Blåbärssaft

Koka egen saft av blåbär och servera kall med is.

Hemgjord blåbärssaft är enkelt att göra - koka ihop rensade blåbär med lite vatten och mosa till dem samt sila och tillsätt sedan socker efter tycke.

6 dl blåbärssaft

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram blåbär, frysta eller färska ca 9 dl
  • 2 dl vatten
  • 250 gram socker, ca 3 dl
  • 1/2 krm natriumbensoat för en extra hållbar blåbärssaft (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa färska blåbär från blad, skölj dem samt ta bort fula bär. Frysta köpta blåbär kan du använda direkt.
  2. Lägg blåbären med vatten i en kastrull. Koka på medelvärme i ca 10 minuter. Mosa sönder mot botten och kanten med en potatisstöt eller slev.
  3. Ställ i ordning en silställning Jonas eller durkslag med ren kökshandduk med en stor bunke eller kastrull under.
  4. Häll av blåbärssaften i silställningen eller durkslaget. Låt självrinna i 20 minuter. Tryck ut den sista saften lite försiktigt med en slev.
  5. Gör rent och sterilisera flaskor genom att diska och skölja ur dem noga och sedan sätta in dem i 180 gradig ugn 30 minuter eller koka dem i en stor kastrull med vatten i minst en minut.
  6. Häll tillbaka saften i kastrullen och rör i socker. Värm och rör tills sockret löst sig.
  7. Vill du ha konserveringsmedel för en mycket hållbar saft så tar du ut någon dl saft i ett glas och rör ut natriumbensoat enligt paket. Rör sedan ut i saften.
  8. Skumma bort skum med en slev.
  9. Häll upp blåbärssaften upp med en tratt i flaskor. Förslut dem genast och låt dem svalna. Förvara saften svalt och mörkt.
  10. Vid servering så spär du saften till önskad styrka ex. någon halv dl blåbärssaft till ett stort saftglas - 1 del saft och 4-5 delar vatten.
  11. Servera gärna saften med isbitar, krossad is eller blanda i en saftbringare och kyl innan servering.
Blåbären kokas med lite vatten och stöts sönder för att sedan silas
Blåbären kokas med lite vatten och stöts sönder för att sedan silas
Blåbären kokas och silas av i en silställning som Jonas eller durkslag med silduk
Blåbären kokas och silas av i en silställning som Jonas eller durkslag med silduk
Blåbärssaften hälls upp i ren flaska
Blåbärssaften hälls upp i ren flaska

Serveringsförslag

  • Späd saften med vatten till servering - förslagsvis 3-4 gånger.
  • Servera den blandade saften väl kyld eller med isbitar eller krossad is.

Val av blåbär

  • Du kan koka blåbärssaft på färska eller frysta blåbär. Välj helst svenska bär.
  • Jag tog två paket på frysta blåbär 250 gram vilket blev 9 dl blåbär.
  • Du kan dubbla receptet om du har mycket blåbär.

Hållbar saft

  • Desinficera gärna flaskorna innan så får du en hållbar saft.
  • Om du vill ha en extra hållbar saft så kan du tillsätta konserveringsmedel ex. Natriumbensoat - 1 krm per liter saft. Rör först ut i ett glas med varm saft och rör sedan ut i resten innan du häller upp på flaska.
  • Tar du mindre socker än i mitt recept så tänk på att saftens hållbarhet då minskar - ha ev. i konserveringsmedel istället.
  • Man brukar räkna 5,5 dl socker per liter avrunnen saft för en hållbar saft.

Varianter

En variant är att göra kallrörd blåbärssaft.

Läskande och svalkande blåbärssaft i glas med krossad is
Läskande och svalkande blåbärssaft i glas med krossad is

E-mail
Medel: 3.5 (42 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-25

Tillbehör och liknande: