Tortelloni med smör och salvia

Färska hemmagjorda tortelloni vända i smör och färsk salvia. Fyllda med ricotta-ost, parmesan och persilja. Klassisk italiensk husmanskost från Emilia-Romagna. 

Den här rätten lagade jag på matkurs i Bologna hos Il salotto di Penelope. Förutom ägg och ost (löpe) så är pastan vegetarisk. 

Det går snabbare och lättare att riva parmesanosten i en matberedare. Parmesan är rätt dyrt i Sverige - ett lite billigare alternativ är att använda Grana Padano.

Här är lite tips till hemgjord pasta - med bla val av mjöl med mera - som jag skrivit. 

4 portioner tortelloni

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • Pastadeg: 2 ägg, normalstora gärna ekologiska
  • 250 gram vetemjöl
  • 250 gram durumvetemjöl eller motsvarande italienskt semolina-mjöl
  • 250 gram vatten
  • Fyllning: 600 gram ricotta-ost
  • 50 gram hackad persilja - färsk eller färdighackad fryst. Bladpersilja eller kruspersilja
  • 200 gram finriven parmesan
  • Tillbehör: 50 gram smör
  • 4 blad färsk salvia
  • 100 gram finriven parmesan till servering

Tillagning

  1. Pastadeg: Mät upp och lägg en hög mjöl på ett bakbord eller stor skärbräda - gärna i trä. Forma en krater i mjölet och kläck i äggen. Rör äggen så äggula och vita blandas. Rör ut äggen i mjölet lite i taget samt tillsätt vattnet lite i taget. Rör försiktigt ihop till en deg. Justera så att den blir lagom hård med vatten för lösare deg och mer mjöl för hårdare. Knåda ihop degen till en jämn fin klump. Den ska ´fjädra tillbaka något när du trycker på den och ej fasta i underlaget. Vidare ska den ej vara för hård så den spricker i kanterna. Slå in i plastfolie eller täck över i en skål och ställ att vila i kylen i 30 minuter.
  2. Hacka persilja fint och lägg i en skål. Tillsätt ricotta-ost och finriven parmesanost. Blanda ihop.
  3. Riv parmesanost till serveringen senare.
  4. Kavla ut pastan på ett bakbord med en kavel och lite - någon msk - mjöl. Eller kavla ut i pastamaskin. Den ska vara ca 1,5 mm tjock.
  5. Skär den utkavlade pastan i rutor på ca 8x8 cm.
  6. Lägg ca en tsk av fyllningen på en pastaruta i taget. Vik ihop till en triangel och tryck ihop kanterna/skarvarna så att inte fyllningen kan åka ut. Vik sedan till tortelloni genom att ta den sida som ej har skarv mot ett finger, vik ner vardera hörna runt fingret och kläm ihop likt tortellonis. Formen kallas Venus navel fritt översatt.
  7. Överbliven pasta kan du skära i små oregelbundna bitar och ha i soppa.
  8. Koka upp vatten till pastan. Ca 3 liter. Tillsätt 1 tsk salt per liter vatten.
  9. Smält smör i en stor panna och tillsätt grovt delade salviablad.
  10. Koka tortellonin i 5-6 minuter tills den är mjuk men al dente dvs har tuggmotstånd kvar.
  11. Häll av tortellonin och lägg över den i pannan med smöret och salvian. Blanda runt. Smaka av med salt och ev. lite svartpeppar.
  12. Servera direkt i djupa tallrikar med rikligt med extra finriven parmesan på toppen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer