Granola

Rostad granola med havregryn, havrekärnor, solroskärnor, kokosflingor, sesamfrön, linfrön, hasselnötter, mandlar, honung och kokosmjölk. Allt blandas och rostas i en långpanna.

En smaskig frukostgranola som är god med filmjölk, kvarg, soygurt, yoghurt osv. Frukt är gott till också som tärnad kiwi, äpple, apelsin, banan, päron, färsk ananas, vindruvor eller granatäpple. Receptet kan dubblas om du vill ha en stor sats. Förvaras några veckor i lufttät burk. Havrekärnor säljer bla Risenta. Denna granolan är vegan och såklart vegetarisk. En slags rostad müsli från USA. Granola funkar till frukost, mellanmål, kvällsmat eller lunch. 

Varianter och smaksättningar av granola: 

Du kan ta det du gillar och har hemma i granolan.

  • Ta hälften rågflingor istället för havregryn
  • Byta kokosflingor mot rågflingor
  • Mer fibrer med vetekli 
  • Tillsätta 2 msk kakao
  • Tillsätta 1-2 msk kanel 
  • Tillsätta 2 msk nyponpulver eller krossade nyponskal.
  • Tillsätta 1-2 dl tärnat torkat äpple eller hackad torkade äppelringar. 
  • Tillsätta 1-2 dl tärnad torkad frukt som aprikoser, plommon eller dadlar.
  • Tillsätta 1 tsk grovmald kardemumma.
  • Tillsätta 2 krm salt. 
  • Ha i torkade bär som blåbär, gojibär, tranbär eller lingon. 
  • Kokosmjölk kan ersättas med mer vatten, mjölk, sojamjölk, rismjölk, mandelmjölk, havremjölk eller annan vätska. 
  • 1 dl chiafrön är också gott att rosta med. 
  • Tillsätt 1/2 dl olja som solrosolja, nötolja eller rapsolja. 

Tack till Björn för receptet. Björns lunch består varje dag på kontoret av soygurt, granola, frukt och en knäckemacka med jordnötssmör! Allt man behöver :)

ca 3 liter granola

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 10 dl havregryn
  • 2 dl havrekärnor
  • 6 dl kokos
  • 3 dl solroskärnor
  • 2 dl oskalade linfrön
  • 2 dl sesamfrön, vita eller svarta
  • 2 dl hasselnötter
  • 2 dl mandlar
  • 2 dl russin
  • Sås: 1,5 dl vatten
  • 250 ml kokosmjölk
  • 0,5 dl flytande honung eller så söt du vill ha granolan
  • 1 msk kanel (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft eller 175 grader vanlig ugn.
  2. Blanda såsen av vatten, kokosmjölk och flytande honung. Koka upp.
  3. Hacka hasselnötter och mandlar grovt och lägg i en stor bunke.
  4. Tillsätt havregryn, havrekärnor, kokos, solroskärnor och linfrön.
  5. Tillsätt den heta såsen och knåda ihop granolan till en smulig deg. Smaka av med flytande honung så att den blir så söt du vill ha den. Med mängden vatten och honung justerar du också konsistensen och hur stora klumpar du vill ha i granolan - mer vätska och mer knådning desto större klumpar.
  6. Bred ut granoladegen i en djup långpanna med bakplåtspapper under.
  7. Rosta granolan helt torr - det tar från 60 minuter till 1 timme och 30 minuter - beror lite på ugnen. Vänd runt, bryt sönder klumpar och rör om var 20:e minut. Passa så den inte bränns - det går olika fort i olika ugnar. När du tycker granolan har fått så mycket färg du vill ha och är torr samt smulig - förslagsvis ljust brunt rostad - så tar du ut den, vänd runt och låter den svalna helt i pannan. Bryt sönder större klumpar - är den ännu fuktig i mitten så rosta lite till - allt måste vara torkat.
  8. Blanda i russin och ev. torkad tärnad frukt om du vill ha det i granolan.
  9. Förvara granolan i lufttät burk. Håller 2-3 veckor. Utan nötter håller den längre.

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer