Chokladtårta med riktig choklad

Introduktion och förberedelse

Baka en fin chokladtårta med riktigt choklad istället för kakaopulver. Med äkta 70% choklad i tårtbottnen, fyllning och glasyr får tårtan en fyllig och elegant chokladsmak.

Serveringsförslag

  • Tårtan passar till fest, fika, dessert, efterrätt och buffé.
  • Gott med en klick vispad grädde till. Eller mintchokladgrädde.

Garnering

  • Jag garnerade med några blad citronmeliss. Annat som passar är myntablad,
  • Enkelt och fint är att riva eller hyvla över mörk- mjölk- eller vit choklad.
  • Strö över valfritt strössel, rostad flagad mandel eller kokosflakes.
  • Gillar du mint kan du garnera tårtan med mintglasyr - smaksätt glasyr med några droppar pepparmintsarom - och spritsa på i något fint mönster ex. i stora cirklar eller sicksackmönster.
  • Du kan ringla över mönster av smält vit, mörk eller ljus choklad.
  • Toppa med färska bär som hallon eller delade jordgubbar.
  • Choklad-flarn. Smält 40 gram vit, mörk eller mjölkchoklad försiktigt mjuk i mikron. Bred ut i ett mm-tunt lager med en degskrapa på ett bakplåtspapper. Ställ i kylen att stelna. Bryt sedan bitar och garnera med chokladen när den stelnat.

Val av choklad

  • Välj gärna choklad av högre kvalitet typ Lindt, Callebaut, Valrhona etc 60-70% kakao.
  • Man kan ta hälften fin 70% choklad och hälften mjölkchoklad om man önskar.
  • Vidare går det bra med chokladknappar 50-70% - Valrhona har fina chokladknappar.
  • Eller hackad choklad av valfri sort.

Uppskattar du fin god choklad och äkta råvaror så är denna chokladtårta för dig. Enkel men lyxig med riktig choklad i kaka, fyllning och glasyr.
Uppskattar du fin god choklad och äkta råvaror så är denna chokladtårta för dig. Enkel men lyxig med riktig choklad i kaka, fyllning och glasyr.

12 portioner, 12 bitar chokladtårta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 150 gram mörk fin choklad (70 %) som ex. Lindt, Callebaut eller Valrhona
  • 100 gram smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • FYLLNING OCH GLASYR: 100 gram mörk fin choklad (70 %) som ex. Lindt, Callebaut eller Valrhona
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl flytande honung
  • GARNERINGSFÖRSLAG - se ovan

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Vispa smör och socker någon minut.
  3. Bryt chokladen i bitar och smält i mikro eller över vattenbad.
  4. Tillsätt ägg ett i taget till smör och socker-blandningen under vispning.
  5. Rör i smält choklad.
  6. Blanda mjöl med bakpulver och tillsätt till choklad- och äggblandningen till en smet.
  7. Häll chokladsmeten i en smörad och bröad rund sockerkaksform.
  8. Grädda på nedersta falsen i 35 minuter. Stick med en provsticka eller kniv. Fastnar ingen deg så är den klar. Låt den kallna och dela i två tårtbottnar.
  9. CHOKLADGLASYR: Smält choklad i mikro eller över vattenbad. Vispa i smör och honung.
  10. Bred glasyr på bottendelen av chokladtårtan. Lägg på toppen. Bred runt och över resten av chokladglasyren.
  11. Låt glasyren stelna någon timme.
  12. Garnera tårtan på valfritt vis - se förslag ovan.
E-mail
Medel: 4.1 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 238 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-17