Baconlindade dadlar

Introduktion och förberedelse

Recept på dadlar lindade med bacon och fyllda med mandel.

Serveringsförslag

  • De söta dadlarna med salt gott bacon är mycket gott som plockmat tillsammans med ost som ädelost, andra snittar eller nötter.

Val av dadlar

Det finns fina irakiska dadlar som är mycket goda att kärna ur och fylla.

Varianter

  • Mandlar kan uteslutas. Eller bytas mot hasselnötter, valnötter, pekan eller cashewnötter.
  • Bacon kan bytas mot pancetta eller kalkonbacon.

Val av ädelost

  • Du kan ta valfri ädelost eller mögelost som Gorgonzola, Saint Aigur, Roquefort, Stilton och Kvibille med flera.
  • Förutom Kvibille finns det många duktiga svenska små mejerier och ysterier.

Portionsberäkning

Räkna 3 dadlar vardera. Till 4 portioner blir det 12 stycken.

Att dricka till

Till jul passar glögg eller mumma. Som tilltugg före eller efter maten passar starkvin som portvin, sherry fino eller oloroso eller madeira passar till.

Vidare passar en frisk lageröl eller smakrik IPA till.

4 portioner baconlindade dadlar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 12 dadlar
  • 6 skivor bacon
  • 12 mandlar
  • 12 tandpetare

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skär ett snitt i dadlarna och pilla ut kärnan samt ersätt med en mandel. Mandeln är valfri men god att ha i.
  3. Dela baconskivorna på hälften till 12 skivor.
  4. Linda en skiva bacon runt varje dadel och fäst med tandpetare.
  5. Lägg i en ugnsform och stek i ugnen i 10 minuter.
  6. Lägg upp på fat och låt svalna lite innan de serveras, gärna med nya tandpetare i om de som varit i ugnen är brända.
E-mail
Medel: 3.6 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 67 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-30

Tillbehör och liknande recept:

Starta julen med glögg, baconlindade dadlar och annat gott

Doften av glögg är synonymt med Advent, Lucia och jul för många. En dryck som värmer både kropp och...