Tortelloni med smör och salvia
Färska hemmagjorda tortelloni vända i smör och färsk salvia. Fyllda med ricotta-ost, parmesan och persilja.
Klassisk italiensk husmanskost från Emilia-Romagna.
Den här rätten lagade jag på matkurs i Bologna hos Il salotto di Penelope.
Förutom ägg och ost (löpe) så är pastan vegetarisk.
Tillagning
- PASTADEG: Mät upp och lägg en hög mjöl på ett bakbord eller stor skärbräda - gärna i trä. Forma en krater i mjölet och knäck i ägg. Rör ägg så äggula och vita blandas. Rör ut ägg i mjölet lite i taget samt tillsätt vattnet lite i taget. Rör försiktigt ihop till en deg. Justera så att den blir lagom hård med vatten för lösare deg och mer mjöl för hårdare. Knåda ihop degen till en jämn fin klump. Den ska fjädra tillbaka något när du trycker på den och ej fasta i underlaget. Knåda degen i minst 5 minuter. Slå in i plastfolie eller täck över i en skål och ställ att vila i kylen i 30 minuter. Hit kan du förbereda och ha degen i kylen upp till några dagar.
- FYLLNING: Hacka persilja fint och lägg i en skål. Tillsätt ricotta-ost och finriven parmesanost. Blanda ihop.
- Riv parmesanost till serveringen senare.
- Kavla ut pastan på ett bakbord med en kavel och lite - någon msk - mjöl. Eller kavla ut i pastamaskin. Den ska vara ca 1,5-2 mm tjock.
- Skär den utkavlade pastan i rutor på ca 8x8 cm.
- Lägg ca 1 tsk av fyllningen på en pastaruta i taget. Vik ihop två hörn över fyllningen till en triangel. Tryck ihop kanterna/skarvarna så att inte fyllningen kan åka ut. Vik sedan ihop två hörnor/spetsar över fyllningen, lägg omlott och tryck ihop. Tips är att ta upp pastakudden och lägga fyllningen på ett finger med spetsen upp. Vik försiktigt ned de två andra spetsarna runt fingret, ta bort fingret och kläm åt och ihop pastan. Man kan ta ta lite vatten på fingret och fukta pastan med om den ej fäster ihop. Se bild. Formen kallas "Venus navel" fritt översatt.
- Pastadeg som blir över som kanter osv knådar du ihop igen och kavlar ut tills nästan all deg är använd.
- Låt gärna pastan ligga luftigt och torka ca 10 minuter. Det finns speciella torkformar - se bild - med nät för pasta men man kan ta en ren kökshandduk. Hit kan du förbereda pastan någon timme innan tillagning. Kan även förvaras någon dag i kylen eller frysas styckvis på en bricka.
- Koka upp vatten till pastan. Ca 3 liter. Tillsätt 1 tsk salt per liter vatten.
- Smält smör i en stor panna och tillsätt grovt hackade salviablad.
- Koka tortellonin i ca 4-5 minuter tills den är mjuk men al dente dvs har tuggmotstånd kvar. När de flesta flutit upp till ytan är de klara.
- Häll av tortellonin i ett durksla. Lägg över dem i pannan med smöret och salvian. Blanda runt. Smaka av med salt och ev. lite svartpeppar.
- Servera direkt i djupa tallrikar och garnera med parmesan på toppen.
Tortelloni eller tortellini
Tortelloni kallar man pastan om de är stora och tortellinis om man gör dem i lite mindre storlek - annars är det i princip samma sak.
Varianter
Med samma pastadeg kan variera fyllning och form. Som denna ravioli med spenat och ricotta eller med köttfärsfyllning. Eller gratinera pastarör - cannelonis med spenat.
Tips
- Det går snabbare och lättare att riva parmesanosten i en matberedare. Parmesan är rätt dyrt i Sverige - ett lite billigare alternativ är att använda Grana Padano.
- Kolla in min film film på Youtube från kursen där du kan se hur man lagar tortellonis från grunden.
- Här är lite tips till hemgjord pasta - med bla val av mjöl med mera - som jag skrivit.
Rester
Överbliven pasta kan du skära i små oregelbundna bitar och ha i soppa eller koka och servera med någon pastasås eller koka och blanda med grädde, riven parmesan, salt och svartpeppar.
Överbliven pasta kan frysas in eller torkas.
Uppskattat näringsvärde per portion: 558 kcal