Chokladbiskvier

Chokladbiskvier bakta med färsk skalad mandel till bottnarna, fyllda med chokladkräm och doppade i choklad. Du kan baka små eller stora biskvier.Istället för att skålla och skala färsk mandel kan du ta mandelmassa och blanda med socker samt ägg till bottnarna.

Fyllningen kan du byta mot en smörkräm du smaksatt med kakaopulver till önskad styrka. Temperera gärna chokladen om du vill ha biskvier som håller sig blanka några dagar även i kylen. Använd gärna 70% fin choklad som Lindt, Vahlrona eller liknande.

Man kan även garnera biskvierna med syltade apelsinskal, nötter som rostade valnötter, hasselnötter, mandlar, flagade mandlar, hackade nötter, russin, pistagenötter, cocktailbär, strössel, silverkulor, ringlad smält vit choklad eller någon flaga bladguld. Placera på biskvierna innan chokladen stelnat så garneringen fastnar i chokladen. 

50 chokladbiskvier

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 äggvitor
  • 325 gram florsocker eller strösocker
  • 4 bittermandlar
  • 80 gram sötmandel
  • 130 gram ströbröd
  • Fyllning: 100 gram kokosfett
  • 175 gram blockchoklad
  • 2 ägg
  • Glasyr: 100 gram blockchoklad eller fin choklad ex. Lindt 55-70% kakao.

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mal mandeln skalad eller oskalad. Du kan använda matberedare. Vispa socker och ägg några minuter tills sockerkristallerna löst sig och det är pösigt.
  3. Tillsätt mandeln och ströbrödet.
  4. Låt stå och svälla i tio minuter.
  5. Förbered 3-4 plåtar med bakplåtspapper.
  6. Forma 120 små tumnagelstora bollar och lägg på bakplåtspapper på plåtar. Degen smälter ut och bildar botten på biskvierna. Självklart kan du göra dem så stora du vill - då formar du den i storled som valnötter ca 50 st.
  7. Grädda biskvibottnarna på svag värme i 20-30 minuter tills de fått fin färg och stelnat fint.
  8. Låt svalna.
  9. Gör biskvifyllningen:
  10. Smält kokosfettet och låt det sedan svalna något.
  11. Bryt chokladen i bitar i en bunke och smält försiktigt över vattenbad eller i mikro.
  12. Vispa upp äggen.
  13. Tillsätt choklad och kokosfett till äggen under vispning så att det blir en smet.
  14. Bred och fördela biskvifyllningen på biskvibottnarna med en spatel.
  15. Smält chokladen till glasyren i vattenbad eller i mikron. Doppa biskvitopparna i chokladen och låt stelna.
  16. Temperera gärna chokladen innan så håller den sig blank och smälter inte på fingrarna.
  17. Så här gör du när du tempererar choklad: plocka fram en termometer. Bryt eller hacka chokladen i en plastbunke. Värm halva mängden till 48 - 50 grader för mörk choklad ex. i mikron. Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 27 - 28 grader för mörk choklad. Värm därefter upp den till 31 grader. Nu kan du doppa biskvierna.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer