Pasta med ricotta och spenat

Pasta med krämig sås av ricotta och spenat fräst med vitlök, lök och parmesan. Gott med valfri pasta som förslagsvis strozzapreti, penne, gnocchi eller tagliatelle.

Ricotta är en italiensk färskost som påminner om en krämig keso. Klassisk med spenat som fyllning till canelloni. Detta recept är en lite enklare variant där du inte behöver fylla pastarör eller gratinera.

Hittar du inte ricotta ost så går det bra att laga med svensk keso, cottage cheese eller vanlig färskost.

Varianter

  • Byt fryst spenat mot färsk babyspenat eller vanlig färsk spenat. Räkna ca en påse 70 gram för två portioner.
  • Med kött: vill du ha kött till pastan så kan du fräsa en råkorv som salsiccia - se bild. Då klämmer du ut färsen på och sedan steker samt blanda med pastan. Räkna en råkorv salsiccia per portion.
  • Med fisk: stek eller grilla en bit laxfilé och toppa med den.
  • Lyxigare vegetarisk variant är med en bit halloumi på toppen.

En tallrik pasta med ricotta, spenat, parmesan och vitlök.
Du kan ta valfri sorts pasta som strozzapreti ovan och blanda med ricotta, vitlöksfräst spenat samt toppa med riven parmesan.

  • Du kan ta annan valfri pasta som spagetti, tagliatelle, penne, gnocchi, fjärilar, bavette eller färsk pasta. Eller göra egen färsk strozzapreti.
  • Parmesanost ystas med löpe - tänk på det om du bjuder vegetarianer på pastan - ha osten vid sidan i sen skål så kan de ta själva om de vill. Annars är pastan vegetarisk.
  • Gillar du krämig sås så kan du ta i någon extra dl grädde och någon msk crème fraiche.

2 portioner pasta med nässlor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 150 gram fryst och tinad hel bladspenat eller hackad spenat
  • 200 gram pasta som ex. Strozzapreti eller annar valfri sort som tagliatelle, gnocchi, fjärilar eller penne
  • 125 gram ricotta ost, 1/2 paket
  • 1/2 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och finhacka vitlök och gul lök.
  2. Stek vitlök och lök på medelvärme värme i olivoljan utan att få färg några minuter.
  3. Börja koka pastan enligt paket ca 10 minuter.
  4. Riv parmesanost fint.
  5. Har du köpt fryst hel bladspenat så kan du tina den i mikron, hälla av vattnet och sedan hacka den grovt.
  6. Tillsätt hackad spenat till löken. Vänd runt och stek på låg värme medan pastan kokar klart.
  7. Rör i ricottan i spenaten. Tillsätt några msk av kokvattnet så du får lite mer sås.
  8. Häll av pastan och blanda den med spenat och ricottan i en stor panna, kastrull eller skål.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Strö över och vänd runt parmesanost eller servera den vid sidan i en skål. Lite flingsalt kan man också servera vid sidan för de som vill strö över lite vid servering.
E-mail
Medel: 0 (0 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-11

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.