Biskvier med mandelmassa

Biskvier med mandelmassa och smörkräm doppade i choklad. Hembakta biskvier är supergoda. Att baka biskvier är lite jobb men väl värt det.

Detta är en lite mer lättlagad variant med färdig mandelmassa istället för att baka med mald mandel.

Biskvierna förvaras i kylen.

Blanka biskvier

Vill du ha riktigt fin choklad som håller sig blank länge på toppen måste du temperera chokladen. Välj gärna en fin cholkad typ 70% Lindt, Vahlrona eller liknande.

Extra garnering

Man kan även garnera biskvierna med syltade apelsinskal, nötter som rostade valnötter, hasselnötter, mandlar, flagade mandlar, hackade nötter, russin, pistagenötter, cocktailbär, strössel, silverkulor, ringlad smält vit choklad eller någon flaga bladguld. Placera på biskvierna innan chokladen stelnat så garneringen fastnar i chokladen.

30 biskvier

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 150 g mandelmassa
  • 1/2 dl socker
  • 1 äggvita
  • Fyllning: 5 msk socker
  • 5 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 150 g smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Choklad att doppa biskvier i: 200 g mörk choklad 70% typ Lindt eller vahlrona
  • 25 g kokosfett

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv mandelmassan fint rivjärn och rör ihop mandelmassa, socker och äggvita till en smet.
  3. Häll smeten i en spritspåse och tryck ut smeten till små kakor på bakplåtspapper, ca 3 cm diameter och platta till toppen.
  4. Grädda biskvibottnarna mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna något innan de lossas från papperet.
  5. Koka socker och vatten tills lagen tjocknar. Tag kastrullen från värmen. Tillsätt en äggula i taget under kraftig vispning. Låt blandningen svalna i rumstemperatur. Tillsätt det mjuka matfettet i små klickar under omrörning. Smaksätt med vaniljsocker.
  6. Spritsa eller bred ut krämen på biskviernas undersida. Låt de bli kalla.
  7. Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med kokosfett i mikrovågsugn eller i ett vattenbad på spisen.
  8. Doppa toppen på biskvierna i chokladen och låt den stelna. För att få ett tjockare chokladtäcke kan man doppa två gånger.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-02

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer