Nötsmörsbakad müsli

Introduktion och förberedelse

Nötsmörsbakad müsli är en variant på müsli eller granola där man blandar flingorna med nötsmör som jornötssmör, hasselnötssmör eller liknande och sedan bakar i ugnen.

Müslin får en god och fyllig smak av nötsmöret. Rik på fiber och protein.

Grunden är här havregryn och så hade jag i lite rågflingor, havrekli, hasselnötter, kokosflingor, pumpafrön, solroskärnor, russin, fikon, dadlar och honung.

Varianter

  • Du kan ta valfri mängd nötsmör och valfri sort. Jag tog jordnötssmör men det finns även mandelsmör, nötmix, proteinella, hasselnötssmör eller hasselnötskräm, nutella eller cashewpaste som man kan använda.
  • Vidare kan du blanda ut med hälften tahini som görs av sesamfrön. Bra källa till zink.
  • Du kan smaksätta med kanel, kardemumma, flingsalt, äppeljuice, agavesirap, honung med mera.
  • Gott med frön som pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön med mera.
  • Nötter som passar i är hasselnötter, mandlar, valnötter, jordnötter, cashewnötter, pekannötter och/eller paranötter.
  • Torkad frukt och bär som passar i är hackad torkade dadlar, fikon, aprikoser, katrinplommon, tranbär, russin, blåbär, acai, torkat äpple, torkade granatäppelkärnor med mera.
  • Istället för kokoschips kan du ta i kokosflingor.
  • Som flingor kan du förutom havregryn och rågflingor ha i kornflingor, dinkelflingor eller andra flingor.
  • Vit, röd eller svart quinoa passar också i.
  • Quinoapuffar och rispuffar passar också i.
  • Istället för havrekli kan du ta vetekli eller annat kli.
  • Som salt tog jag Himalayasalt men det går fint med vanligt salt med jod eller flingsalt.

Tänk på att de ingredienser du ej använder denna gång kan du spara göra ny musli på nästa gång. Sätt gärna extra påsar på och förslut eller lägg i plastburkar med lock så håller frön, flingor och nötter längre i skafferiet.

Förvaring

  • En stor zip-lock plastpåse är smidigt att ha muslin i.
  • Eller använd en eller flera lufttäta burkar med lock.

Müslin i glasburk serverad till frukost eller mellanmål med tillbehör.
Jag gjorde en omgång müsli och förvarar sedan i en glasburk med lock - räcker till många frukostar med fil eller yoghurt. Ibland lyxar jag till med banan och bär som jordgubbar, hallon eller blåbär.

20 portioner, ca 2 liter nötsmörsbakad müsli, ca 1100 gram

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2,5 dl nötsmör som jordnötssmör
  • 7 dl havregryn
  • 3 dl rågflingor
  • 1 dl havrekli
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl solroskärnor
  • 1,5 dl nötter som hasselnötter
  • 2 dl kokoschips
  • 4 msk flytande honung
  • 1 dl russin
  • 1 tsk himalayasalt, flingsalt eller vanligt salt
  • 1 dl hackad torkad frukt som fikon, dadlar och/eller katrinplommon eller valfri torkad frukt eller bär
  • 4 msk flytande honung

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Hacka eller krossa nötterna grovt.
  3. Blanda torra ingredienser som havregryn, rågflingor, havrekli, nötter, pumpakärnor, solroskärnor, salt, honung och kokos med nötsmör - jordnötssmör - och honung hastigt till en smulig massa. Om du vill kan du ta i mer nötsmör. Vänta med torkad frukt, russin och torkade bär.
  4. Sprid ut müslin på två ugnsplåtar med bakplåtspapper under.
  5. Rosta i ugnen i ca 8 minuter. Akta så det ej bränns. Den översta plåten går snabbast. Tips är att ta ut och rör om mot slutet samt byt plats på plåtarna. Müslin ska få lite färg men ej brännas.
  6. Ta ut, rör om och låt svalna.
  7. Lägg över i en skål eller burk.
  8. Blanda i torkad frukt eller bär. Jag hade i russin och lite hackade dadlar, fikon, tranbär och katrinplommon - det jag hade i skåpet.
  9. Förvara i burk med lock eller ziplock-påsar.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-05