Hur du lyckas med din fondue
Fixa en fondue att samlas och mysa kring.
Längst ner på sidan hittar du en lista med alla mina recept på fondue som ostfondue, köttfondue och dessertfondue.
Fondue har sedan fonduens glansdagar på 70-talet levt en något tynande tillvara. Nu är det dags att damma av fonduegrytan eller köpa en ny modern fonduegryta. Fondue är himla trevligt att sitta och umgås över en lördagskväll.
Ostfondue passar till förrätt eller mindre rätt om folk inte är så hungriga. Köttfondue med olika goda såser och bakad potatis eller klyftpotatis är mer en hel middag. Sedan finns det dessertfondue också ex. chokladfondue. Fondue kommer troligen från franska och schweiziska alperna.
Vad är fondue?
För er som inte vet så har man en gryta i mitten på bordet där alla kokar sin egen mat med små spett. Fonduegryta heter caquelon och under den har man en brännare sk rechaud. Ordet fondue kommer från franskans fondre som betyder att smälta.
Grytan kan vara fylld med en blandning av ostar och vin; olja eller buljong till köttfondue. Brännaren kan drivas av värmeljus, alkohol eller gas. Idag finns moderna och säkra fonduegrytor.
Till vett och etikett vid fondue hör att man inte äter från sin fonduegaffel. Peta istället av det du doppat i fonduen med en gaffel och ät sedan med dina vanliga bestick. Man får heller inte doppa två gånger. Om någon tappar en bit i grytan så ska han bjuda på en drink eller få något annat straff.
Ostfondue
I alperna dricker de starksprit som ex. Kirsch till ostfonduen så det kan bli blöta kvällar... En fördel med sprit till ostfondue är att den hjälper till vid magsmältningen av all ost.
Idén med ostfondue var från början som många andra rätter ett sätt att trolla fram något gott med gamla rester av bröd och ost. Så kanske föddes den varma och näringsrika ostfonduen i en insnöad stuga i kyliga alperna.
Det finns många olika sorters ostfondue - skillnaden ligger i vilken ost man gör i det området fonduen görs. Man tar vad man haver. De flesta har en halverad vitlök som sätter lite smak. Vin och/eller mjölk eller tom lite vatten samt mjöl som maizena eller potatismjöl ger fonduen rätt konsistens.
Grundrecept för ostfondue är en dl vitt vin, 1 tsk maizena eller potatismjöl, 150-180 gram ost - hälften lagrad smakrik ost som Gruyère och hälften cheddar, Emmentaler, Vacherin, Beaumont, Comte, Cantal eller Raclette per person.Här hittar du grundrecept på ostfondue med tre ostar samt en ostfondue för två personer
Självklart kan man välja de lagrade hårdostar ostar man själv gillar. Vidare kan man ha i hackade vitpeppar, muskot, paprikapulver, vitlök, kronärtskocksbottnar, hackad inlagd paprika, krossad tomater, chili, svamp eller tryffelolja. Vanligast är vitlök, muskot och vitpeppar.
En ostfondue ska inte koka utan bara sjuda och hållas på låg värme så att den är mjuk och flytande. I alperna är ostskorpan i botten en delikatess och kallas för nunnan. Det finns färdiga ostfondue paket att köpa som blir god fondue.
Köttfondue
Köttfondue kallas i Frankrike fondue bourguignonne. Vanligast är att man kokar köttbitar som oxfilé, rostas (den möraste biten på rostbiffen), ryggbiff eller entrecote i olja. Fondue med buljong blir också en god fondue (och nyttigare).
Köttbuljongtärningar och buljongkoncentrat är ok men godast blir det med egen köttbuljong som du själv kokat på ben.
Varianter
De flesta länder har någon form av fondueliknande traditioner med en gryta som man sitter och dippar i. Inte minst i Japan och Kina. Prova att göra en buljong med misopasta och ljus japansk soja. Här är ett recept på japansk fondue kallad Shabu shabu. En annan japansk fondue heter Sukiyaki. Då dippar man i äggula.
Tips på fonduegryta
På bilden med ostfondue är det en fonduegryta från Le Crueset som är funkar bra till all slags fondue och går att värma på alla spistyper inklusive induktionsspis.
Det finns många andra fonduegrytor som har värme under grytan vilket är bra när man sitter och äter fonduen. Annars funkar en kastrull och fin gryta bra - bara man kan hålla värmen med ex. värmare eller några värmeljus under tiden man äter. Annars svalnar fonduen snabbt.
Vintips
Till ostfondue är ett friskt vitt vin. Det ska ej vara ekfatslagrat. Gärna från Frankrike. Gott är Muscadet, Riesling från Alsace, Sauvignon Blanc, Chablis eller liknande vita viner.
Till köttfondue passar ett rött vin från exempelvis södra Frankrike som Syrah från Rhone.
Säkerheten först:
Om du kokar fondue med olja - ha ett lock till hands att täcka över grytan med om den skulle fatta eld. Ta av grytan från värmen och låt svalna. Försök aldrig släcka med vatten - då exploderar allt.
Kalla såser till köttfondue:
Välj såser som du gillar. Det finns många färdiga och goda creme fraiche sorter som passar till. Vidare välj en sås som pesto, tomatsalsa eller BBQ-sås. Liksom en fruktigare hetare salsa på ex. mango, tomat och gurka i olivolja.
- Rhode Islandsås - gör egen av chilisås och majonnäs eller matlagningsyoghurt. Eller köp färdig.
- Pesto - gör egen eller köp färdig.
- Tomatsalsa - eller köp färdig.
- Currysås - blanda gräddfil eller matlagningsyoghurt med några msk mango chutney och 1 tsk curry.
- Vitlökssås - blanda pressad vitlök med creme fraiche och gärna lite hackade örter som persilja och basilika.
- Aioli - vitlöksmajonnäs. Köp färdig eller gör egen av majonnäs, pressad vitlök och lite cayennepeppar.
- Bearnaisesås - gör egen eller köp färdig.
- Tzatziki - gör egen av grekisk yoghurt, pressad vitlök och riven gurka, salt och vitpeppar.
- Mango och tomatsalsa - med tärnad mango, avokado, tomat och olivolja.
- BBQ-sås - kan köpas färdig eller gör hemgjord BBQ-sås.
- Gorgonzolasås eller ädelostsås är mycket gott också.
Andra goda tillbehör är:
- Bakad potatis
- Klyftpotatis
- Riven pepparrot
- Tomatsallad
- Grönsallad
- Hummus
- Bönsallad (ex. kokta bönor i fräst lök med olivolja, vinäger, salt och peppar)
Dessertfondue:
Dessertfondue kan du göra med choklad. Bryt då sönder valfri sort choklad ex. hälften mörk 70% och hälften ljus mjölkchoklad eller Toblerone. Räkna 250 gram till fyra portioner. Ta gärna i en dl crème fraiche eller grädde också. Smaksätt om du vill med två tsk konjak eller Armagnac. Smält under omrörning.
I chokladfondue kan du dippa frukt i bitar som färsk ananas, kärnfria vindruvor, jordgubbar, marschmallows och/eller bakverk som sockerkaka.
Goda varianter är med apelsinlikör för apelsinchokladfondue; 50 gram mintchoklad för mintchokladfondue eller några bitar Dumle kola för en chokladkolafondue.