Wok med fläskkött

Wok med fläskkött. Asiatisk fläskwok med grönsaker i woksås. Ingefära, chili, vitlök, soja, hoisinsås samt sesamolja sätter god smak på fläsk, grönsaker som rödlök, purjolök, paprika, morot, vitkål samt böngroddar.
Fläskwoken är god med ris som jasminris.
Hoisinsås är en kinesisk söt plommonsås som ger god smak åt wok. Kan uteslutas men tillsätt då gärna ostronsås eller annan sås efter smak.
Andra grönsaker som passar i fläskwok är bambuskott, pak choy, rödkål, minimajs mm.
Istället för fläskkött så kan du ta kyckling, quorn eller räkor.

4 portioner wok med fläskkött.

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram fläskkött som skinkstek, kotlett eller fläskfilé
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 1 äggvita
  • 2 msk maizena
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd spansk chili
  • 3 cm färsk ingefära
  • 2 krm salt
  • 4 msk olja som solrosolja
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 dl färska böngroddar
  • 1 purjolök
  • 2 rödlökar
  • 200 gram vitkål
  • Woksås: 1 tsk sesamolja
  • 2 msk hoisinsås
  • 0,5 dl ljus soja eller 2 msk kinesisk mörk soja
  • 1,5 dl vatten
  • 1 buljongtärning, kött eller kyckling
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Sätt på ris om du vill ha det till. Eller koka nudlar, kyl och ställ åt sidan.
  2. Skala och hacka vitlök (eller pressa). Lägg i en stor skål.
  3. Skala och hacka ingefära fint. Lägg i skålen.
  4. Skölj och dela chili på mitten längs med. Skrapa ur frön och skär bort det vita. Strimla chilin fint. Lägg i skålen. OBS var försiktig så du inte petar dig i ögat efter du hackat chili.
  5. Strimla fläskköttet och blanda i skålen med vitlök, chili, ingefära samt rör i vinäger, äggvita, maizena samt salt.
  6. Skölj, rensa och skär grönsaker i lagom bitar samt lägg på
  7. en bricka: skala, dela och strimla morötter; skölj och skär paprikorna i bitar ca 3x3 cm bitar; dela och skölj purjolök och strimla den; skala och dela lök samt skär i klyftor; skär loss en bit vitkål (ca 1/4 huvud) dela i klyftor samt strimla kålen. Skölj färska böngroddar i ett durkslag. Låt rinna av.
  8. Dags att göra woken: hetta upp en wokpanna eller stor stekpanna och/eller kastrull. Har du ingen wok så kan du steka du lite i taget på hög värme i en stekpanna och lägga över efter hand i en större kastrull.
  9. Hetta upp hälften av oljan i woken som ska vara riktigt het.
  10. Fräs hälften av fläskköttet i taget i woken och lägg upp på ett fat bredvid.
  11. Tillsätt resten av oljan och rör i vitlök, ingefära och chili. Rör runt och fräs någon minut.
  12. Tillsätt slantade morötter. Fräs en minut och rör någon gång.
  13. Tillsätt paprika. Fräs en minut och rör någon gång.
  14. Tillsätt vitkål. Fräs en minut och rör någon gång.
  15. Tillsätt rödlök. Fräs en minut och rör någon gång.
  16. Tillsätt böngroddar. Fräs en minut och rör någon gång.
  17. Blanda woksåsen i en skål. Rör ihop sesamolja, hoisinsås samt soja och salt. Lös upp buljongtärningen i ett glas (1,5 dl) hett vatten.
  18. Tillsätt woksåsen och kycklingbuljongen.
  19. Tillsätt fläskköttet, blanda och låt puttra någon minut tills fläskköttet är helt genomstekt.
  20. Rör runt och smaka av fläskwoken med hoisinsås, soja samt salt.
  21. Servera fläskwoken med jasminris eller blanda med kokta nudlar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer