Ostfondue med Gruyere och Emmental ost

Ostfondue med Gruyere och Emmentaler-ost. Ostfundue. Goda lagrade ostar smälta med vitlök och vittvin du doppar vitt bröd i.

Har du ingen fonduegryta så går det såklart bra med en annan gryta. Tänk dock på att vid servering så har fonduegrytan en värmekälla under grytan så att man kan ha den på bordet och samtidigt ha varm fondue. Vidare måste man ha fonduegafflar. 

Fungerar bra vad man än väljer att dricka till - mousserande, vitt eller rött. Klassiskt är dock ett vitt friskt vin ex. Riesling eller Muscadet.

Hälften Gruyere och hälften Emmenthaler är klassisk till ostfondue. Några andra ostar du kan lägga till (med en tredjedel) är: Comte, Cantal, Beaufort och Vacherin. Det finns också färdiga ostblandningar för fondue att köpa. Du kan också skippa allt annat och laga en jätteenkel fondue genom att bara smälta en lagrad smakrik ost med några msk vatten.

Räkna 150-180 gram ost per portion.

Botten i fonduegrytan som kommer sist och blir lite brun och knaprig gillar många att äta upp. 

Vanligt är att man smaksätter en ostfondue med vitlök och vitt vin. Istället för vitt vin kan man ta Kirsch körsbärsbrännvin eller några msk citronsaft. Vidare kan man ha i senapspulver, riven muskot och paprikapulver. Några krm bikarbonat gör fonduen luftigare och lättare.
 

2 portioner ostfondue

 • Förberedelse: 20 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 40 min

Ingredienser

 • 170 gram lagrad ost som Gruyèreost
 • 170 gram Emmentalerost
 • 1 dl vitt vin utan ekfatslagring ex. Muscadet
 • 1 tsk citronsaft
 • 2 tsk maizenamjöl
 • 0,5 krm vitpeppar
 • 1 klyfta vitlök
 • 1 surdegsbaguette eller annat vitt lantbröd i tärningar
 • 20 cornichonger inlagda smågurkor

Tillagning

 1. Riv eller skär osten och lägg i en funduegryta.
 2. Blanda i maizena, vitt vin och citronsaft samt pressad vitlök och vitpeppar med osten. Tillsätt ev. annan smaksättning om du vill.
 3. Värm försiktigt fonduegrytan tills osten smält och nästan kokat upp. Rör då och då.
 4. Skär brödet i grova tärningar.
 5. Duka upp med grovt tärnad baguette eller vitt lantbröd i skålar på bordet.
 6. För över fonduegrytan varm till bordet och placera den med värme undertill. Vanligt är en ställning med värmeljus under.
 7. Klart att dippa bröd i din ostfondue och njuta.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer