Cannelloni med spenat spenatfyllda canelloni

Cannelloni fyllda med spenat. Pastarör med spenat- och ostfyllning som toppas med tomatsås, bechamelsås, riven ost och gratineras.
I orginalreceptet på cannellonifyllning med spenat är det ricottaost men jag tycker det blir billigare och lika gott med keso eller cottage cheese.
Gott med blandad grönsallad till. En klassisk italiensk maffiarätt som faktiskt är vegetarisk. God också på buffe.
Vintips till är något lätt rött vin eller vitt från Italien.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Räkna med ca 25 cannellonirör - det är ett paket.

4 portioner spenatfyllda cannelloni

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 250 gram cannellonirör
  • 450 gram fryst hackad spenat
  • 500 gram keso, cottage cheese eller ricottaost
  • 0,5 dl riven parmesan eller grano padano
  • 1 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 krm riven muskot (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • BECHAMELSÅS: 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk, standard
  • 2 krm muskot
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • TOMATSÅS: 1 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk krossade tomater (400 gram) eller motsvarande färska, skalade och hackade
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 1 tsk socker
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. BECHAMEL - GRATÄNGSÅS: smält smör i en stor kastrull.
  3. Rör ut mjölet.
  4. Tillsätt lite mjölk i taget och vispa ut alla klumpar. Koka upp under omrörning. Tillsätt salt, vitpeppar samt muskot.
  5. Koka bechamel- gratängsåsen i 5 minuter på medelvärme samt rör då och då så den inte bränns. Gör under tiden tomatsås.
  6. TOMATSÅS: skala och finhacka lök och vitlök.
  7. Fräs lök och vitlök i olivolja i en kastrull i någon minut. Tillsätt tomater och resten av ingredienserna och låt koka ihop i 5-10 minuter medan du gör spenatfyllning.
  8. SPENATFYLLNING: skala och hacka lök samt vitlök.
  9. Fräs i en stekpanna med lite olivolja några minuter.
  10. Tina spenaten i mikron eller i en kastrull och tina den.
  11. Blanda ner löken samt riv ner parmesanost eller grana padano i spenaten.
  12. Tillsätt och rör i keso, salt, peppar samt muskot.
  13. Förbered en eller två ugnsäkra formar som rymmer alla cannellonirören. Häll lite olivolja i botten och bred ut med ett cannellonirör.
  14. Fyll cannellonirören med spenat- och ostfyllningen. Tips är att fylla en spritspåse eller fryspåse som du klipper ett litet 1 cm stort hål i hörnet på och sedan spritsa ut fyllningen i rören. Annars går det såklart bra med en tsk också.
  15. Lägg de fyllda cannellonirören på ugnsfaten sida vid sida.
  16. Skeda och fördela över tomatsås.
  17. Skeda och fördela över bechamel- gratängsåsen.
  18. Strö över lite riven ost.
  19. Baka cannellonin i mitten av ugnen i 30 minuter.
  20. Ta ut och låt svalna någon minut samt servera de fyllda cannellonisarna med ex. blandad sallad av ruccola, mache, tomat osv. Vidare kan man ha ett gott bröd till.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer