Ugnsbakad Mont d'Or
Baka en hel Mont d'Or ost i ugnen och servera som likt en ostfondue.
Här med två serveringsförslag som dessertost och lätt middag med matiga tillbehör.
Jag smaksatte osten med lite rosmarin, vitlök och vitt vin.
Mont d'Or är en rund vitmögelost från Jurabergen i Frankrike. Den görs bara under augusti till mars och finns då endast att köpa under vinterhalvåret.
Tillagning
- Ta av plast och lock på osten. Slå in träkorgen i en blöt handduk. Låt stå i 10 minuter.
- Värm ugnen till 200 grader vanlig ugn.
- Skala och skär vitlök i skivor.
- Ta fram osten ur handduken och slå in den i folie upp till kanten. Klipp bort överflödig folie runt kanten.
- Gör ca 10 breda hål med en matkniv ner i osten men ej helt genom.
- Stick ned vitlöksbitar, blad av färsk rosmarin samt häll över vinet och vicka lite med kniven så vinet rinner ner i hålen. Mal över lite svartpeppar.
- Sätt osten på en ugnsfast tallrik eller fat.
- Baka osten i 35 minuter i mitten av ugnen.
- Förbered de tillbehör du vill ha till.
- SERVERA SOM DESSERTOST: Duka upp kex och marmelad. Skölj päron och skär i kuber. Vänd i citronsaft så päronbitarna ej mörknar. Lägg i en skål. Päronbitarna kan man doppa i osten med fonduegafflar. Kex kan också doppas. Servera även med en sked i osten att skopa upp smält ost med på kex och tallrik.
- MED MATIGA TILLBEHÖR: Koka potatisen med skal - brukar vara 30 minuter. Låt svalna något samt skär i grova kuber. Potatisen kan förberedas. Skär bröd i kuber. Lägg upp sallad, syltlök och gurkor i skålar. Vidare charkuterier på fat. Potatis och bröd kan man doppa i osten med fonduegafflar. Servera även med en sked i osten att skeda upp smält ost med på tallrik eller assietter.
- Servera med fonduegafflar, en sked i osten. Vidare assietter eller tallrikar, kniv och gaffel.
Serveringsförslag
Osten serveras som en smält ost likt fondue med fonduegafflar att doppa bröd, potatis och/eller päronbitar. Vidare är en sked att skeda upp smält ost med en bra idé.
- Ett förslag är att servera osten likt en dessertost med olika ostkex, frökex eller baguette, päron och marmelad till. Jag tog en hemgjord äppelmarmelad med aprikos. Andra förslag är fikonmarmelad eller rabarbermarmelad.
- Serverar du osten som lätt middag så kan du ha matiga tillbehör till som delikatsspotatis tärnad baguette; kokt med skal; cornichons - små inlagda gurkor; syltlök; grönsallad; samt chark delikatesser som rökt korv, lufttorkad skinka eller lufttorkat nötkött.
- Eller så tar man både dessertost tillbehör och matigar tillbehör till. Eller blandar som man vill.
Tips
När du köpt osten så lukta på den och låt den gärna ligga och mogna några dagar extra i rumstemperatur om du vill ha en mer smakrik ost. Annars är den rätt mild i smaken - som en mild brie eller camembert.
Att dricka till
Klassiskt till osten är ett vitt vin från samma område som osten - Jura i Frankrike. Men jag hade ett vitt vin från italienska alperna - Soave som passade bra. Fler förslag är Pinot Gris från Alsace. En torr cider från Normandie eller ljus lageröl passar också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 522 kcal