Chokladbiskvier

Chokladbiskvier bakta med färsk skalad mandel till bottnarna, fyllda med chokladkräm och doppade i choklad.

Istället för att skålla och skala färsk mandel kan du ta mandelmassa och blanda med socker samt ägg till bottnarna.

Du kan baka små eller stora biskvier. Biskvierna förvaras i kylen.

Temperera gärna chokladen om du vill ha biskvier som håller sig blanka några dagar även i kylen. Använd gärna 70% fin choklad som Lindt, Vahlrona eller liknande.

Fyllningen kan du byta mot en smörkräm du smaksatt med kakaopulver till önskad styrka.

Garnering

Man kan även garnera biskvierna med syltade apelsinskal, nötter som rostade valnötter, hasselnötter, mandlar, flagade mandlar, hackade nötter, russin, pistagenötter, cocktailbär, strössel, silverkulor, ringlad smält vit choklad eller någon flaga bladguld.

Placera garneringen på biskvierna innan chokladen stelnat så garneringen fastnar i chokladen.

50 chokladbiskvier

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 äggvitor
  • 325 gram florsocker eller strösocker
  • 4 bittermandlar
  • 80 gram sötmandel
  • 130 gram ströbröd
  • Fyllning: 100 gram kokosfett
  • 175 gram blockchoklad
  • 2 ägg
  • Glasyr: 100 gram blockchoklad eller fin choklad ex. Lindt 55-70% kakao.

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mal mandeln skalad eller oskalad. Du kan använda matberedare. Vispa socker och ägg några minuter tills sockerkristallerna löst sig och det är pösigt.
  3. Tillsätt mandeln och ströbrödet.
  4. Låt stå och svälla i tio minuter.
  5. Förbered 3-4 plåtar med bakplåtspapper.
  6. Forma 120 små tumnagelstora bollar och lägg på bakplåtspapper på plåtar. Degen smälter ut och bildar botten på biskvierna. Självklart kan du göra dem så stora du vill - då formar du den i storled som valnötter ca 50 st.
  7. Grädda biskvibottnarna på svag värme i 20-30 minuter tills de fått fin färg och stelnat fint.
  8. Låt svalna.
  9. Gör biskvifyllningen:
  10. Smält kokosfettet och låt det sedan svalna något.
  11. Bryt chokladen i bitar i en bunke och smält försiktigt över vattenbad eller i mikro.
  12. Vispa upp äggen.
  13. Tillsätt choklad och kokosfett till äggen under vispning så att det blir en smet.
  14. Bred och fördela biskvifyllningen på biskvibottnarna med en spatel.
  15. Smält chokladen till glasyren i vattenbad eller i mikron. Doppa biskvitopparna i chokladen och låt stelna.
  16. Temperera gärna chokladen innan så håller den sig blank och smälter inte på fingrarna.
  17. Så här gör du när du tempererar choklad: plocka fram en termometer. Bryt eller hacka chokladen i en plastbunke. Värm halva mängden till 48 - 50 grader för mörk choklad ex. i mikron. Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 27 - 28 grader för mörk choklad. Värm därefter upp den till 31 grader. Nu kan du doppa biskvierna.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-02

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept