Brännvinsglögg

Hemgjord glögg med brännvin och lite rött vin. Ett gammalt klassiskt dunderstarkt glöggrecept där du tänder på glöggen och smälter ner sockret. Brännvinsglögg gjord på gammalt vis. Du kan ta mer vin och mindre sprit om du önskar - eller en till två flaskor rött vin och en flaska sprit till ca 12-15 glas.

Vill du ha extra god smak så lägger du glöggkryddorna i vinet dagen innan. Istället för vin kan man ta porteröl eller ale. Istället för kryddorna kan du ta en påse färdigblandade glöggkryddor.

1 liter brännvinsglögg, 8 små glas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 70 cl okryddat brännvin eller vodka
  • 37 cl rött vin
  • 1,5 dl konjak
  • 2 tsk kardemumma kärnor
  • 4 nejlikor
  • 2 bitar kanel
  • 2 pomeransskal
  • 2 bitar ingefära, färsk eller torkad
  • 2 dl sockerbitar
  • Tlllbehör: 100 gram russin
  • 100 gram skållad, skalad sötmandel
  • 4 fikon, torkade, skurna i tärningar (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg alla kryddor i en vacker glöggkanna eller vacker gryta som passar att servera ur.
  2. Välj en vid gryta som du kan ha ett glöggaller på - ett metallnät eller rostfri sil där du lägger sockret på som sen smälter i lågan från glöggen och droppar ner i glöggen.
  3. Häll på sprit, vin och konjak och låt stå och dra någon halvtimme.
  4. Värm sedan på svag värme.
  5. Lägg sockret i en hög ovanpå grytan på ett metallnät som ett glögghalster eller en rostfri sil (obs silen blir sedan missfärgad).
  6. Tänd på glöggen försiktigt och ös sockret i glögghalstret eller silen med den brinnande glöggen så att sockret smälter och rinner ner i glöggen. Enklast att släcka är att sätta på ett lock.
  7. Smaka på glöggen så att den är lagom söt. Annars kan du bränna i mer socker. Är glöggen för söt så tar du mer sprit istället.
  8. Nu är det klart att servera den varma brännvinsglöggen i glas eller muggar.
  9. Glöm inte mandlar, russin och fikon i glöggen. Tillsätt dem innan servering eller i skålar bredvid.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer