Ugnsbakad Mont d'Or

Baka en hel Mont d'Or ost i ugnen och servera som likt en ostfondue.

Här med två serveringsförslag som dessertost och lätt middag med matiga tillbehör.

Jag smaksatte osten med lite rosmarin, vitlök och vitt vin.

Mont d'Or är en rund vitmögelost från Jurabergen i Frankrike. Den görs bara under augusti till mars och finns då endast att köpa under vinterhalvåret.

4 portioner ugnsbakad Mont d'Or ost

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 hel rund Mont d'Or ost på ca 450 gram
  • 1 klyft vitlök
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 1/2 dl vitt vin, neutralt Soave, Jura eller Pinot Gris
  • 1 krm svartpeppar, nymalen
  • TILLBEHÖR SOM DESSERTOST: 1,5 dl äppelmarmelad, fikonmarmelad eller rabarbermarmelad eller liknande
  • 400 gram ostkex, blandade sorter som förslagsvis Salinas, Mjälloms tunnbröd samt Wilmas fröknäcke
  • 1 päron
  • 1 tsk citronsaft
  • MATIGA TILLBEHÖR: 500 gram delikatesspotatis fast sort som Amandine, La Vie eller Ratte
  • 30 gram finbladig grönsallad
  • 1,5 dl syltlök
  • 1,5 dl cornichons - inlagda smågurkor
  • 1 liten baguette eller 1/2 stor baguette eller pain riche
  • 240 gram charkuterier som ex. 120 gram lufttorkad skinka typ tysk och 120 gram prosciutto

Tillagning

  1. Ta av plast och lock på osten. Slå in träkorgen i en blöt handduk. Låt stå i 10 minuter.
  2. Värm ugnen till 200 grader vanlig ugn.
  3. Skala och skär vitlök i skivor.
  4. Ta fram osten ur handduken och slå in den i folie upp till kanten. Klipp bort överflödig folie runt kanten.
  5. Gör ca 10 breda hål med en matkniv ner i osten men ej helt genom.
  6. Stick ned vitlöksbitar, blad av färsk rosmarin samt häll över vinet och vicka lite med kniven så vinet rinner ner i hålen. Mal över lite svartpeppar.
  7. Sätt osten på en ugnsfast tallrik eller fat.
  8. Baka osten i 35 minuter i mitten av ugnen.
  9. Förbered de tillbehör du vill ha till.
  10. SERVERA SOM DESSERTOST: Duka upp kex och marmelad. Skölj päron och skär i kuber. Vänd i citronsaft så päronbitarna ej mörknar. Lägg i en skål. Päronbitarna kan man doppa i osten med fonduegafflar. Kex kan också doppas. Servera även med en sked i osten att skopa upp smält ost med på kex och tallrik.
  11. MED MATIGA TILLBEHÖR: Koka potatisen med skal - brukar vara 30 minuter. Låt svalna något samt skär i grova kuber. Potatisen kan förberedas. Skär bröd i kuber. Lägg upp sallad, syltlök och gurkor i skålar. Vidare charkuterier på fat. Potatis och bröd kan man doppa i osten med fonduegafflar. Servera även med en sked i osten att skeda upp smält ost med på tallrik eller assietter.
  12. Servera med fonduegafflar, en sked i osten. Vidare assietter eller tallrikar, kniv och gaffel.
Mont d'Or osten smaksätts med bitar av vitlök, färsk rosmarin samt vitt vin som häls i små hål man gör ner i osten.
Mont d'Or osten smaksätts med bitar av vitlök, färsk rosmarin samt vitt vin som häls i små hål man gör ner i osten.
Blötlägg träformen runt osten genom att först slå in de i en blöt handduk sedan slår du in hela osten i lite folie och placera på en ugnssäker tallrik eller fat.
Blötlägg träformen runt osten genom att först slå in de i en blöt handduk sedan slår du in hela osten i lite folie och placera på en ugnssäker tallrik eller fat.
En hel Mont d'Or ost bakad i ugnen smälter likt en fondue.
En hel Mont d'Or ost bakad i ugnen smälter likt en ostfondue. Doppa bröd, potatis, päron i osten på fonduegafflar. En sked är också smidigt att ta upp smält ost med och lägga på kex eller på tallrik.
Förslag på tillbehör om osten serveras som dessertost.
Förslag på tillbehör om osten serveras som dessertost. Olika ostkex, päronbitar och marmelad.
Förslag på tillbehör om osten serveras som lätt huvudrätt: kokt delikatesspotatis, syltlök, grönsallad, cornichons, brödtärningar samt charkuterier som lufttorkad tysk skinka samt prosciutto.
Förslag på tillbehör om osten serveras som lätt huvudrätt: kokt delikatesspotatis, syltlök, grönsallad, cornichons, brödtärningar samt charkuterier som lufttorkad tysk skinka samt prosciutto.
En brödbit doppas i den smälta osten likt ostfondue.
En brödbit doppas i den smälta osten likt ostfondue.
Mont d'Or är riktigt god som dessertost med kex, marmelad och att doppa frukt som päron i.
Mont d'Or är riktigt god som dessertost med kex, marmelad och att doppa frukt som päron i.

Serveringsförslag

Osten serveras som en smält ost likt fondue med fonduegafflar att doppa bröd, potatis och/eller päronbitar. Vidare är en sked att skeda upp smält ost med en bra idé.

  • Ett förslag är att servera osten likt en dessertost med olika ostkex, frökex eller baguette, päron och marmelad till. Jag tog en hemgjord äppelmarmelad med aprikos. Andra förslag är fikonmarmelad eller rabarbermarmelad.
  • Serverar du osten som lätt middag så kan du ha matiga tillbehör till som delikatsspotatis tärnad baguette; kokt med skal; cornichons - små inlagda gurkor; syltlök; grönsallad; samt chark delikatesser som rökt korv, lufttorkad skinka eller lufttorkat nötkött.
  • Eller så tar man både dessertost tillbehör och matigar tillbehör till. Eller blandar som man vill.

Tips

När du köpt osten så lukta på den och låt den gärna ligga och mogna några dagar extra i rumstemperatur om du vill ha en mer smakrik ost. Annars är den rätt mild i smaken - som en mild brie eller camembert.

Att dricka till

Klassiskt till osten är ett vitt vin från samma område som osten - Jura i Frankrike. Men jag hade ett vitt vin från italienska alperna - Soave som passade bra. Fler förslag är Pinot Gris från Alsace. En torr cider från Normandie eller ljus lageröl passar också.

Mont d'Or osten serverad som lite matigare fondue med brödtärningar och potatis att doppa; syltlök, grönsallad, inlagd gurka och lufttorkad skinka.
Mont d'Or osten serverad som lite matigare fondue med brödtärningar och potatis att doppa; syltlök, grönsallad, inlagd gurka och lufttorkad skinka.

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 522 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-03-08