Kladdig chokladtårta

En fyllig chokladtårta eller kaka med mjuk, kladdig, fyllig chokladbotten och toppad med chokladglasyr - smörkräm med choklad. Baka chokladtårtan i en rund springform, ca 26 cm i diameter med löstagbar kant.

Varianter: Du kan smaksätta chokladglasyren med lite mintkakor After Eight. Du kan blanda hälften mörk blockchoklad och hälften dyr fin 70% choklad.

Servering: Chokladtårtan kan garneras på olika sätt. Ex. kan du göra mönster i chokladen med en slev; eller strö över silverkulor; spritsa ut mönster med vit choklad eller mörk choklad; placera ut rostade halverade marschmallows; strö över hackade hasselnötter, pistage eller mandel. Pudra kakao i mönster. Färska hallon eller jordgubbar.

Vintips till blir ett sött vin ex. Commanderia, söt sherry, söt portvin eller madeira.

12 bitar chokladtårta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 msk smör till formen
  • 250 gram mörk god choklad
  • 250 gram smör
  • 6 ägg
  • 2,6 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • CHOKLADGLASYR: 150 gram smör
  • 150 gram mörk choklad
  • 75 gram honung
  • 10 st After Eight (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt i en skål.
  3. Hacka chokladen och lägg med smöret i en bytta och smält på full värme i mikron eller över vattenbad. Rör ofta. Chokladen och smöret ska bara smälta ihop.
  4. Vänd ner äggblandningen i chokladen.
  5. Blanda ner vetemjölet (gärna siktat då det annars kan klumpa sig - fast det är bara att röra ut).
  6. Smörj formen med lite smör och häll i smeten.
  7. Grädda chokladkakan i 20 minuter i nedre delen av ugnen. Kom ihåg att kakan ska vara kladdig och ej genomgräddad.
  8. Låt kallna och ställ i kylen att stelna någon timme. Kan nu också frysas.
  9. CHOKLADGLASYR: Innan servering av chokladtårtan så brer vi på lite god chokladglasyr. Hacka chokladen och smält ihop med smöret samt honung och ev. mintchoklad. Blanda med elvisp eller vispa till en slåt chokladkräm (den stelnar lite efterhand som den svalnar). Bre över ett tjockt lager chokladkräm när den är i lagom konsistens att bre på chokladtårtan. Garnera genom att göra mönster i glasyren ex. lyft upp toppar med en slev eller gör vågmönster med en matkniv eller svängar med gaffel.
  10. Servera chokladtårtan kall med lättvispad grädde (tillsätt gärna lite vaniljsocker i grädden) eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer