Karljohansvampmacka

Karljohansvampmacka med gräddstuvad Karljohansvamp på smörstekt surdegsbröd toppad med persilja. En slags Karljohanbruschetta.

Perfekt att laga om du hittat några fina Karljohan eller stensoppar.

Karljohan har en mycket god nötig smak och gott tuggmotstånd. En riktig lyxsvamp du kan hitta i löv och barrskog.

2 mackor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 150 gram karljohansvamp, rensad och tärnad
  • 1 msk smör
  • 1,2 dl grädde
  • 1 krm kinesisk soja
  • 2 tsk ljus maizenaredning
  • 1 msk hackad persilja
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 2 skivor ljust surdegsbröd
  • 1 msk smör att steka brödet i

Tillagning

  1. Rensa svampen om det ej redan är gjort. Skär bort eventuella fula delar. Tärna svampen.
  2. Stek svampen i en torr panna några minuter tills den mest vätskan dunstat bort.
  3. Tillsätt smör och bryn svampen lätt någon minut. Spara eventuellt undan lite svamp till garnering om du vill.
  4. Tillsätt grädde, soja, salt och peppar. Koka ihop.
  5. Red stuvningen med lite maizenaredning till önskad tjocklek.
  6. Stek brödskivorna i smör på båda sidor så att de får lite färg.
  7. Skölj och hacka persilja samt vänd i det i stuvningen. Spara lite persilja till garnering om du vill.
  8. Lägg bröden på tallrik och toppa med svampstuvningen och servera direkt. Garnera eventuellt med lite hackad persilja.
Karljohansvamp
Karljohan har vit fot och en hatt i brunt på runt 10–25 centimeter. På hattens undersida finns rör som är vita på små och gulgröna på större svampar. Foten kan vara lång och slank eller kort och knubbig.

Serveringsförslag

  • Gott till förrätt eller lätt middag eller lunch med en sallad till.
  • Vill du bjuda på snittar så kan du sköra bröden i två eller fyra delar och toppa med stuvningen och servera som tilltugg innan maten. Då räcker det till fyra portioner.
  • Samma stuvning kan också användas som Karljohansvampstuvning på omelett eller späs med lite mer grädde till en Karljohanssås som passar till det mesta - speciellt till fisk som stekt eller grillad lax eller vit fast fisk eller kyckling, gryta med fläskfilé, renskav eller vilt som älgbiffar.

Kan förberedas

Stuvningen kan förberedas innan och förvaras i kylen samt sedan värmas till servering.

Val av bröd

Istället för surdegsbröd kan du ta vanligt vitt bröd som formfranska eller liknande.

Utan grädde

Man kan också skippa stuvningen helt och bara steka Karljohansvampen i smör (här kan du välja mjölkfritt margarin om du vill laga laktosfritt) eller olivolja samt en 1/4 klyfta vitlök och ha på mackan med persilja, flingsalt och svartpeppar. Enkelt och snabblagat.

Gratinerad variant

En festlig variant är även att gratinera mackorna med stuvningen toppad med några msk lite riven ost i ugnen på 225 grader några minuter tills osten fått färg.

Så känner du igen Karljohan

Karljohansvamp - eller stensopp som den också heter - har vit fot och en hatt i brunt på runt 10–25 centimeter. Se bild ovan. På hattens undersida finns rör som är vita på små och gulgröna på större svampar. Foten kan vara lång och slank eller kort och knubbig.

Dubbelkolla på nätet som wikipedia eller med en bra uppdaterad svampbok också om du inte är riktigt säker på vilken svamp du plockat.

Att dricka till

Till Karljohanmackorna passar ett vitt kylt vin som Pinot Gris eller Gewurtztraminer från Alsace eller ett vitt Soave Classico från norra Italien.

Ett kylt mousserande vin som en Cava, Cremant de Bourgogne eller Champagne passar också. Kall öl som IPA eller en smakrik lageröl är andra tips.

Alkoholfri öl som Clausthaler unfiltered passar också utmärkt.

E-mail
Medel: 4.2 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 285 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-21