Tortelloni med smör och salvia

Färska hemmagjorda tortelloni vända i smör och färsk salvia. Fyllda med ricotta-ost, parmesan och persilja. Klassisk italiensk husmanskost från Emilia-Romagna.

Den här rätten lagade jag på matkurs i Bologna hos Il salotto di Penelope. Förutom ägg och ost (löpe) så är pastan vegetarisk. Kolla in min film film på Youtube från kursen där du kan se hur man lagar tortellonis från grunden. Tortelloni är stora kuddar och tortellinis små kuddar.

Det går snabbare och lättare att riva parmesanosten i en matberedare. Parmesan är rätt dyrt i Sverige - ett lite billigare alternativ är att använda Grana Padano.

Här är lite tips till hemgjord pasta - med bla val av mjöl med mera - som jag skrivit.

4 portioner tortelloni

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • Pastadeg: 2 ägg, normalstora gärna ekologiska
  • 250 gram vetemjöl
  • 250 gram durumvetemjöl eller motsvarande italienskt semolina-mjöl
  • 250 gram vatten
  • Fyllning: 600 gram ricotta-ost
  • 50 gram hackad persilja - färsk eller färdighackad fryst. Bladpersilja eller kruspersilja
  • 200 gram finriven parmesan
  • Tillbehör: 50 gram smör
  • 4 blad färsk salvia
  • 100 gram finriven parmesan till servering

Tillagning

  1. Pastadeg: Mät upp och lägg en hög mjöl på ett bakbord eller stor skärbräda - gärna i trä. Forma en krater i mjölet och kläck i äggen. Rör äggen så äggula och vita blandas. Rör ut äggen i mjölet lite i taget samt tillsätt vattnet lite i taget. Rör försiktigt ihop till en deg. Justera så att den blir lagom hård med vatten för lösare deg och mer mjöl för hårdare. Knåda ihop degen till en jämn fin klump. Den ska ´fjädra tillbaka något när du trycker på den och ej fasta i underlaget. Vidare ska den ej vara för hård så den spricker i kanterna. Slå in i plastfolie eller täck över i en skål och ställ att vila i kylen i 30 minuter.
  2. Hacka persilja fint och lägg i en skål. Tillsätt ricotta-ost och finriven parmesanost. Blanda ihop.
  3. Riv parmesanost till serveringen senare.
  4. Kavla ut pastan på ett bakbord med en kavel och lite - någon msk - mjöl. Eller kavla ut i pastamaskin. Den ska vara ca 1,5 mm tjock.
  5. Skär den utkavlade pastan i rutor på ca 8x8 cm.
  6. Lägg ca en tsk av fyllningen på en pastaruta i taget. Vik ihop till en triangel och tryck ihop kanterna/skarvarna så att inte fyllningen kan åka ut. Vik sedan till tortelloni genom att ta den sida som ej har skarv mot ett finger, vik ner vardera hörna runt fingret och kläm ihop likt tortellonis. Formen kallas Venus navel fritt översatt.
  7. Överbliven pasta kan du skära i små oregelbundna bitar och ha i soppa.
  8. Koka upp vatten till pastan. Ca 3 liter. Tillsätt 1 tsk salt per liter vatten.
  9. Smält smör i en stor panna och tillsätt grovt delade salviablad.
  10. Koka tortellonin i 5-6 minuter tills den är mjuk men al dente dvs har tuggmotstånd kvar.
  11. Häll av tortellonin och lägg över den i pannan med smöret och salvian. Blanda runt. Smaka av med salt och ev. lite svartpeppar.
  12. Servera direkt i djupa tallrikar med rikligt med extra finriven parmesan på toppen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer