Biskvitårta
Biskvitårta är en variant på biskvi fast bakad som en tårta med botten av bakad mandelmassa toppad med smörkräm och choklad på toppen.
Tillagning
- Förbered fransk smörkräm - se länk ovan. Den ska vara rumsvarm när du brer på den. Ta ev. fram ur kylen om du förberett innan.
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Smula sönder mandelmassan i en bunke.
- Tillsätt äggvita och socker.
- Vispa eller rör ihop till en smet utan klumpar.
- Klä en springform på 21 cm diameter med bakplåtspapper.
- Smörj med formen i botten och 1 cm upp på kanten med smör.
- Bred ut ut smeten i ett tunt jämt lager i formen.
- Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter till ljus brun färg.
- Ta ut och låt svalna i formen. Platta ev. till om den puffat upp.
- Hacka choklad grovt eller använd chokladpellets.
- Dela upp chokladen i två skålar med 2/3 i en skål och 1/3 i en skål.
- Smält 2/3 av chokladen i mikron 20 sekunder i taget och rör mellan. Eller över vattenbad och rör då och då. Kontrollera gärna värmen med termometer som ska vara ca 48 - 50°C.
- Tillsätt resten av chokladen och rör tills den smält. Kontrollera gärna värmen med termometer som ska vara ca 27-28°C.
- Värm upp chokladen något igen till ca 31-32°C. Låt svalna något till ca 25°C. Rör då och då.
- När bottnen kallnat tar du bort kanterna på formen.
- Bred ut smörkrämen i ett jämnt lager med en spatel eller slickepott.
- Sätt in i kylen 10 minuter.
- Bred ut ca 3/4 av chokladen i ett tunt jämnt lager över tårtan med en spatel eller slickepott.
- Bred ut resten av chokladen i ett tunt lager på ett bakplåtspapper. Bred gärna chokladen i en riktigt på slutet med en spatel så delas den i fina avlånga bitar sedan.
- Låt tårta och choklad stelna i minst 2 timmar i rumstemperatur. Ställ sedan in i kylen om du vill förbereda tårtan i god tid.
- Dra försiktigt bort bakplåtspappret från underdelen av tårtan. Tips är att hålla under tårtan med en hand och dra bort lite papper i taget medan du snurrar tårtan lite i taget. Servera på en fin skärbräda eller tårtfat.
- SERVERING: Ta försiktigt loss chokladen från bakplåtspappret. Bryt isär chokladen till dekoren i 3-5 cm grova bitar. Lägg i en hög på tårtan. Strö över guldpulver i några små högar.
- Skär försiktigt upp biskvitårtan med spetsen på en vass kniv. Lagret med choklad kommer att spricka något men då har du dekoren - bitarna av choklad att täcka över med vid servering på rustikt men elegant vis.
- Förbereder du och ställer tårtan i kylen samt tar fram den 30 minuter innan servering så är den lättare att skära upp i snyggar bitar då smörkrämen är något hårdare.
Serveringsförslag
Passar som efterrätt till fest, middag samt buffé eller lyxig fika.
Förberedelse
- Du behöver ca 300 gram fransk smörkräm till fyllning. Gör en sats. Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen några dagar. Överbliven smörkräm kan frysas in eller så öser du på med mycket smörkräm som fyllning.
- Hela tårtan kan förberedas innan och förvaras i kylen någon dag. Ta fram ca 30 minuter innan servering.
Varianter
- Istället för fransk smörkräm kan du fylla med enkel smörkräm.
- Smörkrämen kan även smaksättas med någon msk kakao för chokladsmörkräm.
- Eller prova en variant på smörkräm med kola och riktig choklad.
- Byt ut bottnen mot en denna biskvibotten eller en mandelbotten till tårta.
Tips
- Du behöver en mindre rund springform med löstagbara kanter på ca 21 cm diameter. Botten klär du med bakplåtspapper.
- Om du vill ha extra fin och glansig choklad kan du temperera chokladen mer noggrant. I receptet gjorde jag en snabb temperering som också blir bra.
- Förbereder du och ställer tårtan i kylen samt tar fram den 30 minuter innan servering är den lättare att skära upp i snyggar bitar då smörkrämen är något hårdare.
Uppskattat näringsvärde per portion: 312 kcal