Hemlagat till söndagsmiddagen

Här kommer lite recept och tips på hur du lyckas med söndagsmiddagen. Samt vilka tillbehör som passar.

Hemlagat till söndagsmiddagen Söndagsstek till söndagsmiddagen. Här hittar du flera tips till söndagsmiddagen med kött, kyckling, lamm eller varmrökt lax. Ovan slottstek med gräddsås, gelé, potatis och kokta grönsaker.

Stek, söndag och middag hör ihop. Samlas till söndagsmiddag och låt ugnen jobba. Mycket kan förberedas i god tid också.

Kommer det många gäster kan du bjuda på rätter som stek, ugnsstekt kyckling, kalkon, lammstek, viltstek eller varmrökt lax.

De vanliga tillbehören som kokt potatis, grönsaker, gurksallad och gelé kan serveras till ändå. Grönsallad, kokta bönor, brysselkål och broccoli är i säsong och de passar utmärkt till.

Slottsstek i gryta
Grytstek av nötkött som innanlår, högrev eller lyxig entrecote. Sköter sig själv i grytan och blir mycket god med sås av skyn, kokt potatis, gelé samt fina kokta morötter och blomkål till.

Klassisk söndagsstek
Stek till söndagsmiddag serveras med kokt potatis, grönsaker, pressgurka, gelé och steksås. Ansjovis till kött kanske inte låter så gott men ger en mycket god smak åt söndagssteken och steksåsen.

Helstekt fläskkarre till söndagsmiddag
Bjud på helstekt skivad fläskkarré till söndagsmiddagen. Med sås på skyn, morötter, potatis och goda tillbehör.

Helstekt fläskkarré
Helstekt fläskkarré med gräddsås på skyn, morötter som lagats med steken, kokt potatis, broccoli och sallad med marinerade kokta vita bönor. Kött och potatis .- och så sås förstås - min favorit-kombo.

Karré och kotlett säljs ofta med ben och paketeras på mellan 800 gram upp till över kilot. Du kan också köpa två 800 gram bitar och då räcker det till 10 portioner.

Om du vill kan du steka karrén eller kotletten i en lergryta.

Steksås
Kolla receptet ovan eller så är här lite enkla instruktioner. Fräs några matskedar mjöl i 50 gram smör. Sila ner skyn från ugnspannan under omrörning. Tillsätt 3 deciliter grädde. Låt koka 5 minuter. En skvätt ljus eller kinesisk soja gör susen. Någon matsked gelé blir också gott. Örtsås blir det med någon deciliter hackade örter som dragon, persilja och gräslök. Med två deciliter stekt svamp blir det svampsås. Smaka av med salt och vitpeppar.

Pressgurka
Inlagd pressgurka som är skivad vanlig gurka sk slanggurka inlagd i socker, ättika, vitpeppar och salt. Pressad gurka går snabbt och lätt att lägga in. Inlagd gurka är gott till husmanskost och stek.

Bönor och lök
Ett gott och enkelt tillbehör av de bönor som är i säsong. Välj bönor som haricots verts, vax-, skär-, bond- eller brytbönor. Blanda gärna direkt med kokt halverad potatis.

Söndagsmiddag med kalvstek Hemlagad Söndagsmiddag med kalvstek, gräddsås, kokt potatis, pressgurka och lingon. Kan det blir bättre?

Kalvstek till söndagsmiddag

Kalvstek med gräddsås, kokt potatis, lingon och pressgurka. En klassisk söndagsmiddag.

Älgstek
Här i gryta. Du kan ta annat viltkött också men älg blir mycket gott. På skyn lagar du sås.

Hjortstek
En mustig hjortgryta med rödvin, rostade grönsaker och glace på balsamvinäger.

Helstekt fläskfilé
Helstekt fläskfilé med förslag på enkla och goda såser och tillbehör. Att steka eller grilla en hel fläskfilé är enkelt, snabbt och gott.

Kyckling i ugnen med god sås
Köp en hel färsk kyckling eller tina en fryst fin kyckling. Stycka upp den i bitar och stek i ugnen. På skyn lagar du god sås.

Lammstek
Klassisk lammstek med potatisgratäng, gröna bönor och rödvinssås på skyn.

Helstekt kalkon
En hel kalkon med sås och tillbehör räcker till många på söndagsmiddagen. Varmrökt lax till middag Att värma en varmrökt lax är inte så svårt. Koka lite potatis till samt servera laxen med en kall sås, citron och sallad så har du en lika enkel som genialt god middag som är lätt att laga till många

Fler alternativ

Snabbt och enkelt alternativ till stek är färdig rostbiff.

Varmrökt regnbågslax
En enkel - bara att värma, koka potatis och röra ihop kall sås till - men ändå lyxig och riktig söndagsmiddag. Nyttigt är det också. Ta en hel större varmrökt lax eller flera mindre om ni är fler än 6 personer.

Vegetariskt alternativ är quornfilé eller vegobullar eller stekta hirsbiffar eller mer grönsaker som kokt majskolv eller auberginegratäng.

Tips om du vill laga steken dagen innan

Skivad stek serverad i marinad

En modernare variant av stek som serveras ljummen, kall eller värms under folie. Laga först en stek på valfritt kött. Stek den till den stekgrad du vill ha och som rekommenderas på förpackningen. Använd stektermometer. Låt svalna övertäckt med folie. Förvara i kylen. Använd skyn från steken till denna marinad. God med kall dressing med gräslök, vitlök och sardell. Till en stek:
1 dl olivolja
4 msk citronsaft
1 dl balsamvinäger
3 msk mango chutney
1 dl ljus soja
3 msk socker
2 dl steksky
Skiva den kalla steken så tunt du kan tvärs över köttfibrerna. Lägg i en form eller djupare serveringsfat. Blanda allt i en skål. Smaka av med salt och vitpeppar. Ringla marinad över köttet. Servera direkt eller ställ övertäckt i kylen tills det är dags att servera. Lägg gärna lite färsk timjan eller grovhackade örter efter tillgång på vid servering.

Kall dressing med gräslök, vitlök och sardell

Passa på att rosta vitlöken när du lagar stek. Den blir mild och aromatisk. Köper du färdig rostbiff eller varmrökt kan du fuska och pressa ner en färsk klyfta vitlök eller efter smak.
6 portioner
1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche naturell
6 hackade sardeller (eller efter smak)
1 dl hackad gräslök
4 klyftor vitlök
2 msk citronsaft
Rosta vitlöksklyftorna med skal på en bit folie i en timme (med steken på 150 grader). Låt svalna och mosa eller pressa dem i en skål. Hacka sardeller och gräslök. Blanda allt till en sås. Späd med citronsaft och eventuellt med en halv deciliter vatten till lösare såsigare konsistens om du vill.

Tips på efterrätt

Ibland blir man riktigt mätt på en söndagsmiddag då är det gott med en lättare dessert eller så kan man baka en äppelpaj eller annan söt paj.

Bindastek Så här kan du binda upp steken så håller den formen fint. Salta, peppra och bryn i smör runt om. Stek sedan i ugn med lite vatten i pannan - gärna övertäckt samt med rotfrukter, persilja och lök. Sila grönsakerna till sås.

Så binder du upp en stek

En stek blir snyggare och jämnare stekt om den binds ihop till en avlång klump. Ibland kan eller har affären gjort detta. Ska du göra det själv behöver du ett steksnöre i bomull. Egentligen spelar det ingen roll hur du binder ihop steken.

Snöret tar du bort innan servering ändå. Vanligt är dock att slå en ögla och trä runt steken i ändan.

Sedan slår du ett varv med snöret 3 centimeter längre in och trär det under sig själv, så att en ny ögla bildas. Dra åt och upprepa 3 centimeter in. Och så vidare till andra ändan. Därefter träs snöre över ändan, under steken och fästs med ett varv i varje diagonalt gående snöre. Till slut binds det ihop med öglan där allt började.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-10-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.