Lussebullar

Recept på olika lussebullar eller lussekatter, saffransbröd och kusar

Lagom till advent eller lucia i början på december är det dags att baka lussebullar.

Lussekatter Baka hemgjorda saffransbröd, lussebullar eller lussekatter.Degen smaksätts med saffran som ger dess vackra gula färg och goda smak.

Beroende på vad lussekatterna bakas ut till så kallas de olika saker.

Vanligast är bullarna med ändarna rullade ihop till ett "S". Ett russin placerats i mitten på vardera ände. Förutom lussebulle och lussekatt är då några vanliga namn också saffranskuse, julkuse eller julgalt.

Du kan också lägga två "S" i kors eller bredvid varandra och då kallas de gullvagn, julvagn eller julkors.

Lindebarn får du om du rullar saffransdegen till en sträng som du sedan viker på mitten och virar ändarna om varandra.

Större varianter är prästens hår och såkaka.Baka lussekatter Lussekatter är rätt enkelt att baka själv: Stöt saffran och blanda ihop degen med en elvisp och degvispar. Låt degen jäsa övertäckt till nästan dubbel storlek. Dela upp degen genom att halvera den ner till önskat antal lussekatter på mjölat bakbord. Rulla varje degbit på en handduk till en ca 25 cm lång rulle. Rulla ihop ändarna till lussekatter. Lägg lussekatterna på bakplåtspapper att jäsa övertäckta igen till nästan dubbel storlek. Sätt på ugnen. Pensla lussekatterna och tryck i russin innan du gräddar dem ljust bruna. Blötlägg gärna russinen i 10 minuter innan så de mjuknar lite.

Gillar du inte russin i dina lussebullar så kan du garnera med skållad mandel eller pärlsocker.

Lite lussebulle-fakta och historia

Före Sverige införde den gregorianska kalendern på 1700-talet inföll Lucia samtidigt som vintersolståndet. Idag inleder vi julfirandet med Lucia den 13 december.

Lucia går dock tillbaka till medeltiden. När man slaktade julgrisen hade man fest. Då antog man att det var årets längsta natt och att övernaturliga makter var i farten. Lucifer, mörkrets herre som sägs vara särskilt aktiv den natten och då var det ju bäst att hålla sig vaken.

På 1600- och 1700-talets fortsatte traditionen bland bönderna. På västkusten firades med mat och dryck och en av gårdens kvinnor kläddes i vitt och fick bära en ljuskrans i håret. Detta tros ha kommit från Tyskland där en flicka kläddes upp för att vara "Christkindlein", med tända ljus i håret som föreställde en gloria, likt den jesusbarnet ofta avtecknades med.

Seden att gå lussa runt bland grannar är ett arv från äldre tiders "staffanssjungning" där lärjungar gick mellan husen för att samla in pengar.

Ordet Lucia kommer från Sicilien och betyder ljus och av latinets lux och lucis. Italienarna firar också Lucia fast lite annorlunda. Där äter man inte luciabullar utan barnen lämnar över mat till Lucia och till en "flygande åsna" som ser till att barnen får presenter. Problemet är att om de råkar se åsnan kan den kasta aska i deras ögon och då sägs det att man blir blind.

Källa om lussekatter på wikipedia.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan.