Kladdig chokladtårta
En fyllig chokladtårta eller kaka med mjuk, kladdig, fyllig chokladbotten och toppad med chokladglasyr - smörkräm med choklad. Baka chokladtårtan i en rund springform, ca 26 cm i diameter med löstagbar kant.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg och socker pösigt i en skål.
- Hacka chokladen och lägg med smöret i en bytta och smält på full värme i mikron eller över vattenbad. Rör ofta. Chokladen och smöret ska bara smälta ihop.
- Vänd ner äggblandningen i chokladen.
- Blanda ner vetemjölet (gärna siktat då det annars kan klumpa sig - fast det är bara att röra ut).
- Smörj formen med lite smör och häll i smeten.
- Grädda chokladkakan i 20 minuter i nedre delen av ugnen. Kom ihåg att kakan ska vara kladdig och ej genomgräddad.
- Låt kallna och ställ i kylen att stelna någon timme. Kan nu också frysas.
- CHOKLADGLASYR: Innan servering av chokladtårtan så brer vi på lite god chokladglasyr. Hacka chokladen och smält ihop med smöret samt honung och ev. mintchoklad. Blanda med elvisp eller vispa till en slåt chokladkräm (den stelnar lite efterhand som den svalnar). Bre över ett tjockt lager chokladkräm när den är i lagom konsistens att bre på chokladtårtan. Garnera genom att göra mönster i glasyren ex. lyft upp toppar med en slev eller gör vågmönster med en matkniv eller svängar med gaffel.
- Servera chokladtårtan kall med lättvispad grädde (tillsätt gärna lite vaniljsocker i grädden) eller vaniljglass.
Varianter
Du kan smaksätta chokladglasyren med lite mintkakor After Eight. Du kan blanda hälften mörk blockchoklad och hälften dyr fin 70% choklad.
Servering
Chokladtårtan kan garneras på olika sätt. Ex. kan du göra mönster i chokladen med en slev; eller strö över silverkulor; spritsa ut mönster med vit choklad eller mörk choklad; placera ut rostade halverade marschmallows; strö över hackade hasselnötter, pistage eller mandel. Pudra kakao i mönster. Färska hallon eller jordgubbar.
Vintips
Till chokladtårtan passar ett sött vin ex. Commanderia, söt sherry som Moscatel eller Pedro Ximenez, sött portvin eller madeira.
Uppskattat näringsvärde per portion: 231 kcal