Ostfondue med Gruyere och Emmental ost

Ostfondue med Gruyere och Emmentaler-ost. Ostfundue. Goda lagrade ostar smälta med vitlök och vittvin du doppar vitt bröd i.

Har du ingen fonduegryta så går det såklart bra med en annan gryta. Tänk dock på att vid servering så har fonduegrytan en värmekälla under grytan så att man kan ha den på bordet och samtidigt ha varm fondue. Vidare måste man ha fonduegafflar. 

Fungerar bra vad man än väljer att dricka till - mousserande, vitt eller rött. Klassiskt är dock ett vitt friskt vin ex. Riesling eller Muscadet.

Hälften Gruyere och hälften Emmenthaler är klassisk till ostfondue. Några andra ostar du kan lägga till (med en tredjedel) är: Comte, Cantal, Beaufort och Vacherin. Det finns också färdiga ostblandningar för fondue att köpa. Du kan också skippa allt annat och laga en jätteenkel fondue genom att bara smälta en lagrad smakrik ost med några msk vatten.

Räkna 150-180 gram ost per portion.

Botten i fonduegrytan som kommer sist och blir lite brun och knaprig gillar många att äta upp. 

Vanligt är att man smaksätter en ostfondue med vitlök och vitt vin. Istället för vitt vin kan man ta Kirsch körsbärsbrännvin eller några msk citronsaft. Vidare kan man ha i senapspulver, riven muskot och paprikapulver. Några krm bikarbonat gör fonduen luftigare och lättare.
 

2 portioner ostfondue

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 170 gram lagrad ost som Gruyèreost
  • 170 gram Emmentalerost
  • 1 dl vitt vin utan ekfatslagring ex. Muscadet
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 tsk maizenamjöl
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 surdegsbaguette eller annat vitt lantbröd i tärningar
  • 20 cornichonger inlagda smågurkor

Tillagning

  1. Riv eller skär osten och lägg i en funduegryta.
  2. Blanda i maizena, vitt vin och citronsaft samt pressad vitlök och vitpeppar med osten. Tillsätt ev. annan smaksättning om du vill.
  3. Värm försiktigt fonduegrytan tills osten smält och nästan kokat upp. Rör då och då.
  4. Skär brödet i grova tärningar.
  5. Duka upp med grovt tärnad baguette eller vitt lantbröd i skålar på bordet.
  6. För över fonduegrytan varm till bordet och placera den med värme undertill. Vanligt är en ställning med värmeljus under.
  7. Klart att dippa bröd i din ostfondue och njuta.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer