Chokladtårta i lager
Chokladtårta i lager - älskar du choklad är denna tårtan för dig.
En mäktigt fyllig chokladtårta med chokladtårtbottnar i tre lager fyllda med kolasås och chokladkolaglasyr garnerad med strimlad choklad, silverströssel och guldpulver.
Tillagning
- BOTTNAR: Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn
- Klä en springform på 24 cm diamter eller flera formar i botten med bakplåtspapper. Smörj kanter med lite smör.
- Mät upp mjukt smör, socker och vaniljsocker i en bunke.
- Vispa med elvisp någon minut.
- Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
- Sikta vetemjöl i en bunke. Blanda ihop med bakpulver.
- Tillsätt mjölblandningen lite i taget tillsammans med mjölken och kakao. Rör ihop eller vispa på låg hastighet till en jämn kaksmet.
- Fördela smet i tre springformar. Eller baka i en springform i tre omgångar.
- Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen. Har du flera formar eller långpannor i ugnen samtidigt kan det behövas längre tid - 10-15 minuter extra.
- Känn med en baksticka så att kakan ej är kladdig i mitten utan genombakt innan du tar ut den. Grädda annars lite till.
- Ta ut och låt gärna svalna i långpannan eller formen.
- Ta ur från formen och låt kallna helt på galler.
- Förvara övertäckta. Kan även frysas in.
- FYLLNING: Förbered och gör en sats kolasås samt chokladkolaglasyr. Dessa kan förberedas i god tid och även frysas in. Se till att chokladkolaglasyren är mjuk och rumsvarm tills när du ska använda den.
- Klipp gärna till ett runt bakplåtspapper att ha under tårtan så blir den lättare att flytta mellan fat.
- Lägg fram en tårtbotten på en bricka. Bred ut 1/3 av kolasåsen och någon dl chokladkolaglasyr på första tårtbottnen och upprepa fyllningen med resterande två bottnar.
- Bred ut resten av chokladkolaglasyren runt om och på tårtan. Använde en spatel eller stekspade i metall.
- Hit kan du förbereda och förvara tårtan övertäckt i kylen.
- CHOKLAD TILL GARNERING: Hacka och smält chokladen i en bunke. Häll ut chokladen på en stor skärbräda och bred ut den med en spatel eller stekspade. Låt stå att stelna i 3 timmar.
- Skrapa chokladen med en degskrapa så det blir strimlor och lägg över i en burk. Chokladen kan förberedas i god tid och förvaras i kylen.
- SERVERING: För över tårtan till ett serveringsfat. Till servering garnerade jag tårtan med en hög strimlad choklad i mitten på tårtan samt strödde över silverkulor runt om och guldpulver på toppen.
Serveringsförslag
Passar som lyxig chokladtårta som räcker till många och passar till fest, födelsedag, fika eller buffé.
Förberedelse
- Du behöver förbereda kolasås och chokladkolaglasyr innan.
- Du kan även baka tårtbottnarna i god tid.
- Kolasås, glasyr och bottnar kan frysas in.
- Garneringen med strimlad chokad kan också förberedas i god tid.
Förslag på storlek
- 1 tårta i tre lager. Baka tre tårtbottnar som jag gjorde i detta receptet. Storlek på form ca 24 cm diameter.
- 1 tårta i sex lager. Storlek på form ca 20 till 24 cm diameter. Baka tre tårtbottnar. Dela varje tårtbotten i två lager.
Varianter
- Vill du ha en lättare chokladtårtbotten kan du baka denna chokladkaka med kakao och använda istället.
- Chokladkolaglasyren kan bytas mot chokladfrosting, chokladfrosting med färskost, chokladgrädde eller vanlig vispad grädde.
- Kolasåsen kan bytas mot färdig köpt kolasås eller Dulce de Leche.
- Kan även garneras med färska hallon.
Tips
Det är smidigt att baka bottnarna i flera springformar så kan de stå och kallna i formarna samt du slipper skära en tjock tårtbotten till flera tunnare bottnar. Har du bara en springform kan du baka en botten i taget.
Uppskattat näringsvärde per portion: 367 kcal