Sockerfri glögg

Introduktion och förberedelse

Smaksätt glöggen med sötningsmedel och skippa vanligt socker. Här en god sockerfri glögg med rödvin och glöggkryddor sötad med Sötströ från Ica som innehåller Stevia.

Du kan också ta annat sötningsmedel och tillsätta tills du tycker att glöggen är söt som du vill ha den.

Förbered innan

Lägg glöggkryddor i en kastrull. Häll på vin och låt stå någon dag. Vid servering häll på sprit, värm och smaka av med sötningsmedel.

Portionsberäkning

Receptet är för 10 portioner som får 2 dl vardera. Det är en liten glöggkopp med påfyllning.

Kan också räcka till 20 portioner om de bara får 1 dl vardera såklart. Men det kan också vara så att någon vill dricka en halv flaska själv också och då räcker det såklart inte till så många. Därför är det bäst att ha för mycket.

Svagare glögg

Vill du inte ha så stark glögg så ta mer vin istället för sprit.

Med köpt kryddblandning

Istället för kryddorna kan du köpa en påse färdigblandade glöggkryddor.

2 liter sockerfri glögg, 10 portioner som får 2 dl vardera

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2x75 cl rödvin, gärna fruktigt Bordeaux, Shiraz, Cabernet Sauvignon eller Syrah
  • 2 tsk kardemumma kärnor
  • 4 nejlikor
  • 2 bitar kanel
  • 2 pomeransskal
  • 2 bitar ingefära, färsk eller torkad
  • 5 dl okryddat brännvin eller vodka
  • 1-2 dl Sötströ (från Ica) eller sötningsmedel som stevia efter tycke

Tillagning

  1. Lägg alla kryddor i en vacker glöggryta eller vacker gryta som passar att servera ut.
  2. Häll på rödvin och låt stå och minst några timmar (6 timmar), någon dag eller några dagar.
  3. Vid servering så värmer du glöggen och tillsätter sötningsmedel efter tycke.
  4. Smaka på glöggen så att den är lagom söt.
  5. Är glöggen för söt så tar du i mer vin istället. Värm upp igen.
  6. Klart att servera glöggen. När du serverar så ta ej med glöggkryddorna men låt de gärna ligga kvar i kastrullen eller det du serverar ur. Kan också silas upp i karaff (se till att den tål värme).
E-mail
Medel: 4.8 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 52 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.