Shabu Shabu - en slags japansk fondue

Shabu Shabu är en slags japansk fondue. Japansk Shabu Shabu är en sällskapsrätt. En slags fondue där gästerna doppar kött och grönsaker i en buljonggryta och sedan i soja i egna små dippskålar bredvid.
Mycket nyttigare än köttfondue med olja och feta såser. Kan ätas med pinnar eller vanliga bestick samt fonduegafflar.
Serveras med japanskt ris. Riset sparar japanen vanligtvis till sist.
Här är ett förslag på grönsaker som kan varieras med andra grönsaker som shiit-take svamp, vårlök, ostronskivling, sjögräs, bok choy och även nudlar som udon.
Ljus lageröl eller grönt te och sake är gott att dricka till japansk fondue.

4 portioner Shabu Shabu

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 g mört nötkött som lövbiff, utskuren biff eller oxfilé
  • 2 morötter
  • 1 huvud salladskål
  • 200 g färska champinjoner eller skogschampinjoner
  • 150 g tofu
  • 1 purjolök
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond eller 2 kycklingbuljongtärningar
  • 1,5 liter vatten (eller 1,5 liter riktig kycklingbuljong)
  • 1 dl sake eller vitt vin
  • 1 tsk salt
  • 4 msk ljus japansk soja
  • Tillbehör: 2 dl ljus japansk soja
  • 4 tsk sesamfrön
  • 4 port japanskt kokt ris

Tillagning

  1. Börja med att koka japanskt klibbigt ris.
  2. Förbered ingredienserna till shabu shabun: Lövbiff: strimla köttet fint eller banka ut det tunt och skär i ex. 2-3 cm breda remsor. Mör biff eller oxfilé: skiva köttet så tunt du kan och skär i bitar lagom för en munsbit.
  3. Skala och skär morot i ca 4 cm stavar.
  4. Skär salladskål i grova bitar.
  5. Dela champinjoner på mitten.
  6. Skär purjolökarna i fingerlånga bitar, klyv på längden och skölj dem.
  7. Dela tofun i bitar.
  8. Lägg upp alla fina ingredienser i snygga små grupper på ett stort fat och ställ på bordet.
  9. Koka upp vatten och smaksätt med kycklingfond, sake eller vitt vin, lite ljus soja och salt. Misopasta tycker jag också är gott i. Häll i en fonduegryta eller annan valfri gryta.
  10. Rosta sesamfrön i torr stekpanna och fördela i fyra dippskålar i storlek som temuggar. Häll på ca 0,75 dl soja i varje.
  11. Ställ fram grytan med het buljong på bordet. En fonduegryta har ofta värmekälla under. Använder du en vanlig gryta så får du ha en värmekälla under, antingen det är värmeljus, spritlåga eller en liten elplatta.
  12. Sätt fram riset och små skålar till det.
  13. Klart att äta. Tips är att fylla upp grytan med en ex. hälften av ingredienserna - först morot, salladskål, champinjoner, purjolök - låt koka någon minut - sedan tofu och sist kött. Låt koka ca 30 sekunder. Eller låt var och en doppa ner kött och grönsaker i buljongen. Kött och grönsaker doppas sedan i dipsåsen (sojan). Servera med riset bredvid.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer