Brännvinsglögg

Hemgjord glögg med brännvin och lite rött vin. Ett gammalt klassiskt dunderstarkt glöggrecept där du tänder på glöggen och smälter ner sockret.

Brännvinsglögg gjord på gammalt vis. Du kan ta mer vin och mindre sprit om du önskar - eller en till två flaskor rött vin och en flaska sprit till ca 12-15 glas.

Vill du ha extra god smak så lägger du glöggkryddorna i vinet dagen innan. Istället för vin kan man ta porteröl eller ale.

Istället för kryddorna kan du ta en påse färdigblandade glöggkryddor.

1 liter brännvinsglögg, 8 små glas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 70 cl okryddat brännvin eller vodka
  • 37 cl rött vin
  • 1,5 dl konjak
  • 2 tsk kardemumma kärnor
  • 4 nejlikor
  • 2 bitar kanel
  • 2 pomeransskal
  • 2 bitar ingefära, färsk eller torkad
  • 2 dl sockerbitar
  • Tlllbehör: 100 gram russin
  • 100 gram skållad, skalad sötmandel
  • 4 fikon, torkade, skurna i tärningar (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg alla kryddor i en vacker glöggkanna eller vacker gryta som passar att servera ur.
  2. Välj en vid gryta som du kan ha ett glöggaller på - ett metallnät eller rostfri sil där du lägger sockret på som sen smälter i lågan från glöggen och droppar ner i glöggen.
  3. Häll på sprit, vin och konjak och låt stå och dra någon halvtimme.
  4. Värm sedan på svag värme.
  5. Lägg sockret i en hög ovanpå grytan på ett metallnät som ett glögghalster eller en rostfri sil (obs silen blir sedan missfärgad).
  6. Tänd på glöggen försiktigt och ös sockret i glögghalstret eller silen med den brinnande glöggen så att sockret smälter och rinner ner i glöggen. Enklast att släcka är att sätta på ett lock.
  7. Smaka på glöggen så att den är lagom söt. Annars kan du bränna i mer socker. Är glöggen för söt så tar du mer sprit istället.
  8. Nu är det klart att servera den varma brännvinsglöggen i glas eller muggar.
  9. Glöm inte mandlar, russin och fikon i glöggen. Tillsätt dem innan servering eller i skålar bredvid.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer