Frukostbullar med mandelmjölk

Introduktion och förberedelse

Grova bullar, limpa eller bröd med mandelmjölk som är glutenfria och laktosfria.

Goda, fiberrika, saftiga och nyttiga bullar med bovetemjöl, mandelmjölk, chiafrön, fibrex, psyllium och havregryn.

Passar som vanliga bullar eller bröd till fika, frukost, middag eller buffé.

Varianter

  • Om du vill kan du ha i pumpakärnor eller solrosfrön i degen eller strö över bullarna eller brödet som garnering innan du bakar dem.
  • Kan även bakas som en limpa i en avlång brödform på 1,5 liter. Smörj formen med mjölkfritt margarin och bröa med några msk glutenfritt ströbröd.
  • Vill du inte baka med bovetemjöl kan du ta vanligt vetemjöl eller grahamsmjöl - men då blir de inte glutenfria förstås.

Glutenfria och laktosfria bullar

  • Degen blandas av bovetemjöl som är helt glutenfritt.
  • För att frallorna ska bli saftiga, hållbara, fiberrika och få fin kosistens är det med psylliumfrön (krossade fröskal), fibrex sockerbetsfiber - finns att beställa på Allergimat samt chiafrön.
  • Vidare är bullarna laktosfria då mjölken ersatts med mandelmjölk - som du kan köpa eller göra själv. Istället för mandelmjölk kan du ta hälften vanlig mjölk och hälften vatten, havremjölk som Oatly, rismjölk, kokosmjölk eller sojamjölk.

Nybakta gluten- och laktosfria frukostbullar i brödkorg samt uppskurna i halvor
Nybakta gluten- och laktosfria frukostbullar blir knapriga och matiga. Kan även bakas i brödform till limpa.

12 frukostbullar

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 5,5 dl mandelmjölk
  • 25 gram färsk jäst
  • 1/2 dl rapsolja
  • 3 dl havregryn
  • 4 dl bovetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk socker eller honung
  • 1 dl mörka psylliumfrön
  • 1 dl strömald Fibrex (kan ersättas med bovetemjöl)
  • 1 msk chiafrön (valfritt)

Tillagning

  1. Häll en dl av mandelmjölken i en stor bakbunke.
  2. Smula ner jästen och rör tills den jäst sig.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ihop till en kladdig deg.
  4. Jäs degen övertäckt i 50 minuter.
  5. Sätt ugnen på 230 grader vanlig ugn.
  6. SOM BULLAR: Lägg bakplåtspapper på en stor eller två plåtar. Dela upp degen så du får 12 bullar - klicka ut dem och forma till bullar med händerna. Degen är kladdig men forma du kan forma dem med händerna till något som liknar grova bullar. Det får gärna se lite rustikt och hembakt ut. Platta till dem något.
  7. SOM LIMPA: Ett annat alternativ är att baka som ett avlångt bröd i en smal, hög brödform till en limpa. Klipp till bakplåtspapper och lägg i formen eller smörj med rapsolja.
  8. Låt jäsa i ytterligare 15 minuter.
  9. Strö ev. över pumpafrön eller annat du vill toppa med och tryck ner löst så de fastnar på bullarna.
  10. Baka bullarna i 25 minuter tills de fått fin färg och är fasta på undersidan. Bakar du en limpa får du räkna med ca 5-10 minuter extra - ta ut och kolla så brödet är genombakt och är fast i botten samt har fin färg på toppen.
  11. Låt bullarna bullarna svalna på galler. Eller brödet svalna i formen.
  12. Kan frysas. Förvaras lufttätt i några dagar. Tips är att frysa in dem i skivor så kan du lägga direkt i rosten från frysen när du blir sugen.
E-mail
Medel: 4.3 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 107 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-15