Biskvier med mandelmassa

Biskvier med mandelmassa och smörkräm doppade i choklad. Hembakta biskvier är supergoda. Att baka biskvier är lite jobb men väl värt det. En biskvi håller sig i kylen.

Vill du ha riktigt fin choklad som håller sig blank länge på toppen måste du temperera chokladen. Välj gärna en fin cholkad typ 70% Lindt, Vahlrona eller liknande. 

Man kan även garnera biskvierna med syltade apelsinskal, nötter som rostade valnötter, hasselnötter, mandlar, flagade mandlar, hackade nötter, russin, pistagenötter, cocktailbär, strössel, silverkulor, ringlad smält vit choklad eller någon flaga bladguld. Placera på biskvierna innan chokladen stelnat så garneringen fastnar i chokladen. 

30 biskvier

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 150 g mandelmassa
  • 1/2 dl socker
  • 1 äggvita
  • Fyllning: 5 msk socker
  • 5 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 150 g smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Choklad att doppa biskvier i: 200 g mörk choklad 70% typ Lindt eller vahlrona
  • 25 g kokosfett

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv mandelmassan fint rivjärn och rör ihop mandelmassa, socker och äggvita till en smet.
  3. Häll smeten i en spritspåse och tryck ut smeten till små kakor på bakplåtspapper, ca 3 cm diameter och platta till toppen.
  4. Grädda biskvibottnarna mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna något innan de lossas från papperet.
  5. Koka socker och vatten tills lagen tjocknar. Tag kastrullen från värmen. Tillsätt en äggula i taget under kraftig vispning. Låt blandningen svalna i rumstemperatur. Tillsätt det mjuka matfettet i små klickar under omrörning. Smaksätt med vaniljsocker.
  6. Spritsa eller bred ut krämen på biskviernas undersida. Låt de bli kalla.
  7. Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med kokosfett i mikrovågsugn eller i ett vattenbad på spisen.
  8. Doppa toppen på biskvierna i chokladen och låt den stelna. För att få ett tjockare chokladtäcke kan man doppa två gånger.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer