Adventskaka med saffran

Baka god och enkel hembakt kaka till advent, lucia eller jul. Saffranskakan kan serveras som den är eller med vispad grädde och ex. färska bär eller jordgubbssylt, hallonsylt, hjortonsylt eller annan sylt. 

Du behöver en sockerkaksform att baka i - typ rund springform 24 cm diameter med löstagbar botten. 1 dl russin eller korinter är också gott i saffranskakan. Ursäkta felstavningen i titeln.

1 adventskaka eller saffranskaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 0,5 gram saffran
  • 1,5 dl mjölk
  • 100 g mjukt smör eller margarin
  • 3 dl strösocker
  • 3 små ägg eller två stora ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd att bröa formen med
  • 0,5 dl florsocker att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Stöt saffranet i en mortel med någon tsk av sockret.
  3. Rör smör och socker poröst med elvispen i ca 3 minuter.
  4. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  5. Tillsätt saffran och vispa ner mjölken lite i taget.
  6. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
  7. Rör ner det i äggblandningen till en jämn smet.
  8. Tillsätt russin eller korinter om du gillar det.
  9. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 24 cm dimeter eller annan form.
  10. Häll i smeten och grädda saffranskakan i ca 45 minuter. Täck ev. med ett smörpapper eller folie om den börjar bli för bränd på toppen. Stick en provsticka i mitten och baka ev. vidare några minuter om stickan är kladdig på toppen och kakan ej bakt klart.
  11. Ta ut kakan och låt den svalna innan servering.
  12. Sikta över florsocker och skär upp bitar samt servera.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Jag heter Henrik och skapat Receptfavoriter sedan start 2003. Jag är kock sedan 25 år och mat- och vinskribent samt fotograf sedan 2001. Jag har en Fil.kand Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, en WSET dryckesutbildning och är medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Sveriges Matskribenters Förening. Läs mer.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer