Cannelloni med spenatfyllning och kyckling

Pastarör eller cannellonirör fyllda med spenat- och ostfyllning, gratinerade med Bechamelsås och ost samt tomatsås och toppade med stekt kycklingfilé. Gott med blandad grönsallad till.

Räkna ett paket cannelloni på 250 gram. I orginalreceptet på cannellonifyllning med spenat är det ricottaost men jag tycker det blir billigare och lika gott med keso eller cottage cheese.

Vintips till är något lätt rött vin eller vitt från Italien.

4 portioner Cannelloni med spenatfyllning och kyckling

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 kycklingfiléer
  • 25 cannellonirör
  • 450 gram fryst hackad spenat
  • 500 gram keso, cottage cheese eller ricottaost
  • 0,5 dl riven parmesan eller grano padano
  • 1 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 krm riven muskot (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Gratängsås: 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk, standard
  • 2 krm muskot
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tomatsås: 1 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 1 tsk socker
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Bryn kycklingfiléerna i någon msk olivolja på båda sidorna och krydda dem med lite salt och peppar. Sätt in i ugnen att steka klart i 20 minuter under tiden du förbereder resten. Du tar sedan ut kycklingen och låter den vila. Skär sedan upp i strimlor och lägg på cannellonirullarna vid servering.
  3. BECHAMEL - GRATÄNGSÅS: smält smör i en stor kastrull.
  4. Rör ut mjölet.
  5. Tillsätt lite mjölk i taget och vispa ut alla klumpar. Koka upp under omrörning. Tillsätt salt, vitpeppar samt muskot.
  6. Koka bechamel- gratängsåsen i 5 minuter på medelvärme samt rör då och då så den inte bränns. Gör under tiden tomatsås.
  7. TOMATSÅS: skala och finhacka lök och vitlök.
  8. Fräs lök och vitlök i olivolja i en kastrull i någon minut. Tillsätt tomater och resten av ingredienserna och låt koka ihop i 5-10 minuter medan du gör spenatfyllning.
  9. SPENATFYLLNING: skala och hacka lök samt vitlök.
  10. Fräs i en stekpanna med lite olivolja några minuter.
  11. Tina spenaten i mikron eller i en kastrull och tina den.
  12. Blanda ner löken samt riv ner parmesanost eller grana padano i spenaten.
  13. Tillsätt och rör i keso, salt, peppar samt muskot.
  14. Förbered en eller två ugnssäkra formar som rymmer alla cannellonirören. Häll lite olivolja i botten och bred ut med ett cannellonirör.
  15. Fyll cannellonirören med spenat- och ostfyllningen. Tips är att fylla en spritspåse eller fryspåse som du klipper ett litet 1 cm stort hål i hörnet på och sedan spritsa ut fyllningen i rören. Annars går det såklart bra med en tsk också.
  16. Lägg de fyllda cannellonirören på ugnsfaten sida vid sida.
  17. Skeda och fördela över tomatsås.
  18. Skeda och fördela över bechamel- gratängsåsen.
  19. Strö över lite riven ost.
  20. Baka cannellonin i mitten av ugnen i 30 minuter.
  21. Ta ut och låt svalna någon minut samt servera de fyllda cannellonisarna med strimlad stekt kycklingfilé på toppen samt ex. blandad sallad av ruccola, mache, tomat osv. Vidare kan man ha ett gott bröd till.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept