Granola

Rostad granola med havregryn, havrekärnor, solroskärnor, kokosflingor, sesamfrön, linfrön, hasselnötter, mandlar, honung och kokosmjölk. Allt blandas och rostas i en långpanna.

Ett smaskigt frukostgranulat som är gott med filmjölk, soygurt, yoghurt osv. Frukt är gott till också som tärnad kiwi, äpple, apelsin, banan, päron, färsk ananas, vindruvor eller granatäpple. Receptet kan dubblas om du vill ha en stor sats. Förvaras några veckor i lufttät burk. Havrekärnor säljer bla Risenta. Denna granolan är vegan och såklart vegetarisk. En slags rostad müsli från USA. Granola funkar till frukost, mellanmål, kvällsmat eller lunch. 

Varianter och smaksättningar av granola: 

Du kan ta det du gillar och har hemma i granolan.

  • Ta hälften rågflingor
  • Mer fibrer med vetekli 
  • 2 msk kakao
  • 1-2 msk kanel 
  • 2 msk nyponpulver eller krossade nyponskal.
  • 1 dl tärnat torkat äpple eller hackad torkade äppelringar. 
  • 1 dl tärnad torkad frukt som aprikoser, plommon eller dadlar.
  • 1 tsk grovmald kardemumma.
  • 2 krm salt. 
  • Torkade bär kan man också ha i som blåbär, gojibär, tranbär eller lingon. 
  • Kokosmjölk kan ersättas med mer vatten, mjölk, sojamjölk, rismjölk, mandelmjölk, havremjölk eller annan vätska. 
  • 1 dl chiafrön är också gott att rosta med. 

Tack till Björn för receptet. Björns lunch består varje dag på kontoret av soygurt, granola, frukt och en knäckemacka med jordnötssmör! Allt man behöver :)

ca 3 liter granola

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 10 dl havregryn
  • 2 dl havrekärnor
  • 6 dl kokos
  • 3 dl solroskärnor
  • 2 dl oskalade linfrön
  • 2 dl sesamfrön, vita eller svarta
  • 2 dl hasselnötter
  • 2 dl mandlar
  • 2 dl russin
  • Sås: 1,5 dl vatten
  • 250 ml kokosmjölk
  • 0,5 dl flytande honung eller så söt du vill ha granolan
  • 1 msk kanel (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft eller 175 grader vanlig ugn.
  2. Blanda såsen av vatten, kokosmjölk och flytande honung.
  3. Hacka hasselnötter och mandlar grovt och lägg i en stor bunke.
  4. Tillsätt havregryn, havrekärnor, kokos, solroskärnor och linfrön.
  5. Tillsätt såsen och knåda ihop granolan till en smulig deg. Smaka av med flytande honung så att den blir så söt du vill ha den. Med mängden vatten och honung justerar du också konsistensen och hur stora klumpar du vill ha i granolan - mer vätska och mer knådning desto större klumpar.
  6. Bred ut granoladegen i en djup långpanna.
  7. Rosta granolan i 40 - 60 minuter. Vänd runt och rör om var 10 minut. Passa så den inte bränns - det går olika fort i olika ugnar. När du tycker granolan har fått så mycket färg du vill ha - förslagsvis ljust brunt rostad - så tar du ut den och låter den svalna i pannan.
  8. Blanda i russin och ev. torkad tärnad frukt om du vill ha det i granolan.
  9. Förvara granolan i lufttät burk. Håller 2-3 veckor. Utan nötter håller den längre.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer