Wok med fläskkött

Wok med fläskkött. Asiatisk fläskwok med grönsaker i woksås. Ingefära, chili, vitlök, soja, hoisinsås samt sesamolja sätter god smak på fläsk, grönsaker som rödlök, purjolök, paprika, morot, vitkål samt böngroddar.
Fläskwoken är god med ris som jasminris.
Hoisinsås är en kinesisk söt plommonsås som ger god smak åt wok. Kan uteslutas men tillsätt då gärna ostronsås eller annan sås efter smak.
Andra grönsaker som passar i fläskwok är bambuskott, pak choy, rödkål, minimajs mm.
Istället för fläskkött så kan du ta kyckling, quorn eller räkor.

4 portioner wok med fläskkött.

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram fläskkött som skinkstek, kotlett eller fläskfilé
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 1 äggvita
  • 2 msk maizena
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd spansk chili
  • 3 cm färsk ingefära
  • 2 krm salt
  • 4 msk olja som solrosolja
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 dl färska böngroddar
  • 1 purjolök
  • 2 rödlökar
  • 200 gram vitkål
  • Woksås: 1 tsk sesamolja
  • 2 msk hoisinsås
  • 0,5 dl ljus soja eller 2 msk kinesisk mörk soja
  • 1,5 dl vatten
  • 1 buljongtärning, kött eller kyckling
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Sätt på ris om du vill ha det till. Eller koka nudlar, kyl och ställ åt sidan.
  2. Skala och hacka vitlök (eller pressa). Lägg i en stor skål.
  3. Skala och hacka ingefära fint. Lägg i skålen.
  4. Skölj och dela chili på mitten längs med. Skrapa ur frön och skär bort det vita. Strimla chilin fint. Lägg i skålen. OBS var försiktig så du inte petar dig i ögat efter du hackat chili.
  5. Strimla fläskköttet och blanda i skålen med vitlök, chili, ingefära samt rör i vinäger, äggvita, maizena samt salt.
  6. Skölj, rensa och skär grönsaker i lagom bitar samt lägg på
  7. en bricka: skala, dela och strimla morötter; skölj och skär paprikorna i bitar ca 3x3 cm bitar; dela och skölj purjolök och strimla den; skala och dela lök samt skär i klyftor; skär loss en bit vitkål (ca 1/4 huvud) dela i klyftor samt strimla kålen. Skölj färska böngroddar i ett durkslag. Låt rinna av.
  8. Dags att göra woken: hetta upp en wokpanna eller stor stekpanna och/eller kastrull. Har du ingen wok så kan du steka du lite i taget på hög värme i en stekpanna och lägga över efter hand i en större kastrull.
  9. Hetta upp hälften av oljan i woken som ska vara riktigt het.
  10. Fräs hälften av fläskköttet i taget i woken och lägg upp på ett fat bredvid.
  11. Tillsätt resten av oljan och rör i vitlök, ingefära och chili. Rör runt och fräs någon minut.
  12. Tillsätt slantade morötter. Fräs en minut och rör någon gång.
  13. Tillsätt paprika. Fräs en minut och rör någon gång.
  14. Tillsätt vitkål. Fräs en minut och rör någon gång.
  15. Tillsätt rödlök. Fräs en minut och rör någon gång.
  16. Tillsätt böngroddar. Fräs en minut och rör någon gång.
  17. Blanda woksåsen i en skål. Rör ihop sesamolja, hoisinsås samt soja och salt. Lös upp buljongtärningen i ett glas (1,5 dl) hett vatten.
  18. Tillsätt woksåsen och kycklingbuljongen.
  19. Tillsätt fläskköttet, blanda och låt puttra någon minut tills fläskköttet är helt genomstekt.
  20. Rör runt och smaka av fläskwoken med hoisinsås, soja samt salt.
  21. Servera fläskwoken med jasminris eller blanda med kokta nudlar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer