Söta rostade frukostflingor

Söta rostade frukostflingor likt Start. Laga egen hemgjord Start. Du kan såklart ha i massor med goda saker som passar i vanlig müsli som kokosflingor, pumpafrön, torkade hackad frukt, hela linfrön, sesamfrön, hackade hasselnötter eller mandel, kanel osv efter smak. Gillar du inte honung så kan du ta sirap istället efter smak.

1 liter rostade frukostflingor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 7 dl havregryn
  • 3 dl rågflingor
  • 0,5 dl olja, ex. solrosolja
  • 1 dl honung
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk kanel (valfritt)
  • 1 dl grovhackade nötter som hasselnötter eller mandel
  • 1 dl russin
  • 1 dl torkad hackad frukt som äpple, aprikos, dadlar, fikon, katrinplommon eller exotisk frukt (valfritt)
  • 0,5 dl pumpafrön och/eller solrosfrön (valfritt)
  • 3 msk vetekli och/eller hela linfrön (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg honungen i en kastrull och smält den med vaniljsockret samt sirap.
  3. Blanda i havregryn och rågflingor och blanda väl.
  4. Blanda ev. i kanel, nötter, frön eller annan smaksättning. Allt utom torkad frukt och russin som du väntar med.
  5. Bred ut flingblandningen i en långpanna och rosta flingorna i ca en halvtimme.
  6. Ta ut och vänd runt några gånger. Flingorna ska bli jämnt rostade.
  7. Ta ut långpannan och låt flingorna svalna. Vänd runt några gånger när de svalnar.
  8. Hacka torkad frukt.
  9. När frukostflingorna har svalnat helt blandar du i hackad torkad frukt samt russin och häller upp frukostflingorna på rena burkar med lock eller i en eller två plastpåsar som du försluter.
  10. Dina hemgjorda rostade frukostflingor är nu reda att njutas med fil, yoghurt eller mjölk.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer