Veganska lussekatter

Introduktion och förberedelse

Veganska lussekatter, lussebullar, saffransbröd eller lussekusar till Lucia, Advent, jul och glöggmys.

Bakade med mjölkfritt margarin och havremjölk samt vetemjöl och saffran förstås.

Garneras med russin och bakas som ett S.

Hel eller dubbel sats

Du kan räkna att få ut cirka 16 lussekatter. Du kan också dubblera satsen om du vill och får då 32 stycken.

Tips

Tillsätt mjöl så att degen blir lagom att knåda - kladdig men ändå släpper från kanter och underlag.

Vill du få fart på jäsningen så kan du sätta bunken fylla i lite hett vatten i vasken och sätta ner bunken så den värms upp lite underifrån.

Förvaring

Ett tips om du inte äter lussekatterna samma dag är att frysa in dem och tina dem till servering så håller de sig saftiga.

Varianter

  • Samma deg kan också bakas med vatten istället för havremjölk. Blanda annat som dessa lussebullar med kanel - en slags kanel- och lussebullar.

Veganska lussekatter med russin
Veganska lussekatter kan du förutom russin även garnera med pärlsocker.

Garnering

Lussekatter kan förutom russin garneras med pärlsocker efter du penslat dem.

16 lussekatter

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 75 gram mjölkfritt margarin
  • 2,5 dl havremjölk som Oatly havredryck Deluxe med 2,8% fett
  • 1/2 pkt jäst för ljusa degar, 25 gram
  • 0,75 dl socker eller vit baksirap
  • 0,25 tsk salt
  • 0,5 gram saffran, 1 paket
  • 7 dl vetemjöl samt 1 dl till utbakning, gärna ekologiskt vetemjöl special
  • PENSLING: 1 msk varmt vatten eller havredryck blandat med 1 msk sirap
  • GARNERING: ca 1/2 dl russin, 32 stycken att garnera med

Tillagning

  1. Ställ fram margarin så det blir rumsvarmt eller värm försiktigt i mikron i en skål utan att smälta det.
  2. Värm havremjölken till fingervarmt 37 grader i en kastrull.
  3. Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt den varma havremjölken och blanda ut jästen så att den löser sig.
  4. Stöt saffranet med två msk av sockret i en mortel.
  5. Tillsätt saffran, socker och salt till bunken. Rör ihop.
  6. Tillsätt det rumsvarma margarinet i bitar eller klickar.
  7. Tillsätt vetemjöl - ta först hälften och arbeta ihop degen. Justera med resten så du får en klibbig deg som ändå släpper från kanterna av bunken.
  8. FÖR HAND: Arbeta degen smidig i tio minuter med händerna.
  9. I DEGBLANDARE: Knåda degen i fem minuter i på låg hastighet.
  10. MED ELVISP: Använder du en elvisp med degkrokar så är ett tips att ta hälften av mjölet i början. Blanda fem minuter och tillsätt sedan resten av mjölet och knåda ihop någon minut till.
  11. Jäs degen i 40 minuter eller till ca dubbel storlek. Täck över degen med gladplast eller kökshandduk och ställ i rumsvärme - gärna ett lite varmare ställe typ vid spisen, över kylen eller vid element.
  12. Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
  13. Dela degen på två delar och sedan varje del i 8 bitar till totalt 16 degbitar. Rulla ut längder på ca 20 cm långa och någon cm i diameter. Tips är att lägga en ren bakhandduk runt en skärbräda och ha som underlag när du rullar ut degen så går det lättare och man får bättre grepp när man knådar och rullar ut längderna.
  14. Rulla ihop ändarna åt motsatt håll så att de ser ut som ett S om du vill ha klassiska lussekatter.
  15. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  16. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 40 minuter.
  17. Tryck i russin i ändarna.
  18. Blanda hett vatten eller havremjölk med sirap i en skål.
  19. Pensla lussekatterna med sirapsblandningen.
  20. Grädda en plåt i taget i övre delen av ugnen i 7-8 minuter eller tills de fått fin färg.
  21. Ta ut och låt svalna under bakduk. Kan frysas.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 82 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-06