Biskvier med mandelmassa
Biskvier med mandelmassa och smörkräm doppade i choklad. Hembakta biskvier är supergoda. Att baka biskvier är lite jobb men väl värt det.
Detta är en lite mer lättlagad variant med färdig mandelmassa istället för att baka med mald mandel.
Biskvierna förvaras i kylen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Riv eller smula sönder mandelmassan och lägg i en skål. Vispa eller rör ihop mandelmassa, socker och äggvita till en smet utan klumpar.
- Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut smeten till små runda kakor på bakplåtspapper, ca 3 cm diameter och platta till toppen.
- Grädda biskvibottnarna mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna något innan de lossas från papperet.
- Koka socker och vatten tills lagen tjocknar. Tag kastrullen från värmen. Tillsätt en äggula i taget under kraftig vispning. Låt blandningen svalna i rumstemperatur. Tillsätt det mjuka matfettet i små klickar under omrörning. Smaksätt med vaniljsocker.
- Spritsa eller bred ut krämen på biskviernas undersida. Låt de bli kalla.
- Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med kokosfett i mikrovågsugn eller i ett vattenbad på spisen.
- Doppa toppen på biskvierna i chokladen och låt den stelna. För att få ett tjockare chokladtäcke kan man doppa två gånger.
Blanka biskvier
Vill du ha riktigt fin choklad som håller sig blank länge på toppen måste du temperera chokladen. Välj gärna en fin cholkad typ 70% Lindt, Vahlrona eller liknande.
Extra garnering
Man kan även garnera biskvierna med syltade apelsinskal, nötter som rostade valnötter, hasselnötter, mandlar, flagade mandlar, hackade nötter, russin, pistagenötter, cocktailbär, strössel, silverkulor, ringlad smält vit choklad eller någon flaga bladguld. Placera på biskvierna innan chokladen stelnat så garneringen fastnar i chokladen.
Tips
Överkurs är att göra en fin Fransk smörkräm med äkta vanilj.
Varianter
Ett alternativ till biskvier är att baka en biskvitårta.
Uppskattat näringsvärde per portion: 274 kcal