Söta rostade frukostflingor

Introduktion och förberedelse

Söta rostade frukostflingor likt Start. Laga egen hemgjord Start med havregryn och rågflingor.

Grunden är billiga, dryga och nyttiga havregryn och rågflingor som man blandar med lite olja, sirap, honung och kanel.

Sedan kan du i valfria ingredienser som mitt förslag här med solrosfrön, pumpafrön, torkad hackad frukt, russin, hackade hasselnötter och mandel samt lite vetekli för extra fibrer.

Annat gott i är att ta kokosflingor, torkad äpple, torkade dadlar, valnötter, cashewnötter, pekannötter, sesamfrön, chiafrön, kokosflakes, torkade bär som tranbär, acai med mera.

Vill du inte ha så söta flingor kan du ta mindre honung och sirap eller utesluta helt.

Vill du inte ha i honung så kan du ta sirap istället eller annat sött som koncentrerad äppeljuice, agavesirap eller dadelsirap.

1,4 liter rostade frukostflingor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 7 dl havregryn
  • 3 dl rågflingor
  • 0,5 dl olja, ex. solrosolja
  • 1 dl honung
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk kanel
  • 1 dl grovhackade nötter som hasselnötter och/eller mandel
  • 1 dl russin
  • 1 dl torkad hackad frukt som äpple, aprikos, dadlar, fikon, katrinplommon eller exotisk frukt (valfritt)
  • 0,5 dl pumpafrön och/eller solrosfrön (valfritt)
  • 3 msk vetekli (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Lägg honung och olja i en stor kastrull och smält den med vaniljsockret samt sirap.
  3. Blanda i havregryn och rågflingor och blanda ihop väl. Mosa ihop lite också.
  4. Blanda i kanel, nötter, frön eller andra ingredienser du vill ha i. Allt utom torkad frukt och russin som du väntar med.
  5. Bred ut flingblandningen i en långpanna och rosta flingorna i ca en halvtimme.
  6. Ta ut och vänd runt några gånger. Flingorna ska bli jämnt rostade.
  7. Ta ut långpannan och låt svalna helt. Vänd runt några gånger när de svalnar.
  8. Hacka eller tärna torkad frukt.
  9. När frukostflingorna har svalnat helt blandar du i hackad torkad frukt samt russin och häller upp frukostflingorna på rena burkar med lock eller i en eller två plastpåsar som du försluter.
  10. Dina rostade frukostflingor är nu redo att njutas med fil, yoghurt eller mjölk. De håller sig godast lufttät burk ca 2 veckor men håller längre - speciellt om det ej är nötter med.
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-25

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.