Ostfondue

Ostfundue. Goda lagrade ostar smälta med vitlök och vittvin du doppar vitt bröd i. En ostfondue är trevligt att sitta och umgås kring. Här för en hel fonduegryta till 6 portioner med tre olika ostar. Det går också bra med enbart Gryere samt Emmenthaler.

Har du ingen fonduegryta så går det såklart bra med en annan gryta. Tänk dock på att vid servering så har fonduegrytan en värmekälla under grytan så att man kan ha den på bordet och samtidigt ha varm fondue.

Fungerar bra vad man än väljer att dricka till - mousserande, vitt eller rött. Några klassiska förslag är vitt vin ex. Muscadet, Sauvignon blanc, Sancerre eller Riesling.

Vanligt är att man smaksätter en ostfondue med vitlök och vitt vin. Istället för vitt vin kan man äppelmust. Man kan även smaksätta med en msk brännvin eller Kirsch körsbärsbrännvin. En del tycket om med några krm i senapspulver och paprikapulver. Någon tsk bikarbonat gör fonduen luftigare och lättare. Man kan även ha några tsk potatismjöl istället för maizena. 

Räkna 150-180 gram ost per portion. Det finns färdiga ostblandningar att köpa för fondue. Ostfondue kan egentligen lagas mycket enkelt med enbart en valfri lagrad ost enligt förslag nedan som du smälter. Osten ska ha en fetthalt över 28% helst.

Andra tillbehör man kan ha till är kokt delikatesspotatis som Amandine, kokt blomkål och kokt brorroli. 

Botten i fonduegrytan som kommer sist och blir lite brun och knaprig gillar många att äta upp.

6 portioner ostfondue

 • Förberedelse: 20 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 40 min

Ingredienser

 • 300 gram lagrad ost som Gruyère
 • 300 gram Emmenthaler
 • 200 gram Beaufort, Comte eller Vacherin
 • 2-3 dl torrt vitt vin (ej ekfatslagrat), exempelvis Riesling
 • 2-4 msk maizena
 • 1 krm vitpeppar
 • 1,5 klyftor vitlök
 • 3 krm riven muskotnöt (valfritt)
 • 1/2 tsk citronsaft
 • Valfria tillägg: 1 dl röd hackad salladspaprika
 • 10 cl körsbärsbrännvin
 • Tillbehör: 2 baguetter eller 1 surdegsbröd eller vitt lantbröd
 • 1 stor burk cornichonger inlagda smågurkor

Tillagning

 1. Riv eller skär osten i små bitar och lägg i en funduegryta.
 2. Blanda maizena med osten. Tillsätt pressad vitlök, samt vitpeppar och ev. smaksättning som salladspaprika, körsbärsbrännvin och muskot.
 3. Häll först i 2 dl av vinet och blanda runt. Värm försiktigt fonduegrytan tills osten smält. Tillsätt citronsaft. Tillsätt eventuellt någon deciliter mer vin tills fonduen har en krämig lagom konsistens och ej är för lös. Den ska precis koka upp. Rör då och då. Nu kan fonduen serveras.
 4. Duka upp med grovt tärnad baguette eller vitt lantbröd i skålar på bordet. Samt fonduegafflar såklart.
 5. För över fonduegrytan varm till bordet och placera den med värme undertill. Vanligt är en ställning med värmeljus under.
 6. Klart att dippa bröd i din ostfondue och njuta. Servera med en skål inlagda små gurkor sk cornichonger samt andra tillbehör som kokt potatis, blomkål och broccoli om du vill ha det till.
E-mail
Medel: 4.3 (11 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Bästa recepten på spagetti

Spagetti kan liknas vid matvärldens jeans - det passar bra till allt. Vardag som fest. Ett av våra mest älskade recept är spagetti med köttfärssås. Här kommer några goda och enkla tips på fler pastasåser.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer