Vinglögg

Introduktion och förberedelse för tillagning

Hemgjord glögg med rödvin och brännvin. Ett gammalt klassiskt glöggrecept där du glödgar sockret genom att tända på spriten i glöggen och ösa över sockret som smälter ner i glöggen. Godare glögg är svår att finna.

Riktig vinglögg med brännvin gjord på gammalt vis. Här har jag eldat glöggen så att sockret karamelliseras och smälter ner i glöggen. Ser jättefint ut och stämingsfullt om man släcker ner i lokalen och ser den blåa elden. Självklart kan man skippa eldandet och bara blanda i sockret medan du värmer glöggen.

I korthet: Lägg glöggkryddor i en kastrull. Häll på vin och låt stå någon dag. Vid servering häll på sprit, värm, tänd på spriten och ha socker över den brinnande glöggen i ex. ett rostfritt durkslag. Ös vin med en rostfri slev över den brinnande glöggen. Receptet är för 10 portioner som får 2 dl vardera. Det är en liten glöggkopp med påfyllning. Kan också räcka till 20 portioner om de bara får 1 dl vardera såklart. Men det kan också vara så att någon vill dricka en halv flaska själv också och då räcker det såklart inte till så många. Därför är det bäst att ha för mycket.

Tänk på säkerheten om du eldar glöggen - ha ett lock att lägga över kastrullen, brandfilt samt brandsläckare i närheten. Tänk på att brandlarm kan gå igång på att den märker en öppen låga.

Du kan också köpa färdig vinglögg och piffa samt sprita upp den med madeira och lite okryddat brännvin eller konjak. Det finns också glöggessens att droppa i vinglögg och färdig glöggkryddsblandningar att smaksätta glöggen med. Men att elda sockret ger en extra dimension av karamell och bränt socker vilket är kanongott. Istället för kryddorna kan du köpa en påse färdigblandade glöggkryddor.

2 liter vinglögg, 10 portioner som får 2 dl vardera

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 6 tim
 • Klart på: 6 tim 5 min

Ingredienser

 • 5 dl okryddat brännvin eller vodka
 • 75 cl rödvin, gärna fruktigt Bordeaux, Shiraz, Cabernet Sauvignon eller Syrah
 • 2 tsk kardemumma kärnor
 • 4 nejlikor
 • 2 bitar kanel
 • 2 pomeransskal
 • 2 bitar ingefära, färsk eller torkad
 • 2 dl sockerbitar
 • Tillbehör: 100 gram russin
 • 100 gram skållad, skalad sötmandel
 • 4 fikon, torkade, skurna i tärningar (valfritt)

Tillagning

 1. Lägg alla kryddor i en presentabel gryta som passar att servera ur. Välj en vid gryta som du kan ha ett glöggaller - som är ett metallnät - eller där ett rostfritt durkslag passar.
 2. Häll på rödvin och låt stå och dra minste 6 timmar helst över natten eller några dagar.
 3. Servering: Värm glöggen svagt. Tillsätt sprit.
 4. Lägg sockret i en hög ovanpå grytan på ett metallnät sk glögghalster. Ett durkslag i rostfri stål funkar också - obs det ska tåla eld.
 5. Tänd på glöggen försiktigt och ös sockret med den brinnande glöggen så att sockret smälter och rinner ner i glöggen. Du behöver inte smälta allt socker utan släck glöggen efter några minuter annars brinner all sprit upp. Släck glöggen genom att sätta på ett lock.
 6. Smaka på glöggen så att den är lagom söt. Annars kan du ta i mer socker.
 7. Klart att servera glöggen. När du serverar så ta ej med glöggkryddorna men låt de gärna ligga kvar i kastrullen eller det du serverar ur. Kan också silas upp i karaff (se till att den tål värme). Glöm inte mandlar, russin och fikon till glöggen.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.