Vinglögg
Blanda egen vinglögg med fylligt fruktigt rödvin, glöggkryddor och socker.
En hemgjord glögg som får god smak av kryddnejlikor, hel kanel, ingefära, kardemumma, pomerans och socker.
Kan spetsas med starkvin eller sprit som brandy, rom eller brännvin.
Tillagning
- Blanda vin med glöggkryddor i en kastrull, skål eller kanna. Låt stå övertäckt minst över natten. Det kan stå och dra längre om man vill ha extra kryddig glögg.
- Plocka upp kryddorna eller sila glöggen. Man kan också låta kryddorna vara kvar.
- Hit kan du förbereda och ha glöggen i kylen flera dagar fram till servering.
- SERVERING: Värm vin och tillsätt sockret. Värm och rör så att sockret löser sig. Smaka av glöggen och tillsätt mer socker om du vill ha en sötare glögg.
- Värm glöggen till ca 65 grader.
- Servera glöggen varm med skållade mandlar och russin.
Serveringsförslag
- Glöggen serveras med skållade mandlar samt russin.
- Pepparkakor och/eller lussekatter är också klassiskt till.
- En festlig variant på russin till glöggen är att marinera russinen i whisky.
- Kan även serveras med tranbär och/eller torkad frukt som fikon, aprikoser eller dadlar skurna i små tärningar.
Framförhållning
Kryddorna får dra i vinet minst över natten så förbered dagen innan.
Varianter
- Vill du göra starkvinsglögg med lite fylligare smak så kan du ta i 2 dl portvin - gärna Tawny men Ruby går också fint. Då får du 1 liter glögg.
- Vill du ha spetsad glögg tillsätter du ca 1 dl starksprit som rom, brännvin, vodka, eau-de-vie, konjak, calvados eller brandy. Eller prova ännu starkare brännvinsglögg.
- Välj ett alkoholfritt rött vin för alkoholfri vinglögg. Ett förslag är Lindemans alkoholfritt rött från Australien.
Med karamelliserat socker
En variant är att smälta sockret i kastrullen till ljusbrun färg innan man häller på vinet. Använd en tjockbottnad kastrull. Lägg en påse glöggkryddor i vin dagen innan.
- Smält sockret till precis att det börjar mörkna - se till att det ej bränns - då får du börja om.
- Häll på ca 1/3 av vinet och var försiktigt då det fräser till. Koka tills sockret löst sig.
- Tillsätt sedan resten av vinet och glöggkryddor samt värm till 70 - 80 grader. Smaka av med socker innan servering.
Glödgad glögg
Elda socker över grytan så det droppar ner i glöggen så får du en extra god smak på glöggen av det karamelliserade sockret. Här kan du se på min film när jag glödgar glögg så kanske du förstår mer vad jag menar.
Du behöver en stor gryta med lock, rostfri sil och rostfri slev samt brandfilt och brandsläckare.
Säkrast och vackrast är att göra det utomhus på ett bord med värmeplatta och lite julstämning av pepparkakor, mandlar, russin, granris, marschaller och eldkorgar osv.
Om du gör det inomhus så tänk på att ha fritt uppåt och inget som kan ta fyr i närheten. Ett sidobord med värmeplatta är säkrast. Gör det EJ direkt under fläkten på spisen exempelvis.
- Värm rödvinet med kryddorna i en stor gryta. Se till att ha ett lock att lägga över att släcka elden med.
- Tillsätt hälften av sockret samt sprit. Tänd på glöggen. Får du ej fyr på glöggen så tillsätt mer sprit.
- Använd en sil i rosfritt och lägg bitsocker i silen och håll över den brinnande glöggen i grytan. Ös med en rostfri slev den brinnande glöggen över sockret i silen så att det smälter ner i glöggen - en del av sockret karamelliseras och ger god smak.
Uppskattat näringsvärde per portion: 124 kcal