Cannelloni med spenat spenatfyllda canelloni

Cannelloni fyllda med spenat. Pastarör med spenat- och ostfyllning som toppas med tomatsås, Bechamelsås, riven ost och gratineras. Räkna med ca 25 cannellonirör - det är ett paket.

I orginalreceptet på cannellonifyllning i Italien är det ricottaost men jag tycker det blir billigare och lika gott med svensk keso eller cottage cheese.

Gott med blandad grönsallad till. En klassisk italiensk maffiarätt som faktiskt är vegetarisk. God också på buffe.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Vintips till är något lätt rött vin eller vitt från Italien.

4 portioner spenatfyllda cannelloni

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 250 gram cannellonirör
  • 450 gram fryst hackad spenat
  • 500 gram keso, cottage cheese eller ricottaost
  • 0,5 dl riven parmesan eller grano padano
  • 1 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 krm riven muskot (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • BECHAMELSÅS: 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk, standard
  • 2 krm muskot
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • TOMATSÅS: 1 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk krossade tomater (400 gram) eller motsvarande färska, skalade och hackade
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 1 tsk socker
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. BECHAMEL - GRATÄNGSÅS: smält smör i en stor kastrull.
  3. Rör ut mjölet.
  4. Tillsätt lite mjölk i taget och vispa ut alla klumpar. Koka upp under omrörning. Tillsätt salt, vitpeppar samt muskot.
  5. Koka bechamel- gratängsåsen i 5 minuter på medelvärme samt rör då och då så den inte bränns. Gör under tiden tomatsås.
  6. TOMATSÅS: skala och finhacka lök och vitlök.
  7. Fräs lök och vitlök i olivolja i en kastrull i någon minut. Tillsätt tomater och resten av ingredienserna och låt koka ihop i 5-10 minuter medan du gör spenatfyllning.
  8. SPENATFYLLNING: skala och hacka lök samt vitlök.
  9. Fräs i en stekpanna med lite olivolja några minuter.
  10. Tina spenaten i mikron eller i en kastrull och tina den.
  11. Blanda ner löken samt riv ner parmesanost eller grana padano i spenaten.
  12. Tillsätt och rör i keso, salt, peppar samt muskot.
  13. Förbered en eller två ugnsäkra formar som rymmer alla cannellonirören. Häll lite olivolja i botten och bred ut med ett cannellonirör.
  14. Fyll cannellonirören med spenat- och ostfyllningen. Tips är att fylla en spritspåse eller fryspåse som du klipper ett litet 1 cm stort hål i hörnet på och sedan spritsa ut fyllningen i rören. Annars går det såklart bra med en tsk också.
  15. Lägg de fyllda cannellonirören på ugnsfaten sida vid sida.
  16. Skeda och fördela över tomatsås.
  17. Skeda och fördela över bechamel- gratängsåsen.
  18. Strö över lite riven ost.
  19. Baka cannellonin i mitten av ugnen i 30 minuter.
  20. Ta ut och låt svalna någon minut samt servera de fyllda cannellonisarna med ex. blandad sallad av ruccola, mache, tomat osv. Vidare kan man ha ett gott bröd till.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer