Brännvinsglögg

Hemgjord glögg med brännvin och lite rött vin. Ett gammalt klassiskt dunderstarkt glöggrecept där du tänder på glöggen och smälter ner sockret. Brännvinsglögg gjord på gammalt vis. Du kan ta mer vin och mindre sprit om du önskar - eller en till två flaskor rött vin och en flaska sprit till ca 12-15 glas.

Vill du ha extra god smak så lägger du glöggkryddorna i vinet dagen innan. Istället för vin kan man ta porteröl eller ale. Istället för kryddorna kan du ta en påse färdigblandade glöggkryddor.

1 liter brännvinsglögg, 8 små glas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 70 cl okryddat brännvin eller vodka
  • 37 cl rött vin
  • 1,5 dl konjak
  • 2 tsk kardemumma kärnor
  • 4 nejlikor
  • 2 bitar kanel
  • 2 pomeransskal
  • 2 bitar ingefära, färsk eller torkad
  • 2 dl sockerbitar
  • Tlllbehör: 100 gram russin
  • 100 gram skållad, skalad sötmandel
  • 4 fikon, torkade, skurna i tärningar (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg alla kryddor i en vacker glöggkanna eller vacker gryta som passar att servera ur.
  2. Välj en vid gryta som du kan ha ett glöggaller på - ett metallnät eller rostfri sil där du lägger sockret på som sen smälter i lågan från glöggen och droppar ner i glöggen.
  3. Häll på sprit, vin och konjak och låt stå och dra någon halvtimme.
  4. Värm sedan på svag värme.
  5. Lägg sockret i en hög ovanpå grytan på ett metallnät som ett glögghalster eller en rostfri sil (obs silen blir sedan missfärgad).
  6. Tänd på glöggen försiktigt och ös sockret i glögghalstret eller silen med den brinnande glöggen så att sockret smälter och rinner ner i glöggen. Enklast att släcka är att sätta på ett lock.
  7. Smaka på glöggen så att den är lagom söt. Annars kan du bränna i mer socker. Är glöggen för söt så tar du mer sprit istället.
  8. Nu är det klart att servera den varma brännvinsglöggen i glas eller muggar.
  9. Glöm inte mandlar, russin och fikon i glöggen. Tillsätt dem innan servering eller i skålar bredvid.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer