Nachotallrik

Introduktion och förberedelse

Nachotallrik - ostgratinerade nachochips med salsa samt förslag på tillbehör som köttfärs och/eller svarta bönor.

Att ha på fräst köttfärs är valfritt. Ett annat tips är frästa svarta bönor.

Serveringsförslag

  • Ostgratinerade nachos passar som lätt middag, texmexkväll eller tacomys.
  • Samt vidare att dela som förrätt, snacks, tilltugg, aptitretare eller tv-mys.
  • Till nachosen är det gott med lite att dippa i som en skål med créme fraiche, guacamole, tomatsalsa, chilisås som tabasco samt ev. några klyftor lime.
  • Som garnering kan du ha mer färsk koriander och färsk tomatsalsa över.
  • Salsan kan man både på nachosen vid tillagning samt servera vid sidan att dippa i.
  • Limeklyftor till är valfritt.

Varianter

  • Jag toppade nachochipsen hemgjord tomatsalsa med färska och krossade tomater, färsk koriander, lök och lime.
  • Andra förslag är Pico de gallo eller valfri köpt tacosalsa. Eller ha både och - lite hemgjord och lite köpt som jag hade på bilden.
  • Som dippsås passar guacamole. Du kan köpa eller göra egen - lätt och gott är att mosa en avokado med 1 tsk färskpressad citron till en röra.
  • Gott till är även en koriandersås.
  • Cheddar Cheese dip passar också till.
  • Man kan även lägga några msk mosade frästa svarta bönor innan man gratinerar nachosen.
  • Istället för köttfärs kan du fräsa quornfärs eller sojafärs för en vegetarisk nachotallrik. Tänk då på att köpa ost som är vego som sojaost eller liknande om du ej vill ha ost som ystats med löpe.

Portionsberäkning

Det blir två stora nachotallrikar och jag blev mätt på min så den funkar som huvudrätt, stor snacks-rätt eller fredagsmys.

Som förrätt, tilltugg, med drink och/eller öl så räcker det till 4 portioner. Kan då serveras portionsvis på fyra ugnsfasta tallrikar, skåla eller assietter. Eller på ett eller två större fat eller tallrikar så kan man sitta och plockar från samma.

Att dricka till

Två stora nachotallrikar med tillbehör
Jag blev rätt mätt på min stora nachotallrik med ost, salsa och köttfärs. Som dippa hade jag lite köpt het tacosalsa, tabasco, guacamole av en mosad avokado, hemgjord tomatsalsa, lime, crème fraiche och färsk koriander.

2 stora portioner nachotallrik, 4 förrätter eller sidorätter

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 200 gram nachochips
  • 150 gram riven gratängost, texmexost
  • 4 portioner hemgjord tomatsalsa, se ovan; eller 1 burk tomatsalsa 230-300 gram eller
  • MED FÄRS: 100 gram köttfärs - blandfärs, nötfärs, viltfärs eller vegofärs
  • 4 krm tacokrydda
  • 1 msk majsolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
  2. Stek färsen genomstekt och så den får lite färg i olja och krydda med tacokrydda, salt och svartpeppar. Färsen kan förberedas innan och förvaras i kylen.
  3. Fördela och sprid ut nachos på ett ugnsfast fat eller två ugnsfasta tallrikar.
  4. Fördela över färsen.
  5. Skeda över hälften av salsan och strö över osten.
  6. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills osten smält och nachos samt ost fått lite färg. Byt ev. plats på tallrikarna i ugnen om du lagar portionsvis i tallrikar.
E-mail
Medel: 3.4 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 181 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-22