Biskvitårta
Introduktion och förberedelse
Biskvitårta är en variant på biskvi fast bakad som en tårta med botten av bakad mandelmassa toppad med smörkräm och choklad på toppen.
Serveringsförslag
Passar som efterrätt till fest, middag samt buffé eller lyxig fika.
Förberedelse
- Du behöver ca 300 gram fransk smörkräm till fyllning. Gör en sats. Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen några dagar. Överbliven smörkräm kan frysas in eller så öser du på med mycket smörkräm som fyllning.
- Hela tårtan kan förberedas innan och förvaras i kylen någon dag. Ta fram ca 30 minuter innan servering.
Varianter
- Istället för fransk smörkräm kan du fylla med enkel smörkräm.
- Smörkrämen kan även smaksättas med någon msk kakao för chokladsmörkräm.
- Eller prova en variant på smörkräm med kola och riktig choklad.
- Byt ut bottnen mot en denna biskvibotten eller en mandelbotten till tårta.
Tips
- Du behöver en mindre rund springform med löstagbara kanter på ca 21 cm diameter. Botten klär du med bakplåtspapper.
- Om du vill ha extra fin och glansig choklad kan du temperera chokladen mer noggrant. I receptet gjorde jag en snabb temperering som också blir bra.
- Förbereder du och ställer tårtan i kylen samt tar fram den 30 minuter innan servering är den lättare att skära upp i snyggar bitar då smörkrämen är något hårdare.

Tillagning
- Förbered fransk smörkräm - se länk ovan. Den ska vara rumsvarm när du brer på den. Ta ev. fram ur kylen om du förberett innan.
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Smula sönder mandelmassan i en bunke.
- Tillsätt äggvita och socker.
- Vispa eller rör ihop till en smet utan klumpar.
- Klä en springform på 21 cm diameter med bakplåtspapper.
- Smörj med formen i botten och 1 cm upp på kanten med smör.
- Bred ut ut smeten i ett tunt jämt lager i formen.
- Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter till ljus brun färg.
- Ta ut och låt svalna i formen. Platta ev. till om den puffat upp.
- Hacka choklad grovt eller använd chokladpellets.
- Dela upp chokladen i två skålar med 2/3 i en skål och 1/3 i en skål.
- Smält 2/3 av chokladen i mikron 20 sekunder i taget och rör mellan. Eller över vattenbad och rör då och då. Kontrollera gärna värmen med termometer som ska vara ca 48 - 50°C.
- Tillsätt resten av chokladen och rör tills den smält. Kontrollera gärna värmen med termometer som ska vara ca 27-28°C.
- Värm upp chokladen något igen till ca 31-32°C. Låt svalna något till ca 25°C. Rör då och då.
- När bottnen kallnat tar du bort kanterna på formen.
- Bred ut smörkrämen i ett jämnt lager med en spatel eller slickepott.
- Sätt in i kylen 10 minuter.
- Bred ut ca 3/4 av chokladen i ett tunt jämnt lager över tårtan med en spatel eller slickepott.
- Bred ut resten av chokladen i ett tunt lager på ett bakplåtspapper. Bred gärna chokladen i en riktigt på slutet med en spatel så delas den i fina avlånga bitar sedan.
- Låt tårta och choklad stelna i minst 2 timmar i rumstemperatur. Ställ sedan in i kylen om du vill förbereda tårtan i god tid.
- Dra försiktigt bort bakplåtspappret från underdelen av tårtan. Tips är att hålla under tårtan med en hand och dra bort lite papper i taget medan du snurrar tårtan lite i taget. Servera på en fin skärbräda eller tårtfat.
- SERVERING: Ta försiktigt loss chokladen från bakplåtspappret. Bryt isär chokladen till dekoren i 3-5 cm grova bitar. Lägg i en hög på tårtan. Strö över guldpulver i några små högar.
- Skär försiktigt upp biskvitårtan med spetsen på en vass kniv. Lagret med choklad kommer att spricka något men då har du dekoren - bitarna av choklad att täcka över med vid servering på rustikt men elegant vis.
- Förbereder du och ställer tårtan i kylen samt tar fram den 30 minuter innan servering så är den lättare att skära upp i snyggar bitar då smörkrämen är något hårdare.
Uppskattat näringsvärde per portion: 312 kcal