Sachertårta chokladtårta

Sachertårta. En klassisk chokladtårta från Österrike. Smaskig chokladkaka som fylls med aprikosmarmelad och täcks med smält choklad.

Du kan blanda hälften mörk blockchoklad och fin mörk choklad om du vill.

12 bitar Sachertårta chokladtårta

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 150 gram mörk fin choklad ex. 70%
  • 150 gram smör
  • 2 dl socker
  • 0,5 dl honung
  • 4 ägg
  • 1,6 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 dl fin aprikosmarmelad
  • 100 gram mörk choklad ex. 70%
  • 4 msk smör till garnering och formen
  • 1 dl ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa rumsvarmt smör och socker pösigt. Du kan värma smöret försiktigt i mikron om det är kylskåpskallt.
  3. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  4. Smörj och bröa en rund springform eller sockerkaksform med smör och ströbröd.
  5. Bryt chokladen i bitar och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikron i en skål. Tillsätt honungen.
  6. Rör ner ett ägg i taget i smör- och sockerblandningen under kraftig vispning.
  7. Blanda sedan i den smälta chokladen.
  8. Rör ner mjölet (sikta det gärna) till en jämn chokladsmet.
  9. Häll chokladsmeten i formen och baka i 45 minuter i nedre delen av ugnen.
  10. Ta ut chokladkakan och låt den svalna.
  11. Stjälp upp kakan (eller lossa kanten på springformen).
  12. Dela chokladkakan i två tårtbottnar med en lång kniv.
  13. Bred ett tjockt lager aprikosmarmelad på den nedre botten och lägg över den övre tårtbotten.
  14. Bryt chokladen till garneringen i bitar och smält över vattenbad eller mikron i en skål. Rör i någon msk smör.
  15. Täck tårtan med den smälta chokladen. Bred chokladen på översida och kanter. Låt chokladen stelna. Vill du ha extra blank och hållbar chokladyta så kan du temperera chokladen innan - sök efter temperera choklad här på receptfavoriter. Du kan också garnera sachertårtan med chokladfigurer genom att ringla små mönster på smörpapper och garnera på varje tänkt bit sachertårta. Eller bred ut smält mörk och vit choklad i tunna marmorlika lager som du låter stelna och bryter till bitar; eller skrapar ut små solfjädrar med en degskrapa.
  16. Sachertårta är gott serverad med vispad grädde.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer