Ostfondue

Ostfundue. Goda lagrade ostar smälta med vitlök och vittvin du doppar vitt bröd i. En ostfondue är trevligt att sitta och umgås kring. Här för en hel fonduegryta till 6 portioner med tre olika ostar. Det går också bra med enbart Gryere samt Emmenthaler.
Har du ingen fonduegryta så går det såklart bra med en annan gryta. Tänk dock på att vid servering så har fonduegrytan en värmekälla under grytan så att man kan ha den på bordet och samtidigt ha varm fondue.
Fungerar bra vad man än väljer att dricka till - mousserande, vitt eller rött. Några klassiska förslag är vitt vin ex. Muscadet, Sauvignon blanc, Sancerre eller Riesling.
Räkna 150-180 gram ost per portion.
Vanligt är att man smaksätter en ostfondue med vitlök och vitt vin. Istället för vitt vin kan man ta Kirsch körsbärsbrännvin eller några msk citronsaft. Vidare kan man ha i senapspulver och paprikapulver i. Någon tsk bikarbonat gör fonduen luftigare och lättare.
Det finns också färdiga ostblandningar att köpa för fondue.
Ostfondue kan egentligen lagas mycket enkelt med enbart en valfri ost som du smälter.
Botten i fonduegrytan som kommer sist och blir lite brun och knaprig gillar många att äta upp.

6 portioner ostfondue

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 300 gram lagrad ost som Gruyère
  • 300 gram Emmenthaler
  • 200 gram Beaufort, Comte eller Vacherin
  • 3 dl vitt vin, ej ekfatslagrat typ Riesling
  • 2 msk maizena
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 krm riven muskotnöt
  • Valfria tillägg: 1 dl röd hackad salladspaprika
  • 10 cl körsbärsbrännvin
  • Tillbehör: 2 baguetter eller 1 surdegsbröd eller vitt lantbröd
  • 60 cornichonger inlagda smågurkor

Tillagning

  1. Riv eller skär osten i små bitar och lägg i en funduegryta.
  2. Blanda maizena först samt tillsätt och rör ut vitt vin i osten. Tillsätt pressad vitlök, samt vitpeppar och ev. smaksättning.
  3. Värm försiktigt fonduegrytan tills osten smält. Den ska precis koka upp. Rör då och då.
  4. Duka upp med grovt tärnad baguette eller vitt lantbröd i skålar på bordet. Samt fonduegafflar såklart.
  5. För över fonduegrytan varm till bordet och placera den med värme undertill. Vanligt är en ställning med värmeljus under.
  6. Klart att dippa bröd i din ostfondue och njuta. Servera med en skål inlagda små gurkor sk cornichonger.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer