Fransk smörkräm
Fin fransk smörkräm med smör, äkta vanilj, socker och ägg.
Tillagning
- Låt smör vara framme tills det är mjukt.
- Mät upp socker och vatten i en kastrull med tjock botten.
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör i sockret. Tillsätt även resterna på vaniljstången.
- Rör om och koka sockret till 117 grader. Använd en termometer. Det tar ca 8-10 minuter.
- Vispa under tiden äggulor fluffiga i en bunke med elvisp i ca 5 minuter.
- Ta upp vaniljstången och släng den.
- Vispa ner sockerlagen i äggen lite i taget.
- Vispa äggblandningen på medel hastighet tills den svalnat till rumsvärme.
- Klicka och rör i smöret lite i taget till en jämn kräm.
- Smörkrämen är klar att användas. Förvaras i kylen. Kan även frysas och tinas i kyl.
- Tillsätt och rör i smaksättning om du önskar det. Som kaffe för mockasmörkräm eller kakao för chokladsmörkräm.
Serveringsförslag
- Fransk smörkräm passar som fyllning till tårtor och bakverk.
- Receptet räcker till fyllning av 1-2 lager fyllning till en tårta. Det blir ca 7,5 dl smörkräm.
- Passar som smörkrämsfyllning till biskvier, biskvitårta, petits choux, mandeltårta, chokladrulltårta med mera.
Tips
- Du kan dubbla receptet om du behöver mer smörkräm.
- Jag har en enklare smörkräm som är lite lättare att göra.
Smaksättningar
- Tillsätt 3 msk färdigt kaffe från snabbkaffe, vanligt kaffe eller espresso för mockasmörkräm.
- Eller 2 msk kakao för en chokladsmörkräm. En god variant är smörkräm med kola och riktig choklad.
- Tillsätt någon tsk finrivet citronskal och ev. någon msk limoncello för citronsmörkräm.
- Tillsät någon tsk rinrivet apelsinskal och någon msk apelsinlikör för apelsinsmörkräm.
- Tillsätt någon msk punsch för punschsmörkräm.
- Tillsätt några msk salt kolasås för salt kolasmörkräm.
Uppskattat näringsvärde per portion: 109 kcal