Wok med fläskkött

Introduktion och förberedelse

En asiatisk wok med fläsk och grönsaker i woksås.

Ingefära, chili, vitlök, soja, hoisinsås samt sesamolja sätter god smak på fläsk, grönsaker som rödlök, purjolök, paprika, morot, vitkål samt böngroddar.

Woken är god med ris som jasminris eller nudlar.

Varianter

  • Hoisinsås är en kinesisk söt plommonsås som ger god smak åt wok. Kan uteslutas men tillsätt då gärna ostronsås eller annan sås efter smak.
  • Andra grönsaker som passar i fläskwok är bambuskott, pak choy, rödkål, minimajs mm.
  • Istället för fläskkött så kan du ta kyckling, quorn, tofu eller räkor.

4 portioner wok med fläskkött

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram fläskkött som skinkstek, kotlett eller fläskfilé
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 1 äggvita
  • 2 msk maizena
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd spansk chili
  • 3 cm färsk ingefära
  • 2 krm salt
  • 4 msk olja som solrosolja
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 dl färska böngroddar, 1 litet paket
  • 1 liten purjolök
  • 1-2 rödlökar
  • 200 gram vitkål
  • WOKSÅS: 1 tsk sesamolja
  • 2 msk hoisinsås
  • 0,5 dl ljus soja eller 2 msk kinesisk mörk soja
  • 1,5 dl vatten
  • 1 buljongtärning, kött eller kyckling
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Skala och hacka vitlök (eller pressa). Lägg i en stor skål.
  2. Skala och hacka ingefära fint. Lägg i skålen.
  3. Skölj och dela chili på mitten längs med. Skrapa ur frön och skär bort det vita. Strimla chilin fint. Lägg i skålen. OBS var försiktig så du inte petar dig i ögat efter du hackat chili.
  4. Ta undan hälften av vitlöken, ingefäran och chilin i en annan skål.
  5. Strimla fläskköttet och blanda i skålen med hälften av vitlök, chili, ingefära. Rör i vinäger, äggvita, maizena samt salt. Hit kan du förbereda och ha att marinera i kylen.
  6. Förbered grönsakerna: Skölj, rensa och skär grönsaker i lagom bitar samt lägg på en bricka: skala, dela och slanta morötter; skölj och skär paprikorna i bitar ca 3x3 cm bitar; dela och skölj purjolök och strimla den; skala och dela lök samt skär i klyftor; skär loss en bit vitkål (ca 1/4 huvud) dela i klyftor samt strimla kålen. Skölj färska böngroddar i ett durkslag. Låt rinna av.
  7. Sätt på ris om du vill ha det till. Eller koka nudlar, kyl och ställ åt sidan.
  8. Dags att göra woken: hetta upp en wokpanna eller stor stekpanna och/eller kastrull. Har du ingen wok så kan du steka du lite i taget på hög värme i en stekpanna och lägga över efter hand i en större kastrull.
  9. Hetta upp 1 msk av oljan i woken som ska vara riktigt het.
  10. Fräs hälften av fläskköttet i woken. Lägg över på en tallrik. Tillsätt en msk olja och fräs resten av fläsket. Lägg över på tallriken med resten av fläsket till senare.
  11. Tillsätt resten av oljan och rör i vitlök, ingefära och chili. Rör runt och fräs någon minut.
  12. Tillsätt slantade morötter. Fräs en minut och rör någon gång.
  13. Tillsätt paprika. Fräs en minut och rör någon gång.
  14. Tillsätt vitkål. Fräs en minut och rör någon gång.
  15. Tillsätt rödlök. Fräs en minut och rör någon gång.
  16. Tillsätt böngroddar. Fräs en minut och rör någon gång.
  17. Blanda woksåsen i en skål. Rör ihop sesamolja, hoisinsås samt soja och salt. Lös upp buljongtärningen i ett glas (1,5 dl) hett vatten.
  18. Tillsätt woksåsen och kycklingbuljongen.
  19. Tillsätt fläskköttet, blanda och låt puttra någon minut tills fläskköttet är helt genomstekt.
  20. Rör runt och smaka av fläskwoken med hoisinsås, soja samt salt.
  21. Servera fläskwoken med jasminris eller blanda med kokta nudlar.
E-mail
Medel: 4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 326 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.