Granola med kokos

Introduktion och förberedelse

Rostad granola med kokosflingor, havregryn, havrekärnor, solroskärnor, sesamfrön, linfrön, hasselnötter, mandlar, honung och kokosmjölk. Allt blandas och rostas i en långpanna.

En smaskig frukostgranola eller kokosgranola som är god med filmjölk, kvarg, soygurt, yoghurt osv. Frukt är gott till också som tärnad kiwi, äpple, apelsin, banan, päron, färsk ananas, vindruvor eller granatäpple.

Receptet kan dubblas om du vill ha en stor sats. Förvaras några veckor i lufttät burk. Havrekärnor säljer bla Risenta. Denna granolan är vegan och såklart vegetarisk. En slags rostad müsli från USA. Granola funkar till frukost, mellanmål, kvällsmat eller lunch.

Varianter och smaksättningar av granola:

Du kan ta det du gillar och har hemma i granolan.

  • Ta hälften rågflingor istället för havregryn
  • Byta kokosflingor mot rågflingor
  • Mer fibrer med vetekli
  • Tillsätta 2 msk kakao
  • Tillsätta 1-2 msk kanel
  • Tillsätta 2 msk nyponpulver eller krossade nyponskal.
  • Tillsätta 1-2 dl tärnat torkat äpple eller hackad torkade äppelringar.
  • Tillsätta 1-2 dl tärnad torkad frukt som aprikoser, plommon eller dadlar.
  • Tillsätta 1 tsk grovmald kardemumma.
  • Tillsätta 2 krm salt.
  • Ha i torkade bär som blåbär, gojibär, tranbär eller lingon.
  • Kokosmjölk kan ersättas med mer vatten, mjölk, sojamjölk, rismjölk, mandelmjölk, havremjölk eller annan vätska.
  • 1 dl chiafrön är också gott att rosta med.
  • Tillsätt 1/2 dl olja som solrosolja, nötolja eller rapsolja.

Tack till Björn för receptet. Björns lunch består varje dag på kontoret av soygurt, granola, frukt och en knäckemacka med jordnötssmör! Allt man behöver :)

ca 3 liter granola

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 10 dl havregryn
  • 2 dl havrekärnor
  • 6 dl kokos
  • 3 dl solroskärnor
  • 2 dl oskalade linfrön
  • 2 dl sesamfrön, vita eller svarta
  • 2 dl hasselnötter
  • 2 dl mandlar
  • 2 dl russin
  • Sås: 1,5 dl vatten
  • 250 ml kokosmjölk
  • 0,5 dl flytande honung eller så söt du vill ha granolan
  • 1 msk kanel (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft eller 175 grader vanlig ugn.
  2. Blanda såsen av vatten, kokosmjölk och flytande honung. Koka upp.
  3. Hacka hasselnötter och mandlar grovt och lägg i en stor bunke.
  4. Tillsätt havregryn, havrekärnor, kokos, solroskärnor och linfrön.
  5. Tillsätt den heta såsen och knåda ihop granolan till en smulig deg. Smaka av med flytande honung så att den blir så söt du vill ha den. Med mängden vatten och honung justerar du också konsistensen och hur stora klumpar du vill ha i granolan - mer vätska och mer knådning desto större klumpar.
  6. Bred ut granoladegen i en djup långpanna med bakplåtspapper under.
  7. Rosta granolan helt torr - det tar från 60 minuter till 1 timme och 30 minuter - beror lite på ugnen. Vänd runt, bryt sönder klumpar och rör om var 20:e minut. Passa så den inte bränns - det går olika fort i olika ugnar. När du tycker granolan har fått så mycket färg du vill ha och är torr samt smulig - förslagsvis ljust brunt rostad - så tar du ut den, vänd runt och låter den svalna helt i pannan. Bryt sönder större klumpar - är den ännu fuktig i mitten så rosta lite till - allt måste vara torkat.
  8. Blanda i russin och ev. torkad tärnad frukt om du vill ha det i granolan.
  9. Förvara granolan i lufttät burk. Håller 2-3 veckor. Utan nötter håller den längre.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 178 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.