Cannelloni med spenatfyllning och kyckling

Pastarör eller cannellonirör fyllda med spenat- och ostfyllning, gratinerade med bechamel samt tomatsås och toppade med stekt kycklingfilé.
Räkna ett paket cannelloni på 250 gram.
I orginalreceptet på cannellonifyllning med spenat är det ricottaost men jag tycker det blir billigare och lika gott med keso eller cottage cheese.
Gott med blandad grönsallad till.
Vintips till är något lätt rött vin eller vitt från Italien.

4 portioner Cannelloni med spenatfyllning och kyckling

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 kycklingfiléer
  • 25 cannellonirör
  • 450 gram fryst hackad spenat
  • 500 gram keso, cottage cheese eller ricottaost
  • 0,5 dl riven parmesan eller grano padano
  • 1 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 krm riven muskot (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Gratängsås: 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk, standard
  • 2 krm muskot
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tomatsås: 1 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 1 tsk socker
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Bryn kycklingfiléerna i någon msk olivolja på båda sidorna och krydda dem med lite salt och peppar. Sätt in i ugnen att steka klart i 20 minuter under tiden du förbereder resten. Du tar sedan ut kycklingen och låter den vila. Skär sedan upp i strimlor och lägg på cannellonirullarna vid servering.
  3. BECHAMEL - GRATÄNGSÅS: smält smör i en stor kastrull.
  4. Rör ut mjölet.
  5. Tillsätt lite mjölk i taget och vispa ut alla klumpar. Koka upp under omrörning. Tillsätt salt, vitpeppar samt muskot.
  6. Koka bechamel- gratängsåsen i 5 minuter på medelvärme samt rör då och då så den inte bränns. Gör under tiden tomatsås.
  7. TOMATSÅS: skala och finhacka lök och vitlök.
  8. Fräs lök och vitlök i olivolja i en kastrull i någon minut. Tillsätt tomater och resten av ingredienserna och låt koka ihop i 5-10 minuter medan du gör spenatfyllning.
  9. SPENATFYLLNING: skala och hacka lök samt vitlök.
  10. Fräs i en stekpanna med lite olivolja några minuter.
  11. Tina spenaten i mikron eller i en kastrull och tina den.
  12. Blanda ner löken samt riv ner parmesanost eller grana padano i spenaten.
  13. Tillsätt och rör i keso, salt, peppar samt muskot.
  14. Förbered en eller två ugnssäkra formar som rymmer alla cannellonirören. Häll lite olivolja i botten och bred ut med ett cannellonirör.
  15. Fyll cannellonirören med spenat- och ostfyllningen. Tips är att fylla en spritspåse eller fryspåse som du klipper ett litet 1 cm stort hål i hörnet på och sedan spritsa ut fyllningen i rören. Annars går det såklart bra med en tsk också.
  16. Lägg de fyllda cannellonirören på ugnsfaten sida vid sida.
  17. Skeda och fördela över tomatsås.
  18. Skeda och fördela över bechamel- gratängsåsen.
  19. Strö över lite riven ost.
  20. Baka cannellonin i mitten av ugnen i 30 minuter.
  21. Ta ut och låt svalna någon minut samt servera de fyllda cannellonisarna med strimlad stekt kycklingfilé på toppen samt ex. blandad sallad av ruccola, mache, tomat osv. Vidare kan man ha ett gott bröd till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer