Julstök i pepparkakeland. Här hittar du recept på klassiska pepparkakor, varianter och hus
Att baka pepparkakor är ett julnöje många ägnar sig åt. Beroende på receptet på pepparkakorna blir degen olika och passar till olika saker ex. spröda och goda pepparkakor att äta eller hållbara pepparkaksväggar till pepparkakshus.
Läs om pepparkakans historia, tips på hur du lyckas med degen, huset, kristyren med mera.
Vidare recept på pepparkakor för veganer.
Pepparkakan är för många synonymt med Sverige. Det är en av våra äldsta och mest älskade kakor. Men här lurar det gäddor i vassen.
Pepparkakan är inte svensk. Inte heller innehåller den peppar. Hur många kakor du än äter kan du inte räkna med att bli snäll. Inte heller är vi ensamma om att baka dem - tyskarna, holländarna, fransmännen och engelsmännen har sina motsvarigheter. Ändå är pepparkakan en symbol för Sverige.
När Julen närmar sig är pepparkakan lika självklar som granen. Tredelad eller ej skänker den hopp och tröst åt såväl pepparkaksfreaks som till fikande kontorsarbetare. Just glögg och pepparkakor är en tradition som vi stolt visar upp för utländska gäster. För att inte nämna allt bakande och husbyggande.
Pepparkakans historia
Hur fel det än låter så är Tyskland faktiskt pepparkakslandet nummer ett. Enligt historien var första pepparkakorna rena hälsokosten. Medeltida munkar i främst Tyskland, men även i övriga norra Europa, tillverkade inte bara likörer - de bakade också. På den tiden gick läkemedelskonsten efter regeln "desto starkare smak - desto mer effekt".
Peppar är starkt och sades ha en lugnande effekt på hysteriska och nervösa personer. Så förutom små trista oblatkex bakade man pepparkakor. För smakens och hållbarhetens skull tillsatte man honung. De söta och kryddiga kakorna blev mycket populära och spreds av munkarna över Europa. Bland de första svenskarna att prova pepparkakan var troligen biskop Nikolaus Hermansson. Han levde på 1300 - talet men var veterligen inte känd som hysterisk eller nervös. Vidare förekommer det tyska ordet "peperbrot"(pepparbröd) i dokument från medeltiden.
Under 1500 - och 1600 - talet importerades pepparkakor till Sverige. Främst från pepparkaksstaden Nürnberg i Tyskland. Fram till runt år 1700 var pepparkakan mest förunnad de som hade pengar. I fäbodarna bakades istället "messmörskakor" som är något av en svensk släkting. Messmörskakan innehöll - förutom messmör - socker, ägg, vetemjöl, kanel och kardemumma. Den formades liksom pepparkakan till skådebröd och njöts vid högtider. De har idag fått stiga åt sidan för pepparkakan.
Så småningom började svenska kvinnor att baka pepparkakor som extraknäck. Kakorna var tjockare och innehöll ingen peppar. Kryddorna begränsades till kanel, nejlika, ingefära och kardemumma. Honungen byttes så småningom ut mot sirap. "Kryddkaka" skulle vara ett mer beskrivande namn.
En förklaring till att benämningen "pepparkaka" levt kvar kan vara att de flesta starka kryddor förr i tiden fick passera under namnet "peppar". "Pepparkaksgummorna" sålde kakorna på marknader och vid högtider. Efter hand blev de mycket populära. Med industrialiseringen tog bakandet fart och är en svensk industri och exportvara med stolthet och tradition.
Pepparkakan i världen
Den svenska pepparkakan har sina släktingar runt om i Europa. Det finns mjuka, hårda och sega pepparkakor - recepten är många och varierar från land till land.
I södra Tyskland, Österrike och Schweiz bakas en variant som kallas "Lebkuchen" eller "Lebzelten" - honungskakor. I Holland bakas "Speculas". Namnet syftar på kakformens spegelavtryck i kakorna.
I Frankrike bakas "Pain d'Epice" - kryddbröd. "Gingerbread" är engelsmännens variant som syftar på ingefäran i receptet.
Även USA har en tradition med pepparkakor, speciellt runt Pennsylvania.
Julstökets ankomst
På 40 - talet kom den stora hembakningsboomen. Varje respektabel hemmafru förväntades spöka ut barnen i hucklen och förkläden för att sedan leta degklumpar en vecka. Under antijul-tiden på 60-70 talet rationaliserades bakandet bort med färdiga degar och kakor. Min familj är varken storbakare eller antijulfirare. Julbak hörde barndomen till. Om vi inte bakade själva, så köpte vi färdig deg, varav hälften genast åts upp.
Ungefär som när Kalles Julafton kom på video så har det gått inflation i pepparkakor. Numer finns det alltid ett industribakat paket längst in i fikaskåpet. Folk föräter sig och tröttnar redan vid Lucia. Andra kan aldrig få nog. De julbakar, små-äter av degen, bygger hus, dekorerar, planerar och formger sina egna gubbar, dessutom tar de gärna för sig av pepparkakorna längst in i fikaskåpet. Året runt.
Källa wikipedia och Matens historia av Jan Öjvind Swahn.
Olika pepparkaksrecept
Det finns många recept på pepparkakor. De skiljer sig lite åt beroende på vilken typ av pepparkaka man vill baka.
Klassisk deg
Denna deg passar till att stansa ut till gubbar, grisar och gummor men även att baka pepparkakshus med.
Degen ska göras dagen innan så att den får vila i kylen. Då hinner socker och stärkelse binda vätska, smaken utvecklas och degen blir lätt att kavla.
Resultatet blir förhoppningsvis vackra och spröda, hållbara pepparkakor. Om man vill kan man smaksätta kakorna med sprit som calvados eller konjak. Eller ha mer kryddor för lite smakrikare och kryddiga pepparkakor.
Pepparkakor
Klassiska pepparkakor. Här är recept på en god pepparkaksdeg som blir spröda och goda pepparkakor.
Kristyr till pepparkakor och pepparkakshus
Kristyr till pepparkakor och pepparkakshus. En enkel och bra hemgjord kristyr av florsocker, äggvita och ättika som passar till att garnera och spritsa.
Vegana pepparkakor
Vegan pepparkakor
Det går faktiskt utmärkt att baka utan animaliska produkter - byt ut smör och mjölk mot mjölkfritt margarin och havremjölk eller sojamjölk.
Byggardeg
Du kan baka pepparkakshus med vanliga pepparkaksdeg eller göra en deg som är lite mer stabil och hållbar att bygga med.
Väck pepparkaksarkitekten och sätt fart på fantasin. Ha byggråd och planeringsmöten. Varför hålla sig till hus - bygg en båt, rymdskepp eller ett torn. Planera och gör en mall. Alla dekorationer är tillåtna bara de är ätliga (undantaget är bomull som ofta är snö, men kan ersättas med spunnet socker). Sedan kan ni ha utställning och dela ut pris.
Byggardeg till pepparkakshus
Pepparkaksdeg till pepparkakshus. Här är recept på en pepparkaksdeg som blir bra deg att bygga pepparkakshus med. Ett recept för byggardeg som är fast och håller länge. Går också att äta om man mot förmodan skulle vilja äta upp sitt dammiga pepparkakshus efter men det är inget jag rekommenderar.
Byggtips till pepparkakshus
- Planera först ditt pepparkakshus. Du kan köpa färdig byggsats eller bygga själv.
- Köp godis och sådant som du vill pynta med. Klassiskt godis är tex Nonstop på taket. Bland lösgodiset kan man plocka mycket kul godis. Godiset fäster du sedan i kristyren innan den stelnat.
- Ska du bygga eget hus så gör du först en skiss eller ritning och klipper ut en mall till ditt hus. Här är två färdiga mallar och förslag på klassiskt pepparkakshus:
pepparkakshusritning_receptfavoriter.pdf
samt en variant på högre pepparkakshus:
Dessa skisser kan du kan skriva ut, klippa till och använda som mall. Det finns också mallar som är ex. en pepparkakstraktor att köpa.
- Tips är att kavla ut pepparkaksdegen , föra över den till bakplåtspapper och skära ut husdelarna direkt på bakplåtspappret så slipper man lyfta över ev. sneda husdelar från bakbordet.
- Du kan såklart göra andra saker än hus ex. rymdskepp, bil, julsläde, julkrubba osv - bara fantasin sätter gränser.
- Det finns färdiga byggsatser att köpa ex. från Ikea samt pepparkakstillverkare som Annas.
- Pepparkakshusdelarna kan också skäras till när de är varma om någon del skulle blivit fel.
- Låt delarna svalna innan du sätter ihop huset. Tips är att dekorera lodräta delar som väggar liggande innan du sätter ihop huset. Taket kan man dekorera ihopsatt om man vill.
- Gör egen kristyr att dekorera.
- Fönster är lite överkurs men det kan man göra med smält socker - sockerglas.
- Vidare använder du smält socker att sammanfoga delarna med.
Smält socker
OBS - Akta fingrarna då sockret är mycket varmt. Håll barn borta från just detta moment med hett socker.
- Smält socker eller karamell i en stekpanna med höga kanter eller kastrull med tjock botten - förslagsvis 2-3 dl socker - och rör med en träslev. Ta av från värmen när den är ljust brun. Håll varm på låg värme så att sockret inte bränns.
- Doppa någon kant och del i sockret i taget och sätt hastigt ihop dem samt håll ihop tills de stelnat vilket tar någon minut.
- Värm sockret igen och sätt ihop nästa del på samma vis. När du kommer till taket på pepparkakshuset kan du ta träsleven och pensla eller stryka på gavlarna och sedan snabbt trycka dit taket.
Ett annat tips är att använda en gasbrännare och förbereda antingen långa pinnar av stelnad karamell att placera i skarvarna och värma så det smälter ihop. Eller doppa eller stryka karamell på samtliga kanter som ska skarvas ihop i och låta svalna - värm sedan med gasbrännaren så de går att sätta ihop - håll en stund tills det stelnat och ta nästa bit. Då kan man värma på när man behöver med gasbrännaren.
- Dekorera gärna miljön runt huset med extra pepparkaksgubbar, grisar eller andra pepparkaksfigurer; bomull blir snö runt om huset, kokosflingor liksom kristyr kan vara snö på taket.
Lycka till!