Fransk smörkräm

Introduktion och förberedelse

Fin fransk smörkräm med smör, äkta vanilj, socker och ägg.

Serveringsförslag

  • Fransk smörkräm passar som fyllning till tårtor och bakverk. 
  • Receptet räcker till fyllning av 1-2 lager fyllning till en tårta. Det blir ca 7,5 dl smörkräm.  
  • Passar som smörkrämsfyllning till biskvierpetits choux, mandeltårta, chokladrulltårta med mera. 

Tips

  • Du kan dubbla receptet om du behöver mer smörkräm. 
  • Jag har en enklare smörkräm som är lite lättare att göra. 

Smaksättningar

  • Tillsätt 3 msk färdigt kaffe från snabbkaffe, vanligt kaffe eller espresso för mockasmörkräm.
  • Eller 2 msk kakao för en chokladsmörkräm. En god variant är smörkräm med kola och riktig choklad
  • Tillsätt någon tsk finrivet citronskal och ev. någon msk limoncello för citronsmörkräm.  
  • Tillsät någon tsk rinrivet apelsinskal och någon msk apelsinlikör för apelsinsmörkräm. 
  • Tillsätt någon msk punsch för punschsmörkräm. 
  • Tillsätt några msk salt kolasås för salt kolasmörkräm. 

Fransk smörkräm används till fyllning av tårtor och bakverk där en smörkrämsfyllning passar. Fransk smörkräm används till fyllning av tårtor och bakverk där en smörkrämsfyllning passar.

7,5 dl fransk smörkräm, till 1 tårta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 125 gram strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 1/2 vaniljstång
  • 4 äggulor M/L
  • 250 gram rumsvarmt smör

Tillagning

  1. Låt smör vara framme tills det är mjukt.
  2. Mät upp socker och vatten i en kastrull med tjock botten.
  3. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör i sockret. Tillsätt även resterna på vaniljstången.
  4. Rör om och koka sockret till 117 grader. Använd en termometer. Det tar ca 8-10 minuter.
  5. Vispa under tiden äggulor fluffiga i en bunke med elvisp i ca 5 minuter.
  6. Ta upp vaniljstången och släng den.
  7. Vispa ner sockerlagen i äggen lite i taget.
  8. Vispa äggblandningen på medel hastighet tills den svalnat till rumsvärme.
  9. Klicka och rör i smöret lite i taget till en jämn kräm.
  10. Smörkrämen är klar att användas. Förvaras i kylen. Kan även frysas och tinas i kyl.
  11. Tillsätt och rör i smaksättning om du önskar det. Som kaffe för mockasmörkräm eller kakao för chokladsmörkräm.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 109 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-23

Tillbehör och liknande recept: