Frukostbullar med mandelmjölk

Grova bullar, limpa eller bröd med mandelmjölk som är glutenfria och laktosfria. Goda, fiberrika, saftiga och nyttiga bullar med bovetemjöl, mandelmjölk, chiafrön, fibrex, psyllium och havregryn. Passar som vanliga bullar eller bröd till fika, frukost, middag eller buffé. Kan även bakas som en limpa eller ett helt bröd i en brödform.

Om du vill kan du ha i pumpakärnor eller solrosfrön i degen eller strö över bullarna eller brödet som garnering innan du bakar dem.

Degen blandas av bovetemjöl som är helt glutenfritt. För att frallorna ska bli saftiga, hållbara, fiberrika och få fin kosistens är det med psylliumfrön (krossade fröskal), fibrex sockerbetsfiber samt chiafrön.

Vidare är bullarna laktosfria då mjölken ersatts med mandelmjölk - som du kan köpa eller göra själv. Istället för mandelmjölk kan du ta hälften vanlig mjölk och hälften vatten, havremjölk som Oatly, rismjölk, kokosmjölk eller sojamjölk. Vill du inte baka med bovetemjöl kan du ta vanligt vetemjöl eller grahamsmjöl.

12 bullar

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 5,5 dl mandelmjölk
  • 25 gram färsk jäst
  • 1/2 dl rapsolja
  • 3 dl havregryn
  • 4 dl bovetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk socker eller honung
  • 1 dl mörka psylliumfrön
  • 1 dl strömald Fibrex (kan ersättas med bovetemjöl)
  • 1 msk chiafrön (valfritt)

Tillagning

  1. Häll en dl av mandelmjölken i en stor bakbunke.
  2. Smula ner jästen och rör tills den jäst sig.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ihop till en kladdig deg.
  4. Jäs degen övertäckt i 50 minuter.
  5. Sätt ugnen på 230 grader vanlig ugn.
  6. SOM BULLAR: Lägg bakplåtspapper på en stor eller två plåtar. Dela upp degen så du får 12 bullar - klicka ut dem och forma till bullar med händerna. Degen är kladdig men forma du kan forma dem med händerna till något som liknar grova bullar. Det får gärna se lite rustikt och hembakt ut. Platta till dem något.
  7. SOM LIMPA: Ett annat alternativ är att baka som ett avlångt bröd i en smal, hög brödform till en limpa. Klipp till bakplåtspapper och lägg i formen eller smörj med rapsolja.
  8. Låt jäsa i ytterligare 15 minuter.
  9. Strö ev. över pumpafrön eller annat du vill toppa med och tryck ner löst så de fastnar på bullarna.
  10. Baka bullarna i 25 minuter tills de fått fin färg och är fasta på undersidan. Bakar du en limpa får du räkna med ca 5-10 minuter extra - ta ut och kolla så brödet är genombakt och är fast i botten samt har fin färg på toppen.
  11. Låt bullarna bullarna svalna på galler. Eller brödet svalna i formen.
  12. Kan frysas. Förvaras lufttätt i några dagar. Tips är att frysa in dem i skivor så kan du lägga direkt i rosten från frysen när du blir sugen.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept