Mandeltårta med citronkräm
Bjud på en krämig mandeltårta med citronsmörkräm.
Mandelbottnar varvade med en smörkräm smaksatt med rivet citronskal och citronsaft som toppas med flagad och rostad mandel.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rita upp 2 rundlar ca 24 cm i diameter på bakplåtspapper.
- Gör smeten till mandelbottnarna: Smula sönder mandelmassan och vispa med äggvitorna till en jämn smet.
- Bred ut mandelsmeten och fördela till 2 bottnar på bakplåtspappret.
- Grädda mandelbottnarna ljust bruna i ca 20 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
- Lossa försiktigt mandelbottnarna från bakpåtspappret.
- Smörkrämen: Blanda gelatinpulver med 0,5 dl vatten i ett glas.
- Blanda vispgrädde, gulor, socker, smör och salt i en kastrull och värm under omrörning tills den tjocknar. OBS den ska ej koka upp. Smaksätt krämen med punsch samt vispa i gelatinet.
- Sätt krämen att svalna och sedan kallna helt (och stelna) - ex. i frysen.
- Lägg ihop tårtan: bred hälften av krämen på en mandelbotten. Lägg på nästa botten och stryk på ett till lager kräm.
- Rosta mandeln ljust brun i en stekpanna.
- Garnera Zuleikatårtan med flagad mandel på toppen. Förvara i kylen.
Varianter
- En variant på Zuleikatårta där smörkrämsfyllningen smaksätts med punsch.
- Överkurs är att göra en fin Fransk smörkräm med äkta vanilj samt smaksätta med rivet citronskal.
- Smörkrämen kan bytas mot citronkräm.
Uppskattat näringsvärde per portion: 336 kcal