Blåbärssaft
Koka egen saft av blåbär och servera kall med is.
Hemgjord blåbärssaft är enkelt att göra - koka ihop rensade blåbär med lite vatten och mosa till dem samt sila och tillsätt sedan socker efter tycke.
Tillagning
- Rensa färska blåbär från blad, skölj dem samt ta bort fula bär. Frysta köpta blåbär kan du använda direkt.
- Lägg blåbären med vatten i en kastrull. Koka på medelvärme i ca 10 minuter. Mosa sönder mot botten och kanten med en potatisstöt eller slev.
- Ställ i ordning en silställning Jonas eller durkslag med ren kökshandduk med en stor bunke eller kastrull under.
- Häll av blåbärssaften i silställningen eller durkslaget. Låt självrinna i 20 minuter. Tryck ut den sista saften lite försiktigt med en slev.
- Gör rent och sterilisera flaskor genom att diska och skölja ur dem noga och sedan sätta in dem i 180 gradig ugn 30 minuter eller koka dem i en stor kastrull med vatten i minst en minut.
- Häll tillbaka saften i kastrullen och rör i socker. Värm och rör tills sockret löst sig.
- Vill du ha konserveringsmedel för en mycket hållbar saft så tar du ut någon dl saft i ett glas och rör ut natriumbensoat enligt paket. Rör sedan ut i saften.
- Skumma bort skum med en slev.
- Häll upp blåbärssaften upp med en tratt i flaskor. Förslut dem genast och låt dem svalna. Förvara saften svalt och mörkt.
- Vid servering så spär du saften till önskad styrka ex. någon halv dl blåbärssaft till ett stort saftglas - 1 del saft och 4-5 delar vatten.
- Servera gärna saften med isbitar, krossad is eller blanda i en saftbringare och kyl innan servering.
Serveringsförslag
- Späd saften med vatten till servering - förslagsvis 3-4 gånger.
- Servera den blandade saften väl kyld eller med isbitar eller krossad is.
Val av blåbär
- Du kan koka blåbärssaft på färska eller frysta blåbär. Välj helst svenska bär.
- Jag tog två paket på frysta blåbär 250 gram vilket blev 9 dl blåbär.
- Du kan dubbla receptet om du har mycket blåbär.
Hållbar saft
- Desinficera gärna flaskorna innan så får du en hållbar saft.
- Om du vill ha en extra hållbar saft så kan du tillsätta konserveringsmedel ex. Natriumbensoat - 1 krm per liter saft. Rör först ut i ett glas med varm saft och rör sedan ut i resten innan du häller upp på flaska.
- Tar du mindre socker än i mitt recept så tänk på att saftens hållbarhet då minskar - ha ev. i konserveringsmedel istället.
- Man brukar räkna 5,5 dl socker per liter avrunnen saft för en hållbar saft.
Varianter
En variant är att göra kallrörd blåbärssaft.
Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal