Hemlagat till söndagsmiddagen

Här kommer lite användbara recept och tips till hur du lyckas med steken till middagen.

Söndagsmiddag Söndagsstek till söndagsmiddagen. Här hittar du flera tips till söndagsmiddagen med kött, kyckling, lamm eller varmrökt lax. Ovan slottstek med gräddsås, gelé, potatis och kokta grönsaker. 

Stek, söndag och middag hör ihop. I alla fall vid många familjesammankomster. Söndagsmiddag är kanske en av de främsta anledningarna att bortflugna barn söker sig hemåt ibland. I många familjer finns favoriträtter. Och dessa är nog uppskattade att hålla fast vid. Men generellt så förändras köksvanorna. Tiden vi lägger på att laga mat blir allt kortare. Därmed har söndagsmiddagen hamnat i skymundan en aning. Men ge det lite tid. Det är aldrig för sent att starta nya traditioner. Dessutom sköter ugnen det mesta. Och du kan förbereda nästan hela middagen innan söndagen. 

Kommer det många gäster kan du bjuda på stek, ugnsstekt kyckling, lammstek, viltstek eller varmrökt lax. Vidare kan man servera en buffe med mer kalla rätter. Prova att marinera skivad stek och servera de som kallskuret. De vanliga tillbehören som kokt potatis, grönsaker, gurksallad och gelé kan serveras till ändå. Grönsallad, kokta bönor, brysselkål och broccoli är i säsong och de passar utmärkt till. Lite annorlunda men gott istället för skysås till stek är en dressing med rostad vitlök, gräslök och sardeller. Du kan förbereda nästan hela middagen dagen innan.
Snabba och enkla alternativ till stek är färdig rostbiff. Vegetariskt alternativ är kokt majskolv eller stekt halloumi. 

Slottsstek i gryta
Grytstek av nötkött som innanlår, högrev eller lyxig entrecote. Sköter sig själv i grytan och blir mycket god med sås av skyn, kokt potatis, gelé samt fina kokta morötter och blomkål till. 

Klassisk söndagsstek
Stek till söndagsmiddag serveras med kokt potatis, grönsaker, pressgurka, gelé och steksås. Ansjovis till kött kanske inte låter så gott men ger en mycket god smak åt söndagssteken och steksåsen.

Helstekt karré eller kotlett
Karré och kotlett säljs ofta med ben och paketeras på mellan 800 gram upp till över kilot. Du kan också köpa två 800 g bitar och då räcker det till 10 portioner. Gör på samma vis och ta samma ingredienser som till söndagssteken även om det är en mindre köttbit. Uteslut ansjovisen om du vill. Istället kan du lägga till några klyftor vitlök, grovt strimlad vitkål och några kryddmått ingefära. Ta ut köttet när innertemperaturen är 70 grader. Om du vill kan du steka karrén eller kotletten i en lergryta

Steksås
Kolla receptet ovan eller så är här lite enkla instruktioner. Fräs några matskedar mjöl i 50 gram smör. Sila ner skyn från ugnspannan under omrörning. Tillsätt 3 deciliter grädde. Låt koka 5 minuter. En skvätt ljus eller kinesisk soja gör susen. Någon matsked gelé blir också gott. Örtsås blir det med någon deciliter hackade örter som dragon, persilja och gräslök. Med två deciliter stekt svamp blir det svampsås. Smaka av med salt och vitpeppar.

Pressgurka
Inlagd pressgurka som är skivad vanlig gurka sk slanggurka inlagd i socker, ättika, vitpeppar och salt. Pressad gurka går snabbt och lätt att lägga in. Inlagd gurka är gott till husmanskost och stek.

Bönor och lök
Ett gott och enkelt tillbehör av de bönor som är i säsong. Välj bönor som haricots verts, vax-, skär-, bond- eller brytbönor. Blanda gärna direkt med kokt halverad potatis.

Söndagsmiddag med kalvstek Hemlagad Söndagsmiddag med kalvstek, gräddsås, kokt potatis, pressgurka och lingon. Kan det blir bättre?

Kalvstek till söndagsmiddag

Kalvstek med gräddsås, kokt potatis, lingon och pressgurka. En klassisk söndagsmiddag. 

Älgstek
Här i gryta. Du kan ta annat viltkött också men älg blir mycket gott. På skyn lagar du sås. 

Hjortstek
En mustig hjortgryta med rödvin, rostade grönsaker och glace på balsamvinäger.

Marinerad stek
En modernare variant av stek som serveras ljummen, kall eller värms under folie. Laga först en stek på valfritt kött. Stek den till den stekgrad du vill ha och som rekommenderas på förpackningen. Använd stektermometer. Låt svalna övertäckt med folie. Förvara i kylen. Använd skyn från steken till denna marinad. God med kall dressing med gräslök, vitlök och sardell.
Till en stek:
1 dl olivolja
4 msk citronsaft
1 dl balsamvinäger
3 msk mango chutney
1 dl ljus soja
3 msk socker
2 dl steksky
Skiva den kalla steken så tunt du kan tvärs över köttfibrerna. Lägg i en form eller djupare serveringsfat. Blanda allt i en skål. Smaka av med salt och vitpeppar. Ringla marinad över köttet. Servera direkt eller ställ övertäckt i kylen tills det är dags att servera. Lägg gärna lite färsk timjan eller grovhackade örter efter tillgång på vid servering.

Kall dressing med gräslök, vitlök och sardell
Passa på att rosta vitlöken när du lagar stek. Den blir mild och aromatisk. Köper du färdig rostbiff eller varmrökt kan du fuska och pressa ner en färsk klyfta vitlök eller efter smak.
6 portioner
1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche naturell
6 hackade sardeller (eller efter smak)
1 dl hackad gräslök
4 klyftor vitlök
2 msk citronsaft
Rosta vitlöksklyftorna med skal på en bit folie i en timme (med steken på 150 grader). Låt svalna och mosa eller pressa dem i en skål. Hacka sardeller och gräslök. Blanda allt till en sås. Späd med citronsaft och eventuellt med en halv deciliter vatten till lösare såsigare konsistens om du vill.

Helstekt fläskfilé
Helstekt fläskfilé med förslag på enkla och goda såser och tillbehör. Att steka eller grilla en hel fläskfilé är enkelt, snabbt och gott.

Kyckling i ugnen med god sås
Köp en hel färsk kyckling eller tina en fryst fin kyckling. Stycka upp den i bitar och stek i ugnen. På skyn lagar du god sås. 

Lammstek 
Klassisk lammstek med potatisgratäng, gröna bönor och rödvinssås på skyn.

Varmrökt lax till middag Att värma en varmrökt lax är inte så svårt. Koka lite potatis till samt servera laxen med en kall sås, citron och sallad så har du en lika enkel som genialt god middag som är lätt att laga till många.

Varmrökt regnbågslax
En enkel och ändå riktig söndagsmiddag. Ta en större eller flera laxar om ni är fler än 6 personer. 

Tips på en enkel, fräsch och nyttig dessert
Ibland blir man riktigt mätt på en söndagsmiddag då är det gott med en lättare dessert istället för någon tung tårta med grädde eller liknande. 

Melonsallad med kanel och sorbet
Passa på och njut av galia, cantaloupe, nät- och vattenmelon. Rensa, dela, klyfta, skär bort skal och tärna valfri melon. Gör en sockerlag av 2 dl vatten, 1 dl socker och en kanelstång. Koka upp och låt svalna. Blanda melon och sockerlag i en skål. Kan förvaras i kylen. Servera med valfri sorbet. Garnera eventuellt med knäckflarn och mynta.

Bindastek Så här kan du binda upp steken så håller den formen fint. Salta, peppra och bryn i smör runt om. Stek sedan i ugn med lite vatten i pannan - gärna övertäckt samt med rotfrukter, persilja och lök. Sila grönsakerna till sås.

Tips – så binder du upp en stek
En stek blir snyggare och jämnare stekt om den binds ihop till en avlång klump. Ibland kan eller har affären gjort detta. Ska du göra det själv behöver du ett steksnöre i bomull. Egentligen spelar det ingen roll hur du binder ihop steken.

Snöret tar du bort innan servering ändå. Vanligt är dock att slå en ögla och trä runt steken i ändan.

Sedan slår du ett varv med snöret 3 centimeter längre in och trär det under sig själv, så att en ny ögla bildas. Dra åt och upprepa 3 centimeter in. Och så vidare till andra ändan. Därefter träs snöre över ändan, under steken och fästs med ett varv i varje diagonalt gående snöre. Till slut binds det ihop med öglan där allt började.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer