Fjällröding i ugn med kantareller och smörsås

Introduktion och förberedelse

Filéer av fjällröding blir mycket goda att laga i ugnen med skinn samt servera med kantareller och smörsås.

Serveringsförslag

  • Förutom smörsåsen och kantareller hade jag pressad potatis samt en grönsallad med späda blad, tomat och avokado till.
  • Passar som festlig middag.
  • Garnera gärna med lite hackad persilja eller gräslök. Vidare kan man ha en klyfta citron till.
  • Andra tillbehör som passar till är kokt delikatesspotatis, färskpotatis, Pommes Duchesse, eller potatismos. Vidare passar pasta som tagliatelle eller fettuccine.
  • Man kan även ha färsk grön kokt sparris till.
  • Smörsåsen i receptet är reducerad med grädde - den kan bytas mot vitvinssås, Sandefjordsås eller vanlig smörsås utan grädde.

Val av fjällröding

Jag köpte en hel färsk fjällröding med skinn som var rensad och urtagen men med huvudet kvar. Hel fjällröding är mer prisvärt än filéer. Skär ut filéerna från ryggbenet och huvudet. Kolla sedan efter ben och ryck ur med en fisktång om du hittar några.

Det går även utmärkt att köpa filéad fjällröding eller röding med eller utan skinn. Räkna då ca 150-200 gram per portion.

Du kan även ta öring eller lax. Se då till att den är fjällad.

Stekgrad för fjällröding

45-52 grader ska fisken vara om du mäter med termometer.

Skinnet ska lossna och fiskköttet dela på sig i "skivor".

Att dricka till

  • Ett kylt torrt vitt vin som Riesling, Sylvaner eller smörig ekfatslagrad Chardonnay passar.
  • Alkohofritt blir en Clausthaler eller kombucha.

Fjällröding serverad med kantareller och smörsås samt tillbehör på tallrik.
Filéer av fjällröding bakas i ugnen och så rullas skinnet av med en kniv. Till rödingen hade jag en smörsås med grädde; smörstekta kantareller, hackad persilja, pressad potatis samt en finbladig sallad med avokado och tomat.

4 portioner fjällröding med kantareller och smörsås

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 fjällröding, ca 1,3 kg. Färsk, med huvud, rensad och urtagen.
  • 2 krm salt
  • 2 krm socker
  • 1 msk rapsolja eller smör
  • KANTARELLER: 300 gram frysta kantareller eller färska
  • 25 gram smör
  • 1 schalottenlök
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • SMÖRSÅS MED GRÄDDE: 2 schalottenlökar
  • 75 gram smör
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl grädde
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • TILLBEHÖR: 4 portioner pressad potatis
  • 35 gram finbladig sallad
  • 1 avokado
  • 8 coctailtomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 msk hackad persilja eller gräslök till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
  2. Börja sedan med tillbehör som skalad kokt potatis till pressad potatis eller förbered det du vill ha till.
  3. SMÖRSÅS MED GRÄDDE: Skala och hacka löken så fint du kan. Hacka även löken till kantarellerna samt lägg åt sidan till senare.
  4. Fräs löken några minuter på medelvärme i en såskastrull i 25 gram av smöret.
  5. Tillsätt vitt vin, vinäger och grädde. Rör om.
  6. Koka ner i ca 25 minuter på medelvärme.
  7. Rör i smör och smaksätt såsen med citronsaft, salt och vitpeppar. Håll såsen varm till servering.
  8. KANTARELLER: Fräs frysta eller färska kantareller i en torr panna tills de tappat den mesta vätskan.
  9. Tillsätt smör och fräs någon minut till.
  10. Tillsätt hackad lök, finhackad vitlök samt salt och peppar. Håll varm till servering.
  11. Hacka persilja eller gräslök till garnering.
  12. FJÄLLRÖDING I UGNEN: Skär loss filéerna och från ben och huvud. Känn efter ben och ta bort med en fisktång om du hittar några. Dela filéerna i stora bitar 4-8 stycken. Salta och sockra filéerna på köttsidan. Pensla en ugnsform med lite olja eller smör.
  13. Lägg rödingfiléerna i en ugnsform med skinnet uppåt. Ugnsbaka dem i mitten av ugnen i ca 18-20 minuter tills de är genomstekta och skinnet går att lossa. Innertemperaturen ska vara 45-50 grader.
  14. Servera fjällrödingen med tillbehör som förslagsvis pressad potatis och sallad. Jag gjorde en sallad med finbladig sallad på påse samt blandade med lite delade cocktailtomater samt avokado blandat med olivolja och vinäger.
E-mail
Medel: 3.7 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 586 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-01