Sachertårta chokladtårta

Sachertårta. En klassiskt chokladtårta från Österrike. Smaskig chokladkaka som fylls med aprikosmarmelad och täcks med smält choklad.
Du kan blanda hälften mörk blockchoklad och fin mörk choklad om du vill.

12 bitar Sachertårta chokladtårta

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 150 gram mörk fin choklad ex. 70%
  • 150 gram smör
  • 2 dl socker
  • 0,5 dl honung
  • 4 ägg
  • 1,6 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 dl fin aprikosmarmelad
  • 100 gram mörk choklad ex. 70%
  • 4 msk smör till garnering och formen
  • 1 dl ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa rumsvarmt smör och socker pösigt. Du kan värma smöret försiktigt i mikron om det är kylskåpskallt.
  3. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  4. Smörj och bröa en rund springform eller sockerkaksform med smör och ströbröd.
  5. Bryt chokladen i bitar och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikron i en skål. Tillsätt honungen.
  6. Rör ner ett ägg i taget i smör- och sockerblandningen under kraftig vispning.
  7. Blanda sedan i den smälta chokladen.
  8. Rör ner mjölet (sikta det gärna) till en jämn chokladsmet.
  9. Häll chokladsmeten i formen och baka i 45 minuter i nedre delen av ugnen.
  10. Ta ut chokladkakan och låt den svalna.
  11. Stjälp upp kakan (eller lossa kanten på springformen).
  12. Dela chokladkakan i två tårtbottnar med en lång kniv.
  13. Bred ett tjockt lager aprikosmarmelad på den nedre botten och lägg över den övre tårtbotten.
  14. Bryt chokladen till garneringen i bitar och smält över vattenbad eller mikron i en skål. Rör i någon msk smör.
  15. Täck tårtan med den smälta chokladen. Bred chokladen på översida och kanter. Låt chokladen stelna. Vill du ha extra blank och hållbar chokladyta så kan du temperera chokladen innan - sök efter temperera choklad här på receptfavoriter. Du kan också garnera sachertårtan med chokladfigurer genom att ringla små mönster på smörpapper och garnera på varje tänkt bit sachertårta. Eller bred ut smält mörk och vit choklad i tunna marmorlika lager som du låter stelna och bryter till bitar; eller skrapar ut små solfjädrar med en degskrapa.
  16. Sachertårta är gott serverad med vispad grädde.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer