Mandeltårta med chokladkräm
En klassiskt tårta med mandelbottnar varvade med chokladkräm.
En god mandeltårta till buffé, fest, fika och dessert. Så smal är den inte men mycket god.
Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen.
Bottnarna kan bakas i god tid och frysas in.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Markera eller rita två eller tre rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper. Förslagsvis två rundlar på ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
- Skålla och skala mandeln om du vill ha ljusa mandelbottnar. Det blir också gott med skalen på.
- Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
- Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
- Mal nötterna grovt i nötkvarn, mixer, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
- Vispa äggvitorna (spara äggulorna till chokladkrämen) på låg hastighet till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.
- Vänd ned nötterna försiktigt och bred eller spritsa ut på bakplåtspappren inom rundlarna. Se till att först spritsa lika mycket inom varje rundel och med en bred tyll ca 1 cm tjockt lager samt bred sedan ut med en slickepott till ett jämnt lager.
- Grädda i 15-20 minuter.
- Ta ut och stäng av ugnen och öppna luckan. När ugnen svalnat något ställer du in bottnarna att torka till samt svalna någon halvtimme.
- Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret.
- Gör chokladkrämen genom att vispa äggulor, grädde och socker pösigt.
- Bryt chokladen i bitar. Skär smöret i mindre kuber.
- Sjud vatten i en vid panna eller kastrull (vattenbad)
- Sätt skålen över ett vattenbadet och värm äggblandningen under omrörning tills den tjocknar och blir krämig. OBS den får ej bli för varm då blir det äggröra (och absolut inte koka). Ett tips är att ha lite kallt vatten i vasken att kyla äggblandningen med om den blir för varm.
- När äggblandningen börjar tjockna tillsätter du först några bitar choklad och låter de smälta ner under omrörning, sedan resten efter hand och till sist smöret.
- Låt chokladkrämen svalna och kallna.
- Dags att lägga ihop mandeltårtan: fördela och bred ut kräm på mandelbottnarna och lägg ihop dem.
- Garnera med flagad mandel. Mandeln blir godast om du skållar den, hackar eller flagar den och sedan rostar den lätt några minuter i en het panna. Låt mandeln svalna innan du garnerar mandeltårtan.
- Låt gärna mandeltårtan stå över natten eller några timmar innan servering. Då stelnar den till och mandelbottnarna mjuknar något så den blir lättare att skära upp.
Varianter
- Istället för mandel kan du göra nötbottnar med hasselnötter. Vidare kan du garnera med skalade hackade pistagenötter istället för flagad mandel.
- Du kan välja att baka och ha två tjockare lager eller tre något tunnare lager med mandelbottnen.
- Mandeltårtan blir också god med vanlig smörkräm.
Garnering
- Garnera med rostad flagad mandel eller mandelspån vid servering.
- Du kan även skålla egen mandel och hacka att ha över.
- Istället eller tillsammans med mandel kan du garnera med annat - några förslag är: hackad rostade pistage; valnötter, hasselnötter, pekannötter; flagad kokos eller kokosflingor; strössel; riven eller flagad choklad - mjölkchoklad, vit choklad och/eller mörk choklad; godis som M&M:s eller krossad Daim.
Uppskattat näringsvärde per portion: 502 kcal