Wok med fläskkött
Tillagning
- Skala och hacka vitlök (eller pressa). Lägg i en stor skål.
- Skala och hacka ingefära fint. Lägg i skålen.
- Skölj och dela chili på mitten längs med. Skrapa ur frön och skär bort det vita. Strimla chilin fint. Lägg i skålen. OBS var försiktig så du inte petar dig i ögat efter du hackat chili.
- Ta undan hälften av vitlöken, ingefäran och chilin i en annan skål.
- Strimla fläskköttet och blanda i skålen med hälften av vitlök, chili, ingefära. Rör i vinäger, äggvita, maizena samt salt. Hit kan du förbereda och ha att marinera i kylen.
- Förbered grönsakerna: Skölj, rensa och skär grönsaker i lagom bitar samt lägg på en bricka: skala, dela och slanta morötter; skölj och skär paprikorna i bitar ca 3x3 cm bitar; dela och skölj purjolök och strimla den; skala och dela lök samt skär i klyftor; skär loss en bit vitkål (ca 1/4 huvud) dela i klyftor samt strimla kålen. Skölj färska böngroddar i ett durkslag. Låt rinna av.
- Sätt på ris om du vill ha det till. Eller koka nudlar, kyl och ställ åt sidan.
- Dags att göra woken: hetta upp en wokpanna eller stor stekpanna och/eller kastrull. Har du ingen wok så kan du steka du lite i taget på hög värme i en stekpanna och lägga över efter hand i en större kastrull.
- Hetta upp 1 msk av oljan i woken som ska vara riktigt het.
- Fräs hälften av fläskköttet i woken. Lägg över på en tallrik. Tillsätt en msk olja och fräs resten av fläsket. Lägg över på tallriken med resten av fläsket till senare.
- Tillsätt resten av oljan och rör i vitlök, ingefära och chili. Rör runt och fräs någon minut.
- Tillsätt slantade morötter. Fräs en minut och rör någon gång.
- Tillsätt paprika. Fräs en minut och rör någon gång.
- Tillsätt vitkål. Fräs en minut och rör någon gång.
- Tillsätt rödlök och purjolök.. Fräs en minut och rör någon gång.
- Tillsätt böngroddar. Fräs en minut och rör någon gång.
- Blanda woksåsen i en skål. Rör ihop sesamolja, hoisinsås samt soja och salt. Lös upp buljongtärningen i ett glas (1,5 dl) hett vatten.
- Tillsätt woksåsen och kycklingbuljongen.
- Tillsätt fläskköttet, blanda och låt puttra någon minut tills fläskköttet är helt genomstekt.
- Rör runt och smaka av fläskwoken med hoisinsås, soja samt salt.
- Servera fläskwoken med jasminris eller blanda med kokta nudlar.
Varianter
- Hoisinsås är en kinesisk söt plommonsås som ger god smak åt wok. Kan uteslutas men tillsätt då gärna ostronsås eller annan sås efter smak.
- Andra grönsaker som passar i fläskwok är bambuskott, pak choy, rödkål, minimajs mm.
- Istället för fläskkött så kan du ta kyckling, quorn, tofu eller räkor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 326 kcal