Mandeltårta med citronkräm
Introduktion och förberedelse
Bjud på en krämig mandeltårta med citronsmörkräm.
Mandelbottnar varvade med en smörkräm smaksatt med rivet citronskal och citronsaft som toppas med flagad och rostad mandel.
Varianter
- En variant på Zuleikatårta där smörkrämsfyllningen smaksätts med punsch.
- Överkurs är att göra en fin Fransk smörkräm med äkta vanilj samt smaksätta med rivet citronskal.
- Smörkrämen kan bytas mot citronkräm.

Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rita upp 2 rundlar ca 24 cm i diameter på bakplåtspapper.
- Gör smeten till mandelbottnarna: Smula sönder mandelmassan och vispa med äggvitorna till en jämn smet.
- Bred ut mandelsmeten och fördela till 2 bottnar på bakplåtspappret.
- Grädda mandelbottnarna ljust bruna i ca 20 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
- Lossa försiktigt mandelbottnarna från bakpåtspappret.
- Smörkrämen: Blanda gelatinpulver med 0,5 dl vatten i ett glas.
- Blanda vispgrädde, gulor, socker, smör och salt i en kastrull och värm under omrörning tills den tjocknar. OBS den ska ej koka upp. Smaksätt krämen med punsch samt vispa i gelatinet.
- Sätt krämen att svalna och sedan kallna helt (och stelna) - ex. i frysen.
- Lägg ihop tårtan: bred hälften av krämen på en mandelbotten. Lägg på nästa botten och stryk på ett till lager kräm.
- Rosta mandeln ljust brun i en stekpanna.
- Garnera Zuleikatårtan med flagad mandel på toppen. Förvara i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 336 kcal