötter som hasselnöt, valnöt, pinjenöt, paranöt efter smak
  • 2 dl hackade torkade frukter som aprikos, russin, fikon, banan, äpple eller plommon efter smak
  • 3 msk honung (valfritt)

Tillagning

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Krossa eller hacka nötter.
  3. Lägg flingor, frön, nötter mm i långpannan. Vänta med russin, torkad frukt osv det ska inte rostas. Blanda ev. runt med lite honung om du vill ha en sötare musli.
  4. Rosta i långpanna ca 15 minuter.
  5. Vänd runt en gång efter cirka 10 min.
  6. Hacka under tiden de torkade frukter du vill ha i.
  7. Ta ut muslin och låt den svalna.
  8. Tillsätt russin och hackade torkade frukter när müslin har svalnat.
  9. Förvara muslin torrt och lufttätt ex. i en eller flera burkar.
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 178 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-07

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer