Varm äppelcider

Introduktion och förberedelse

Bjud på varm äppelcider smaksatt med calvados, honung och kanel.

Med mandlar och russin och/eller tranbär till kan den serveras som alternativ till glögg.

Serveringsförslag

  • Passar som värmande drink framför brasan efter till after ski, innan maten eller som ett alternativ på vanlig glögg.
  • Tänk på att servera i vinglas som tål värme. Andra säkra kort är Irish coffee-glas, glögg-koppar, Duralex, te-koppar i glas eller keramik.
  • En variant är att värma och servera likt glögg direkt ur en kastrull eller glögg-kanna och servera i små koppar med mandel och russin vid sidan. Då kan du också garnera med halverade tunna skivor apelsin och äpple direkt i kastrullen likt ett bål.

Val av cider

Gott med en torr eller halvtorr cider tycker jag.

  • Det finns svensk god torr cider som Kiviks ekologisk äppelcider, Brännland Just cider; engelsk torr cider som Stassen eller Somersby; Bulmers från Belgien eller en av många franska torra cider från Normandie som förslagsvis Dupont, Boulard, Galipette eller La Ribaude ekologisk cider med flera.
  • Räkna att en flaska på 33 cl räcker till två glas (ca 16 cl per glas). Köper du en stor flaska på 75 cl så har du till 4 glas (ca 18 cl per glas).
  • Du kan såklart ta en sötare och/eller smaksatt cider om du gillar det - då kan du utesluta den söta honungen om du vill.
  • Äppelmust eller råsaft från äpple blir också gott som denna äppelglögg med must.

Enkel äppelciderglögg till flera

Vill du göra en enkel äppelglögg med mer glöggsmaker så kan du blanda en påse glöggkryddor med 1 flaska 75 cl torr cider och låta stå över natten. Blanda ut med en till flaska 75 cl torr cider till dagen efter; värm och smaka av med en halv burk honung eller några dl socker för sötma samt servera som glögg. Räcker då till minst 8-12 muggar.

Val av calvados

Du kan ta en yngre fruktig calvados som en Fine, Trois étoiles (trestjärnig), Vieux, Reserve men också XO eller äldre blir gott såklart.

Några förslag är Dupont (som är på bilden), Boulard, Lecompte, Chateau du Breuil eller Coeur de Lion med flera.

Alkoholfri variant

Använd en alkoholfri cider, must eller råsaft och uteslut calvados.

Garnering

  • Du kan garnera med en skiva apelsin och/eller äpple.
  • Mandlar - oskalade eller skalade skållade mandlar samt tranbär och/eller russin kan man också ha till för lite glöggig känsla till jul, lucia och advent.

2 glas varm cider

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 flaska torr cider 33 cl
  • 6 cl calvados, gärna yngre fruktig som Fine, Vieux, Reserve eller valfri lagring
  • 4 msk flytande honung, gärna svensk
  • 2 skivor apelsin, ekologiska
  • 2 skivor äpple, ekologiska
  • 2 små bitar kanelstång på ca 1 cm (valfritt)
  • 1/2 dl russin (valfritt)
  • 1/2 dl mandel, med eller utan skal (valfritt)

Tillagning

  1. Värm cidern i en kastrull. Låt sjuda upp men koka ej.
  2. Dela kanelen i två bitar och tillsätt den.
  3. Tillsätt och rör ut honung samt smaka av så det blir så sött du vill ha.
  4. Tillsätt calvados till den styrka du vill ha.
  5. Skölj och skär ut två tunna skivor apelsin samt äpple.
  6. Fördela i glas som tål värme och garnera med apelsin- och äppelskivor.
  7. Servera mandlar och russin till i små skålar eller lägg några i glasen om du önskar det till.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 102 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-28